Fiş ve faturalarda satırdaki işlemin tablolu malzeme sınıfına ait olması durumunda satır türü Malzeme Sınıfı olarak seçilir.
Tablolu malzeme sınıfına ait satırlarda fiş satır detayları F9/sağ fare tuşu menüsündeki Malzeme Tablosu seçeneği ile kaydedilir. Tablodan malzeme girişi penceresi iki ana bölümden oluşur. Bunlar Fiş Satırı Bilgileri ve Detay Satır Bilgileri bölümleridir.
Fiş satır bilgileri penceresinden kaydedilen bilgiler şunlardır:
Miktar (Katı Artır): Malzeme sınıfı detay satırlarına ait işlem miktarını "katı artır" seçeneği ile belirlemek için kullanılır.
Birim alanında malzeme sınıfına ait hareket için geçerli olacak birim belirtilir. Malzeme sınıfına ait birimler listelenir ve seçim yapılır.
Miktar alanında malzeme sınıfına ait işlem miktarı belirtilir.
Açıklama: Fiş satırına ait açıklama bilgisidir.
Malzeme Tablosu bölümünde malzeme özelliklerine göre oluşturulan malzeme tablosu görüntülenir. Burada hareket miktarları ilgili kolonlarda kaydedilebilir. Detay satır bilgileri bölümünde satıra ait detay bilgiler kaydedilir.
Miktar: Satırda işlem gören malzeme sınıfına ait toplam satınalma ya da satış miktarıdır.
Birim: Satırda işlem gören malzeme sınıfına ait birim bilgisidir.
Hareket Özel Kodu alanında malzeme sınıfı türündeki satırının hareket özel kodu belirtilir. Tanımlı hareket özel kodları listelenir. İlgili tanım seçilir ya da yeni tanım yapılarak seçilebilir.
KDV% alanında satırdaki hareket için geçerli olacak KDV oranı belirtilir.
Teslimat Kodu malın ne şekilde teslim edileceğini belirten teslimat kodudur.
Açıklama, tablolu malzeme sınıfı satırına ait açıklama bilgisidir.
Birim Fiyat, malzeme sınıfı altında yer alan malın birim fiyatıdır. Doğrudan birim fiyat girişi yapılır ya da birim fiyat seçenekleri listelenir ve istenen seçenek seçilerek alana aktarılır.
Tabloya Toplu Değer Ataması
Tablolu malzeme sınıfı türündeki alım ve satış işlemlerinde tabloda yer alan tüm malzemeler için geçerli olması istenen değerler, Toplu Değer Ataması seçeneği ile kaydedilir. Değer atama penceresinde tablolu malzeme sınıfı ile işlem gören mallara ait KDV oranı, birim fiyat, hareket özel kodu, teslimat kodu, son kullanım tarihi bilgileri kaydedilir.
Tablolu Malzeme Sınıflarına Daağıtım Şablonu Uygulama
Birden fazla miktar öndeğerine ihtiyaç duyan sektörler için malzeme tablolarına asorti yapısında çoklu öndeğer kaydetmek için de dağıtım şablonları kullanılır.
Tablolu malzeme sınıfı için kullanılacak şablonlar, malzeme sınıfları listesinde sağ fare tuşu menüsündeki Dağıtım Şablonları seçeneği ile kaydedilir.
Tablolu malzeme sınıfı üzerinden açılan dağıtım şablonları iki pencereden oluşmaktadır. Üst pencerede ilgili dağıtım şablonu üzerindeyken aşağıdaki pencerede o şablonda miktar girilen özelliklerdeki değerler listelenir.
Dağıtım şablonları eklenirken de iki pencerede çalışır. Üst pencerede kart bilgileri, alt penceredeki matriste ise özelliklere girilecek miktar değerleri verilir.
Dağıtım şablonları, tanımda belirtilen tarih aralığında aktif olmaktadır. Fiş içerisinde malzeme tablosu açıldıktan sonra F9 menüden “Dağıtım Şablonu Uygula” seçeneğinden uygun olan şablonlara ulaşılıp seçim yapılabilir. İstenildiği taktirde barkod ile de dağıtım şablonu çağrılabilir.