Mali tablo tanımları, Genel Muhasebe bölümünde Tanımlar menüsü altında yer alan Mali Tablo Tanımları seçeneği ile yapılır. Mali tablo tanımı ana, ikinci ve üçüncü hesap planı için ayrı ayrı tanımlanabilir. Mali tablo tanımında; tabloda yer alması gereken bilgileri, bu bilgilerin hangi hesaplardan ne şekilde alınacağını, grupları, toplamları, rapor başlığını, dipnot bilgilerini ilgili seçenekleri kullanılarak kaydedilir. Mali tablo tanımları iki şekilde yapılır:

  • Boş bir tablo açarak baştan sona yeni oluşturulabilir.
  • Mevzuata uygun standart tablo tanımını kullanarak üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir.

Bu bölümde yapılan tüm mali tablo tanımları, adını kullanıcıların belirleyeceği dosyalar ile saklanır. Tablo istenilen rapor ünitesinden alınabilir.

Tanımlanan mali tablolar şunlardır; Bilanço Tablosu, Kar / Zarar Tablosu, Satışların Maliyeti Tablosu, Fon Akım Tablosu, Nakit Akış Tablosu, Kar Dağıtım Tablosu, Net Parasal Pozisyon Kar/Zarar Tablosu, BWA, KDV Beyannamesi, Muhtasar Beyanname, KDV Beyannamesi (2), Geçici Vergi Beyannamesi ve Satış Vergisi Beyannamesi.

Bu tanımlardan biri seçildikten sonra ekrana gelen pencerede o tablo ile ilgili daha önce yapılmış tanımların açıklamaları ile standart ve boş tablo seçenekleri gelir. Bunlardan herhangi biri seçilerek o tablonun tanım penceresi ekrana getirilir.

Ana, ikinci ve üçüncü hesap planı çerçevesinde mali tabloları sırasıyla Genel Muhasebe-Tanımlar-Mali Tablolar-İlgili Mali Tablo-Ekle adımları izlenerek kaydedilir. 

Mali tablo tanımlamak için önce ilgili mali tablo tanımı seçilir. Tablo tanımı ana, ikinci ve üçüncü hesap planı için ayrı ayrı kaydedilir.

Tanımın yapılacağı hesap planı Ekle düğmesinin yanında yer alan ok işareti tıklanarak seçilir. 

Tablo için programda yer alan standart tanımı kullanılabileceği gibi tamamen kullanıcı tarafından da tanımlanabilir. Standart tanım üzerinde çalışmak için Ekle seçeneği tıklandığında ekrana gelen Standart tanım yüklenecek mesaj penceresinde Yükle düğmesi tıklanır.

Seçilen tabloya ait standart tanım bilgilerini içeren tablo açılır.

Tanım penceresinden şu bilgiler kaydedilir:

Tablo Adı: Tanımlanan tablonun adıdır. Bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Açıklama: Tablo tanım açıklamasıdır.

Tablo üzerinde yazılması gereken bilgilerin ne olduğu, bu bilgilerin hangi hesaplardan ne şekilde alınacağı, gruplar, toplamlar, sayfa düzeni bilgileri Ekle seçeneği altında yer alan; Grup, Hesap, Hesap Aralığı, Ara Toplam, Genel Toplam, Kar/Zarar, Sayfa Düzeni, Formül ve Tutar seçenekleri ile kaydedilir.