You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

İrsaliye detay bilgileri Detaylar seçeneği ile kaydedilir. Detay bilgiler şu bölümlerden kaydedilir:

  • Raporlama Dövizi Bilgileri
  • İşlem Dövizi Bilgileri
  • Aktarıldığında Fiyatlandırma / İşlem Dövizi seçenekleri
  • Riski Etkileyecek
  • Tevkifat Oranı
  • Sevkiyat Hesabı
  • Sevk Adresi
  • Teminat Riski
  • Doküman İzleme Numarası
  • Sevk Bilgileri
  • Fatura No.
  • Açıklama
  • Kampanya Kodu

Raporlama Dövizi Bilgileri: İrsaliye geneline ait raporlama dövizi tutar ve kur bilgileri bu pencereden kaydedilir. Günlük kur tablosundan okunan kur değeri ile fiş toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan tutar, toplam alanına otomatik olarak gelir. Ancak işlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse raporlama dövizi kur değeri değiştirilir.

İşlem Dövizi Bilgileri: İrsaliye geneline ait işlem dövizi tutar ve kur bilgileri bu pencereden kaydedilir. Günlük kur tablosundan okunan kur değeri ile fiş toplam tutarı dikkate alınarak hesaplanan tutar, toplam alanına otomatik olarak gelir. Ancak işlem farklı bir kur değeri üzerinden kaydedilecekse işlem dövizi kur değeri değiştirilir.

Not

e-Fatura ve e-arşiv uygulaması kapsamında, fiş ve faturalarda (e-fatura, e-arşiv, e-arşiv internet) detaylar tabında işlem dövizi seçildiğinde veya fişe seçilen cari hesap kartı üzerinde seçili olan para biriminin dövizli olduğu durumda, ilgili işlem dövizi fiş / fatura satırlarına ve geneline otomatik olarak uygulanır. Detaylar sekmesinde işlem dövizi seçildiği halde ya da seçilen cari hesabın işlem dövizi fiş geneline ve satırlarına uygulandığı halde fiş / fatura satırlarında ya da genelinde döviz türü değiştirildiğinde kullanıcı uyarılır ve fiş ya da faturanın kaydedilmesine izin verilmez.

Aktarıldığında Fiyatlandırma / İşlem Dövizi: Satış irsaliyelerinin faturaya aktarılması durumunda satırlara ait fiyatlandırma/işlem dövizi kur bilgilerinin ne şekilde aktarılacağı da yine detay penceresinde "aktarıldığında fiyatlandırma/işlem dövizi" bölümünde belirlenir. Bu alan iki seçeneklidir:

  • Aynen Kalacak
  • Kuru Güncellenecek

Aynen Kalacak seçiminde, sipariş fişleri ve faturaya aktarımlarda, satırlara ait fiyatlandırma/işlem dövizi kur bilgileri aynen aktarılır.
Kuru Güncellenecek seçiminde ise, fiyatlandırma/işlem dövizi kur bilgileri, fatura tarihindeki kur bilgileri dikkate alınarak güncellenir.

Riski Etkileyecek: Satış irsaliyesinin cari hesap risk toplamlarını etkileyip etkilemeyeceğini belirlemek için kullanılır. Alan, öndeğerini Ticari Sistem / Finans Parametrelerinde yer alan "Risk Kontrolü Yapılacak İşlemler" parametresinden alır; istenirse değiştirilir.

Cari hesap riskini etkileyen irsaliye , faturaya aktarıldığında bu faturaya cari riskini etkilemeyen başka bir irsaliye aktarılamaz. İrsaliye faturaya aktarılıp kaydedildikten sonra artık irsaliye cari hesap riskini etkilemez; fatura etkiler.

Sevkiyat Hesabı: İrsaliyede yer alan malların sevk adresi fatura adresinden farklı ise, sevk hesabına ait bilgiler kaydedilir.

Sevkiyat Adresi: Sevkiyatın hangi adrese yapılacağı bu alanda belirtilir. Fişin ait olduğu cari hesaba ait kayıtlı sevkiyat adresleri listelenir ve ilgili kayıt seçilir.

Sevkiyat Adresleri, Finans program bölümünde Cari hesap kartları seçeneği ile kaydedilir.

Finans Parametreleri'nde yer alan Otomatik Sevkiyat Adresi Ataması satırında yapılan seçime göre bu alana sevkiyat adresi otomatik olarak atanabilir. Hangi sevkiyat adresinin atanacağı ise yine Finans Parametreleri'nde yer alan Kullanılacak Sevkiyat Adresi parametresi ile belirlenir.

Tevkifat Oranı: İşlem için geçerli olacak tevkifat oranını belirtir.

Tevkifatlı KDV'ler Ayrı Hesapta İzlenecek: Tevkifatlı KDV'lere ait işlemlerin ayrı muhasebe hesaplarında izlenmesi durumunda bu seçeneğin işaretlenmesi gerekir. Bu işlemin öndeğeri Ticari Sistem Yönetimi program bölümünde Satınalma Parametreleri'nde yer alan Tevkifatlı KDV'ler parametresi ile belirlenir.

Satınalma ve satış hareketlerine tevkifat uygulanabilmesi için işlem bedelinin hesaplanan KDV ile birlikte 770,00 TL'yi geçmesi gerekir. Bu limit Ticari Sistem Yönetimi / Tanımlar menüsü altında yer alan Tevkifat Limitleri penceresinde tarihsel olarak kaydedilir.

Teminat Riskini Etkileyecek: Satış işleminin cari hesabın teminat riskini etkileyecek olması durumunda bu alanda yer alan kutu işaretlenir.

Doküman İzleme Numarası: Doküman takip sisteminin kullanılması durumunda irsaliye doküman izleme numarasının verildiği alandır. Sipariş irsaliyeye aktarıldığında sipariş fişindeki doküman izleme numarası bu alana otomatik olarak aktarılır; istenirse değiştirilir.

Fatura Numarası: İrsaliye faturaya aktarıldığında fatura numarası fatura no alanına gelir.

Açıklama: Bu alanda irsaliye genel açıklaması kaydedilir.

Sevkiyat Bilgileri: Bu bölümdeki alanlardan sevkiyat türü ve sevkiyat işlemini yapan taşıyıcı firma, paket/koli numarası bilgileri kaydedilir.

Finans Parametreleri'nde yer alan Otomatik Sevkiyat Adresi Ataması satırında yapılan seçime göre taşıyıcı firma ilgili alana otomatik olarak aktarılır. Hangi hesaba ait taşıyıcı firmanın atanacağı ise yine Finans Parametreleri'nde yer alan Kullanılacak Sevkiyat Adresi parametresi ile belirlenir.

Sevk Tarihi ve Sevk Zamanı alanlarının, İrsaliye tarihi değişikliğinde güncellenip güncellenmeyeceği Satış Parametrelerinde yer alan İrsaliye Tarihi/Zamanı Değiştirildiğinde Sevk Tarihi/Zamanı da Güncellensin: İşlem Yapılmayacak / Kullanıcı Uyarılacak / Güncellenecek” parametresine bağlıdır.

Taşıyıcı Kodu alanı Giden e-İrsaliyeler (Perakende Satış, Toptan Satış İrsaliyesi, Konsinye Çıkış, Tanımlı Satış İrsaliyesi ve Ambar Fişi) için bilgi girişi zorunlu bir alandır. Gelen e-İrsaliyeler için zorunluluk yoktur. Taşıyıcı firma penceresinde ise; Tüzel kişiler için VKN ve Unvan, Şahıs Firmaları için TCKN ve Ad Soyad bilgisi, İletişim bilgilerinde ise Ülke Kodu ve Adı alanları zorunludur.

Kampanya Kodu: Herhangi bir kampanyanın fiş geneli ve/veya satırına uygulanabilmesi için söz konusu fiş ve/veya hareketin kampanya genel kriterlerine uygun olması gerekir. Birden fazla kampanya tanımı kriterinin fişte belirlenen kriterlere uygun olması durumunda, uygulanması istenen kampanya bu alanda belirtilir. Fiş satırlarında, F9/sağ fare düğmesinde yer alan "Kampanya Uygula" seçeneği kullanıldığında, birden fazla kampanya tanımı koşulu fişte girilen bilgilere uygun olsa dahi ilgili fişe burada belirtilen kampanya uygulanacaktır.