You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

İhracata yönelik mal üreten imalatçı (sadece nihai üreticiler), imalatçı/ihracatçıların ve ihracatçıların; ihracata hazırlık aşamasındaki finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yurtiçindeki bankalar aracılığı ile Eximbank'tan  alınan kredilerdir. Bu kredi Eximbank tarafından yurtiçindeki bankalara verilir. Bankalar da müşterilerini bu krediden yararlandırırlar. Alınacak Eximbank kredisi için firmalar bankalara ihracı taahhüt edilen mallarını bildirirler. Alınan EXIMBANK kredisinin taahhüt kapamaları için Gümrük Çıkış Beyannamesinde bulunan mallar ile firmanın bankaya verdiği ihracı taahhüt edilen mallar arasında eşleme yapılır, GTİP numaraları ve bu malların tutarlarına göre kapama yapılmaktadır.

 Eximbank Kredileri Finans Yönetimi-> Tanımlar -> Krediler altından tanımlanırlar. Kredi türü İhracat Kredisi seçilmelidir ve Eximbank Kredisi işaretli olmalıdır. İhracı taahhüt edilen malların GTIP numaraları da yine kredi tanımlaması sırasında belirtilmelidir.

Eximbank kredileri ile ihracat dosyaları, İhracat Dosyası fatura satırlarında kredi seçimi yapılarak eşleştirilir. Eximbank kredilerinde FOB birim fiyat dikkate alınır.
Kredi Kapamaları ise İhracat Dosyası ve İhraç Kayıtlı Satış Faturaları satırındaki alanlar ile kapatılır. 

  • Döviz kredileri İhracat Dosyası toplam tutarı üzerinden kapatılır. Kapama işlemi "Krediler" penceresinde, kapatılmak istenen döviz kredilerinin seçilmesiyle gerçekleştirilir.
  • İhracat Dosyası ait FOB tutarı, döviz kredi tutarından düşülerek kalan tutar alanına yazılır.
  • Eximbank kredilerinin kapanması için fiş satırlarındaki malzemeler ile kurumun kredi alınırken bankaya verdiği GTIP kodu belirtilen ihracı taahhüt edilen malzemeler arasında eşleştirme yapılır. İhracat Dosyası satırında Eximbank Kredi kodu seçilir. Satır tutarı seçilen Eximbank Kredisinin tutarından düşülerek 'Eximbank Kalan Tutar' alanında gösterilir.
  • Kapama işlemlerinde esas alınan tutarlar kredinin alındığı döviz cinsi tutarlarıdır.
  • Herhangi bir fişe seçilmiş kredinin alanlarında değişiklik yapılamaz.
  • Dövizli kredilerde o güne ait kur girilmiş olması gerekmektedir. Kur yoksa dosyanın kaydı sırasında uyarı alınır.
  • Kapanan krediler başka bir fişle ilişkilendirilemez.