You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Üretim yapan firmaların fason işçilik giderlerini, direkt olarak mamul / yarı mamul maliyetlerine yansıtabilmeleri amacıyla geliştirilen uygulamadır. Bu uygulamanın başlatılabilmesi için programda bazı düzenlemeler yapmak gerekmektedir.

 

Öncelikle, fason işçiliklerin takip edileceği yeni stok kartları açılmalıdır. Bu kartlarda, Stok Kartı Kayıtları/ Ek Bilgiler/ Türü sahasında yeni eklenen FASON seçeneği işaretlenmelidir. Fason kartları için açılacak detay kodlarında, gider hesap kodlarından olan 730 hesaplar tanımlanmalıdır.

 

Maliyet muhasebesi modülünde ise Parametre girişi/ Maliyet parametreleri-2 bölümünde, tanımlanabilir 5 gider tanımından birine DETAYLI FASON ismi yazılmalıdır. Maliyet işlemlerinde Fason işçiliklerin dikkate alınabilmesi için Mamul ana grup kodu tanımlamasında, fason işçilikle ilgili herhangi bir muhasebe kodu girilmemelidir. Mamul grup kodu tanımlamalarında ise yansıtma hesaplarında DETAYLI FASON için 731 yansıtma hesap kodu girilmelidir.

 

Stok sabit kayıtlarında, türü sahası fason olarak işaretlenen kartlarda, fatura modülünde sadece alış işlemlerine (satıcı siparişleri, alış irsaliyeleri, alış faturaları ) ve satış işlemlerinde de sadece iade işlemine izin verilecektir. Bunun dışındaki fatura modülü işlemlerinde, fason olarak tanımlanmış kartla ilgili satış işlemi yapılmak istenir ise “fason malın satışı olamaz. Sadece iade edilebilir.” şeklinde bir uyarı verilerek izin verilmeyecektir. Aynı şekilde, fason olarak tanımlanmış bir kartla ilgili alış iade işlemi yapılmak istenir ise “Fason stoğun alış iadesi yapılamaz” uyarısı verilerek işleme izin verilmeyecektir. Bu uyarılar, fason işçilik satışının ve satılmayan işçiliğin iadesinin olamayacağı düşünülerek verilmektedir.

 

Fason işçilik faturalarının, alış faturalarından kaydı sırasında, hangi mamul/yarı mamule ait bir işçilik gideri olduğunun anlaşılabilmesi için maliyet grup kodu (Maliyet muhasebesi/Mamul grup kodu kayıtları bölümünden kaydedilen), satır bazında sorgulanmaktadır. Girilen maliyet grup kodları stok hareket dosyasında, muhasebe kodu sahasında saklanmaktadır. Maliyet muhasebesi işlemleri sırasında işçilik giderleri muhasebe kodu sahasındaki mamul grup koduna göre, direkt ilgili mamul/ yarı mamulun tanımlı fason giderlerine yazılır.

 

Eğer, bir mamul/ yarı mamul tamamen fason olarak üretilmiş ise, fason alış girişlerinde hem miktar hem de fiyat girilmelidir. Bu durumda, girilen miktarlar maliyet muhasebesinde fason miktar olarak kabul edilecek ve maliyetlerin paylaştırılması sırasında, üretim miktarından fason miktarlar düşülerek hesaplama yapılacaktır.

 

Eğer, üretimin bir kısmı için fason işçilik gideri ödenmiş ise fason girişlerinde, miktarsız maliyet kaydı yapılarak kayıtlar girilmelidir.

 

Bu uygulamayı yapan firmalarda, fason işçilik giderlerinin tanımlı olduğu kartlardaki tutarlar ile muhasebe modülü 730 hesapların tutarlarının tutması gerekmektedir.

 

Maliyet işlemlerinin tamamlanmasından sonra, maliyet muhasebesinden üretim miktarı ve fason miktarı kontrol edilmelidir. Fason miktarının üretim miktarından büyük olmaması gerekmektedir.