You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

j-Platform ile malzemeler müşteri/tedarikçi ve ticari işlem grubu belirtilerek izlenir. Bu özellik malzemelerin öncelikle hangi firmalardan alındığı ya da hangi firmalara satıldığını, temin ve teslim süreleri ile izleme ve raporlama olanağı sağlar. Malzemelerin müşteri/tedarikçi bilgileri ile kaydedilmesi aynı zamanda alış ve satış işlemlerinde zaman kaybı ve olabilecek kullanım hatalarının azalmasını sağlayacak bir özelliktir. Müşteri/Tedarikçi bilgileri malzeme/malzeme sınıfı listesinde Bağlı Kayıtlar menüsü altında yer alan Müşteriler/Tedarikçiler seçeneği ile kaydedilir. Bu tanımlar işlemlerde cari hesap öndeğerlerini getirmek için kullanılır. Malzeme müşteri/tedarikçi uygunluğu parametresi ile fiş ve faturalar kontrollü şekilde kaydedilir. 

Müşteri/Tedarikçi bilgilerini kaydetmek için Malzeme Yönetimi-Tanımlar-Malzemeler-İlgili Malzeme kartı üzerinde-Bağlı Kayıtlar-Müşteriler/Tedarikçiler adımları izlenir.

Satınalma ve Satış Yönetimi parametrelerinde yer alan malzeme-onaylı tedarikçi kontrolü yapılsın parametresi ile malzeme/malzeme sınıfı satınalma ve satış hareketlerinde yalnızca malzeme tanımında belirtilen müşteri ve tedarikçilerin kullanılması sağlanır. 

Malzemeler cari hesaplara göre izlenebildiği gibi ticari işlem gruplarına göre de izlenir. Satınalma, satış ve muhasebe işlemlerinde ticari hesap grubunda geçerli olan parametrelerin öndeğer olarak kullanılması sağlanır.

Malzemelerin hangi kritere bağlı olarak izleneceği müşteriler/tedarikçiler sayfasında tip alanında seçilir. 

Müşteriler/Tedarikçiler seçeneği ile kaydedilen bilgiler şunlardır:  

AlanAçıklama

Tipi

Müşteri/tedarikçi izleme tipinin belirlendiği alandır.

Malzemeler cari hesaplara göre izlenebildiği gibi Ticari işlem gruplarına göre de izlenir ve alış, satış ve muhasebe işlemlerinde bu ticari hesap grubunda geçerli olan parametreler öndeğer olarak kullanılır. Malzemelerin hangi kritere bağlı olarak izleneceği müşteriler/tedarikçiler sayfasında tip alanında belirlenir. Tipi alanı Cari Hesaba Göre ve Ticari İşlem Grubuna Göre seçeneklerini içerir.

Cari hesaba göre seçiminde, işlemlerde malzeme ve müşteri tedarikçi bağlantısı cari hesaplara göre dikkate alınır. Alış ve satış işlemlerinin yapılacağı cari hesap, cari hesap kodu ve unvanı alanlarında kaydedilir. Malzeme/cari hesap uygunluğu kontrolünün yapılması durumunda, malzeme tanımında belirtilen cari hesap ile fiş/faturanın ait olduğu cari hesap kontrol edilir. Uygunsuzluk durumunda işlem kaydedilmez. Cari hesap malzeme uygunluk kontrolünün yapılacağı Sistem Ayarları program bölümünde Satış ve Satınalma Parametreleri ile belirlenir.

Ticari Gruba göre seçiminde işlemlerde malzeme ve müşteri tedarikçi bağlantısı ticari işlem gruplarına göre dikkate alınır. Alış ve satış işlemlerinin yapılacağı grup, Ticari İşlem Grubu alanında kaydedilir. Malzeme/cari hesap uygunluğu kontrolünün yapılması durumunda, kartta belirtilen ticari işlem grubu ile fiş/faturada ya da cari hesap kartında belirtilen ticari işlem grubu kontrol edilir. Uygunsuzluk durumunda işlem kaydedilmez. Cari hesap malzeme uygunluk kontrolünün yapılacağı Sistem Ayarları program bölümünde Satış ve Satınalma Parametreleri ile belirlenir. Malzeme/Müşteri Tedarikçi bağlantı tipinin ticari işlem grubu olması durumunda, belirtilen ticari işlem grubu altında yer alan tüm müşteri ve tedarikçiler ile malzeme arasında ilişki kurulmuş olacaktır. Ancak cari hesap için tanımlanmış bir ilişki söz konusu ise öncelikle bu dikkate alınır.

Ana Tedarikçi

Tedarikçi sayfasında yer alır. Malzeme için seçilen tedarikçinin ana tedarikçi olduğunu belirlemek için kullanılır.

Cari Hesap Kodu

Tip alanında cari hesaba göre seçiminin yapılması durumunda cari hesap kodunun girildiği alandır. Cari hesap tanımları listesine ulaşılır ve seçim yapılır.
Cari hesap kodu alanından ulaşılan cari hesaplar listesinden statüsü kullanımda olan cari hesap tanımları seçilebilir. Tür alanında müşteri seçimi yapıldığında kod alanından ulaşılan cari hesap kartları listesinden satıcı tipindeki cari hesap kartları seçilemez. Tedarikçi seçimi yapıldığında ise kod alanından ulaşılan cari hesap kartları listesinden alıcı tipindeki kartlar seçilemeyecektir.

Cari Hesap Unvanı

Cari hesap kodu alanında seçilen cari hesabın unvanı bu alana doğrudan gelir.

Ticari İşlem Grubu

Tip alanında ticari işlem grubu seçiminin yapılması durumunda ticari işlem grubunun girildiği alandır.

Müşteri/Tedarikçi Kodu

Malzeme için müşteri ya da tedarikçide verilen izleme kodudur.

Müşteri/Tedarikçi Açıklaması

Malzemenin müşteri ya da tedarikçide kullanılan açıklama bilgisidir.

Miktar Bağımlı Temin/Teslim Süresi (gün)

Miktar bağımlı temin teslim süresi organizasyonel birim parametrelerinde belirtilen temin miktarları dikkate alınarak belirtilen sürelerdir. Satınalma işlemlerinde malzemelerin temin süreleri malzemeye ait organizasyonel birim parametrelerinde belirtilen temin miktarlarından yola çıkarak hesaplanabilir. Sipariş fişi irsaliye ve faturalarda kartta belirtilen süreler ile fiş tarihi dikkate alınarak hesaplanan süreler temin/teslim tarihi alanına otomatik olarak aktarılır. Fiş ve faturalarda, kartta belirtilen süreler ile temin/teslim tarihleri arasında farklılıklar olması durumunda işleme ait fişin kontrollü kaydedilmesi mümkündür.

Miktar Bağımsız Temin/Teslim Süresi (gün)

Miktar bağımsız temin/teslim süresi alanında, işletmenin mal aldığı tedarikçi firmanın ürünü kaç gün içinde temin edeceği ya da firmanın müşterilerine bu malzeme sınıfına ait malzemeleri kaç gün içinde teslim edeceği belirtilir.

Barkod

Ürünün bu müşteri/tedarikçideki barkodudur.

Sipariş Miktarı

Tedarikçiler için geçerlidir. Tedarikçiye verilen sipariş miktarını belirtir.

Sipariş Sıklığı (Gün)

Tedarikçiler için geçerlidir. Tedarikçiye verilen siparişlerin sıklığını belirtir. Azami sıklık 1/gündür. Her gün için ayrı ayrı sipariş verilmesi anlamına gelir. Aynı cari hesaba verilen siparişlerde birleştirme yapılmak istenirse, dikkate alınacak Sipariş Sıklığı(Gün) malzeme tanımındaki Müşteriler-Tedarikçiler penceresinde girilen sıklık değeridir.

Sıklık değeri tedarikçi seçildiğinde  bilgi girilen bir alandır.

Sipariş Oranı (%)

Tedarikçiler için geçerlidir. Öneri gerçekleştirme sırasında oluşacak siparişlerin tedarikçilere oransal ya da miktarsal olarak dağıtılması için kullanılır. Sipariş oranı alanına % şeklinde değer girişi yapılır. Bu oran planlama  sonucu oluşan malzeme ihtiyacı için birden fazla cari hesaba sipariş verilmesini sağlar.

Onay Durumu

Tedarikçiler için geçerlidir. Tedarikçinin onay durumunu gösterir. Onay durumu alanı Onaysız, Onaylı ve Yasaklı olmak üzere üç seçeneklidir.

Onaysız tedarikçinin onaysız olduğunu; Onaylı tedarikçinin onaylı olduğunu; Yasaklı tedarikçinin yasaklı durumda olduğunu gösterir. Satınalma ya da Satış Yönetimi parametrelerinde malzeme onaylı tedarikçi kontrolü yapılıyorsa onaysız ya da yasaklı tedarikçiler için hareket kaydı yapılamaz.


Cari hesaplar listesi üzerinden de müşteri/tedarikçi bilgileri ile malzeme müşteri/tedarikçi ilişkisi kurulabilir. Malzemelerin ayrıca cari hesaplar altından da müşteri/tedarikçi bilgileri ile kaydedilebilmesi için Finans Yönetimi-Cari Hesaplar-Bağlı Kayıtlar-Malzemeler işlem adımları izlenmelidir.