KKEG Tanımları, Masraf/Kiralama Limitleri ve Varlık Edinim Limitleri olmak üzere 2 sekmeden oluşur:
Masraf/Kiralama Limitleri
Nakil vasıta masrafı için KKEG oranı ya da tutarı, Sistem Ayarları-Tanımlar-Ticari Sistem-KKEG Tanımları altından yapılır. Buradan Başlangıç Tarihi, Tutar ve Oran bilgileri belirtilir.
Binek araç giderlerinin kısıtlanması yönünde kanun gereği, firmaların binek otomobiller için yaptığı harcamaların (yakıt gideri ve bakım masrafları gibi) satır tutarının %70 oranı gider hesabında %30 oranı ise Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) muhasebe hesabında takip edilir.
Firmaların kiralama yoluyla edindiği binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedeli satır tutarının 5.500 TL kadarlık kısmı gider hesaplarına 5.500 TL’yi aşan kısmı Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) muhasebe hesabında takip edilir.
Alınan hizmet faturaları ve satınalma iade faturalarının hizmet satırında kullanılan Hizmet kartı içerisinde “Nakil Vasıta Masrafı” alanı işaretlenmelidir. KKEG Uygulama Türü alanından da Oran ya da Tutar seçimi yapılır.
KKEG hesabı tanımlamaları, Hizmet Muhasebe bağlantı kodlarında Satınalma/Satınalma İade, Satınalma KDV/Satınalma İade KDV ve Satınalma Tevk. KDV/Ödeme Tevk. KDV seçeneklerinde bulunan KKEG Hesabı işaret kutucuğu ile yapılır.
Varlık Edinim Limitleri
Nakil vasıtalarında, varlık edinim maliyeti (amortismana tabi tutulacak tutar) ve vergi gideri (KDV+ÖTV Tutarı) için üst limit tanımlamaları bu sekmeden yapılır. "Nakil Vasıtası" türündeki varlık kartlarında bu limit dikkate alınarak "Giriş Maliyeti" ve vergi toplamları üzerinden "KKEG (Vergi)" ve "KKEG (Amortisman)" tutarları hesaplanır.
Tarih alanından ilgili dönem için tarih seçimi yapılır.
Varlığın ilk iktisap bedeli için vergiler hariç limiti "Edinim Tutarı" alanına, vergi toplamı limiti "ÖTV+KDV Tutarı" alanına girilir.
"Edinim Maliyeti" alanına bilgi girişi yapılamaz. Alan değeri "Edinim Tutarı+ (ÖTV+KDV Tutarı)" işlemi ile hesaplanır.