You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Kredi Kartı Banka Hesabının Tanımlanması

Kredi kartları için ayrı banka hesapları tanımlanması gerekmektedir. Kredi kartı hesapları, hesap tiplerine eklenen “Kredi Kartı Hesabı” seçilerek tanımlanmalıdır.

Tipi kredi kartı hesabı olarak seçildiğinde Bağ. Hes. Kod. sahası aktif hale gelecektir ve bu sahaya bir banka hesabı girilmeden yapılan kaydın tamamlanmasına izin verilmeyecektir. Bağlı hesap kodu, kredi kartı tahsilat işlemi sonucunda banka tarafından ödenen tutarın kaydedileceği hesaptır. Bağlı hesap kodunda vadesiz mevduat hesapları seçilebilecektir.

Ayrıca gerçekte banka tarafından yapılan ödeme ile kredi kartı tahsilat kayıtlarında hesaplanan ödeme rakamının farklı olması durumunda, elle müdahaleye izin verilmekte ve hesaplanan değer ile düzenlenen değer arasındaki fark, bu hesaplara aktarılabilmektedir.

Fatura Modülünde Kredi Kartı Uygulamaları

Kredi kartı ile yapılan bir alışverişin faturası kaydedilirken, kredi kartı ile ilgili tahsilat bilgilerinin de girilebilmesi sağlanmıştır. Kapalı kesilen faturada parametrik olarak açılan Hızlı Tahsilat Kayıtları ekranından tahsilat bilgileri girilip, aynı anda banka ve kasa modülüne, parametrik olarak da entegrasyon ve cari modülüne kayıtların yapılması sağlanabilir.

Kapalı tipli kesilen faturada Hızlı Tahsilat Kayıtları ekranının açılabilmesi için Satış Fatura Parametreleri Genel3 sekmesindeki “Kapalı Faturada Tahsilat Ekranı Çıksın” parametresi işaretlenmelidir.

Hızlı Tahsilat Kayıtları

Kapalı kesilen satış faturasında, toplamalar sayfasında Tamam butonuna basıldıktan sonra Hızlı Tahsilat Kayıtları ekranı çıkacaktır.

Bu ekran, bir kısmı nakit, bir kısmı kredi kartı ile, tamamı kredi kartı ya da tamamı nakit olan ödemelerde kullanılacaktır.

Cari Kodu

Bilgi amaçlı olarak fatura üst bilgilerinde seçilen cari kodu bu sahada izlenebilecektir.

Belge No

Faturanın belge numarasının izlenebileceği sahadır.

Tahsilat Şekli

Yapılan alışverişte hangi sözleşmenin kullanılacağının seçileceği sahadır. Tahsilat Şekli rehberinde, Banka Sözleşme Tanımlamaları menüsünden girilen kayıtlar listelenecektir. Tahsilat şekli boş geçilirse, fatura toplamının bir kısmının ya da tamamının nakit olarak ödeneceği anlaşılacak ve Tahsil Şekli sahasına “Nakit” değeri atanacaktır.

Taksit Sayısı

Satışın kaç taksitli olacağının belirlendiği sahadır. Bu sahaya müşterinin ödeyeceği taksit sayısı girilmelidir. Örneğin, bu sahaya 4 girildiğinde, müşterinin, ödemeyi bankaya 4 taksitte yapacağı, bankanın da ödemeyi, firma ile yapılan sözleşmede 4 taksitli satış için belirlenen koşullarda yapacağı anlaşılacaktır.

Kart Numarası

Müşterinin alışverişte kullandığı kredi kartının 16 haneli kart numarasının girileceği sahadır. Bu saha boş geçilemez ve 16 karakterden eksik ya da fazla olamaz.

Tutar

Müşterinin ödeme tutarının girileceği sahadır. Ödemenin bir kısmı nakit, bir kısmı puanla yapılıyor bir kısmı da taksitlendiriliyor ise her üç ödeme için ayrı ayrı kayıtlar girilmelidir.

Girilen tutarların toplamı faturanın toplamına eşit olmalıdır. Toplam rakam fatura toplamına eşit değilse, Tamam butonuna basıldığında aşağıdaki şekilde bir uyarı mesajı alınacaktır.

 Girilen kayıtlar kontrol edilip fatura toplamı ile karşılaştırılmalıdır.

İptal butonuna basıldığında ise aşağıdaki şekilde bir uyarı mesajı alınacaktır.

Yapılan kayıtlar yanlış ise düzeltilmeli, doğru ise tamam butonuna basılarak kayıtlar tamamlanmalıdır.

Faturanın tamamı nakit ödense bile giriş hızlı tahsilat ekranından yapılmak zorundadır.

Hızlı Tahsilat Kaydı Sonucunda Kasa Modülünde Oluşan Kayıtlar

Hızlı Tahsilat Kaydı sonucunda kasanın fatura sekmesinde işlemin yapıldığı tarihte toplam tutar kadar gelir kaydı oluşacaktır. Örneğin, faturanın 200_YTL’lik kısmı puanla, 9.800_YTL’lik kısmı da 4 taksitte ödeniyor ise kasa modülünde kayıtlar aşağıdaki şekilde oluşacaktır.

Taksit sayısı kadar kayıt oluşturulmayacaktır.

Hızlı Tahsilat Kaydı Sonucunda Cari Modülünde Oluşan Kayıtlar

Kapalı tipli faturanın cari hareketlerde de izlenmesi isteniyor ise Satış Fatura Parametreleri Genel3 sekmesindeki “Kapalı Fatura Cari Harekete İşlensin” parametresi işaretlenmelidir.

Bu parametre işaretli iken, fatura kaydı sonrasında, cari hareketlere fatura toplamı kadar borç ve alacak kaydı atılacaktır. Örneğin, toplam tutarı 10.000_YTL olan ve kredi kartı ile 200_YTL’lik kısmı puanla, 9.800_YTL’lik kısmı da 4 taksitle ödenen bir faturanın kayıtları,  cari hareketlere aşağıdaki şekilde yansıyacaktır. Kayıtlar fatura tarihinde oluşacaktır. Taksit sayısı kadar kayıt oluşturulmayacaktır.

Hızlı Tahsilat Kaydı Sonucunda Banka Modülünde Oluşan Kayıtlar

Kesilen kapalı tipli fatura sonrasında, sözleşmede belirtilen banka hesap kodununda taksit tutarları için borç, kesinti tutarları için de alacak hareketleri oluşur. Hareket ya da hareketlerin vadeleri, sözleşmede belirlenen koşullara göre oluşur. Banka Hesap Hareketlerinde, Kesintilerin tür sahasında masraf, bankadan tahsil edilecek olan alacakların tür sahasında da virman yazılacaktır.

 

Örneğin,

Alışveriş tarihi 27/07/2006

Blokaj ilave 10 gün

Vade ilave gün 

Ödemeler bankadan taksitli olarak tahsil edilecek

Kesintilerden bir tanesi ilk tahsilatta diğeri de vadeli olarak yapılacaktır.

Bu durumda iki taksitli olarak kesilen 3599_YTL tautarındaki fatura için kayıtlar kredi kartının hesabında aşağıdaki gibi oluşacaktır.

Oluşan hareketlerin açıklamalarında cari adı, belge numarası, sözleşme kodu, taksit sayısı ve kesinti kodu görülmektedir. Borç kısmında taksit tutarları için ayrı, alacak kısmında her bir kesinti için ayrı kayıtlar oluşmuştur.

İlk vade 27/07/2006+10 gün = 07/07/2006 olarak bulunur.

Sonraki vade 07/07/2006+30 gün = 06/08/2006 olarak bulunur

Hızlı Tahsilat Kaydı Sonucunda Entegrasyon Modülünde Oluşan Kayıtlar

Entegrasyon modülünde oluşacak kayıtlar iki farklı şekilde olabilir;

Birincisi “Kart Masrafları Satış Anında Entegrasyona Atılsın” parametresinin işaretli olması koşuludur.

Bu durumda banka kesinti tanımlamalarında belirtilen Masraf Muhasebe Kodu borç, Tahakkuk Muhasebe Kodu alacak olacak şekilde faturanın kaydedildiği sırada çalışacaktır.

Bu hesaplar sözleşmede belirtilen koşullara göre taksit sayısı kadar ya da tek sefer çalışabilecektir. Bunların dışında yine sözleşme koşullarına göre banka hesap kodunda ve kasa hesap kodunda kayıtlar oluşacaktır.

Aşağıdaki örnekte iki taksitle yapılan bir satış kaydı görülmektedir. Banka ile yapılan sözleşmeye göre, iki taksitli satış için iki ayrı kesinti yapılacaktır ve banka tarafından da ödemeler vadeli olarak yapılacaktır. 108 ile başlayan kredi kartının banka hesap kodunda taksit sayısı kadar hareket oluşmuştur. Tahakkuk ve masraf kodları da dörder defa, herbir taksit bazında ayrı ayrı çalışmıştır(Birinci taksit için iki kesinti, ikinci taksit için iki kesinti olacak şekilde). Kısaca masraflar faturanın kesilmesi anında giderleştirilmiştir.

Kredi kartı tahsilat işlemi çalıştırıldığında 381 hesaplar borç çalışacaktır. Bu durumda da 780 hesap kesinti tutarı kadar borç bakiyesi verecektir.

İkincisi “Kart Masrfaları Satış Anında Entegrasyona Atılsın” parametresinin işaretli olmaması koşuludur. Bu durumda Masraf Muhasebe Kodu ve Tahakkuk Muhasebe Kodu hesapları faturanın kaydı sırasında çalışmayacaktır(Kredi kartı tahsilat işlemi çalıştırıldığında masraf muhasebe kodu kesinti tutarları kadar borç çalışacaktır).

Sözleşmede belirtilen koşullara göre banka hesap kodunda taksit sayısı kadar ya da tek kayıt oluşacaktır. 

Aşağıdaki örnekte iki taksitle yapılan bir satış kaydı görülmektedir. Banka ile yapılan sözleşmeye göre iki taksitli alışveriş için banka tarafından yapılan ödemeler vadeli olacaktır. 108 ile başlayan kredi kartının banka hesap kodunda, taksit sayısı kadar hareket oluşmuştur.

Kesintilerin giderleşmesi, Kredi Kartı Tahsilat Kayıtları menüsü yardımı ile gerçekleştirileceği için kesinti tutarları, satış anında entegrasyon kayıtlarına yansımayacaktır.

 “Kart masrafları entegrasyona toplu atılsın” parametresi aynı hesap koduna sahip kesintilerin vadelerine göre kümüle edilerek entegrasyona atılmasını ifade etmektedir.

Kredi Kartı Tahsilat Kayıtları

Bankaların yaptığı ya da yapacağı ödemelerin tespit edilmesini, banka ve entegrasyon modüllerinde ödeme kayıtlarının oluşmasını sağlayan işlemdir.

Vade Başlangıç Tarihi

Hazırlık işlemin çalıştırılacağı vade aralığının başlangıcının belirtileceği sahadır.

Vade Bitiş Tarihi

Hazırlık işlemin çalıştırılacağı vade aralığının bitişinin belirtileceği sahadır.

Hareket Tarihi

Tahsilatların, banka ve entegrasyon modüllerinde hangi tarihte oluşacağının seçildiği sahadır.

Şube Kodu

Merkez şubeden girildiğinde aktif olan sahadır. Hangi şube için işlem yapılacağı bu sahadan seçilebilir. İşlem tüm şubeler için çalıştırılmak isteniyor ise bu sahaya -1 yazılabilir.

 Banka Hesap Kodu

Tahsilat işleminin çalıştırılmak istendiği hesap kodunun seçildiği sahadır. Sağ taraftaki rehberde hesap tipi Kredi Kartı Hesabı seçilen kayıtlar listelenecektir.

Kayıtlar Şube Kırılımlı Oluşturulsun

Birden fazla şube için aynı anda tahsilat kaydı yapıldığında bu parametre işaretlenerek kayıtların şube bazında oluşması sağlanabilir. Bu parametre sadece merkez şubeden giriş yapıldığında aktif olarak gelecektir.

Kayıtlar Proje Kırılımlı Oluşturulsun

Proje uygulamasının açık olması durumunda aktif olan parametredir. Oluşacak tahsilat kayıtlarının proje bazında kırılımlı olarak oluşmasını sağlar.

Kayıtlar Plasiyer Kırılımlı Oluşturulsun

Plasiyer uygulamasının açık olması durumunda aktif olan parametredir. Oluşacak tahsilat kayıtlarının plasiyer bazında kırılımlı olarak oluşmasını sağlar.

Tutar

Hazırlık işleminden sonra grid ekranda listelen kayıtlardan seçilen kayıdın tutarının görüldüğü ve düzeltilebildiği sahadır.

Kayıt Onay

Hazırlık işleminden sonra grid ekranda listelen kayıtlardan seçilen kayıdın tutarının onaylanıp onaylanmadığının sorgulandığı sahadır. Rakam değiştilip onaylı hale getirilebilir.

Detay Kısıt

Ekrandaki kısıtlar dışında başka kısıtların da verilebileceği bölümdür. Detay kısıt butonun basıldığında aşağıdaki İleri Kısıt Tanımlama ekranı açılacaktır.