Sistemde kayıtlı izin tanımları için hesaplama yöntemi tanımlanmalıdır.
Hesaplama Tanımı Ekleme
"Yeni Ekle" ile izin hesaplama tanım ekranı açılır.
Sistemde tanımlı olan izin tiplerinden biri seçilir.
İzin Hesaplama Yöntemi: İznin hesaplanması için baz alınan süre seçilir.
- Bünyede çalışma süresi: Çalışanın firma bünyesinde ise başladığı tarih göz önüne alınarak, bünye giriş tarihi ile bugün arasında geçen çalışma süresine karşılık gelir.
- İzin baz tarihi ile çalışma süresi: Ücretsiz izin kullanımı sonrası çalışanın izin tarihinin ötelenmesi için seçilen yöntemdir.
- İşyerinde çalışma süresi: Çalışanın bağlı olduğu işyerindeki ise giriş tarihi ile bugün arasında geçen çalışma süresini temsil eder.
- Toplam çalışma süresi: Çalışanın kartokeks bilgilerine göre olan çalışma süresine karşılık gelir.
İzin Kazanım Tarihi: Çalışanın izin hakedeceği tarih bilgisidir.
- İşe giriş tarihi: Çalışan en son sistemde çalışıyor göründüğü işyerine giriş tarihinde izin hakedişi kazanabilir anlamına gelir.
- Yılbaşı: Çalışanlar yılbaşında izin hakederler (işe giriş veya bünye giriş tarihine bakılmaksızın).
- Bünye giriş tarihi: Çalışanın bünye giriş tarihi baz alınır ve çalışanın bir sonraki izin hakediş tarihi bünye giriş tarihidir.
- İzin Baz Tarihi: Ücretsiz izin kullanımı sonrasında çalışanın izin hakedeceği tarihin kullanılan ücretsiz izin kadar ötelenmesi istenilen durumlarda kullanılır.
Örnek verilecek olursa, çalışanın bünye giriş tarihi: 14.03.2013 olsun. Çalışan 14.03.2014 tarihine kadar 2 ay ücretsiz izin kullanmış olsun. Bu çalışanın izin hakedeceği tarih bu durumda 14.03.2014 değil, 14.05.2014 olmalıdır, yani 2 ay ücretsiz izin kullandığı için, izin hakedeceği tarih 2 ay ötelenmelidir. Bir başka örnek ise, ücretsiz doğum izinlerinden sonra ise dönen çalışanlar için de izin baz tarihi kullanılabilir.
İzin Tanımlama Kodu: İzin hesaplamanın baz alındığı kriterdir.
Örnek verilecek olursa; departman bazında izin parametrelerinin belirlenmesi: Örneğin Yönetim departmanında olan çalışanlar 1-5 yıl arasındaki çalışma sürelerine karşılık olarak 20 gün izin hak etsinler ama satış departmanında 1-5 yıl arasında çalışanlar, 14 gün izin hak etsinler.
Örnekteki gibi ana bölge, alt bölge, bölüm, departman, birim, pozisyon, kod 1, kod 2, kod 3, kod 4, kod 5, kod 6, kod 7, kod 8, mavi yaka/beyaz yaka, tüm çalışanlar için de farklı hesaplama yöntemi tanımlanabilir.
İzin Tipi B2E Portalinden Gösterilsin: Çalışanların B2E Portali üzerinden yapılan izin talebi ekranlarında göreceği izin tipinin belirlenmesini sağlar. Örneğin, çalışanlar yıllık izin adında bir izin tipini, portalde izin talebinde bulunurken görsünler. IK, çalışanların görmesini istemediği ama arka planda kaydını tuttuğu izin tipleri için (örneğin kafa izni gibi) B2E'de gösterilmesin seklinde işaretleyebilir.
Makimum Kullanım Kontrolü Hesaplama Yöntemi: İzin tanımı yapılırken maksimum İzin kontrolü kısmı Evet seçilmiş ise İzin Hesaplama Tanımı yapılırken ekrana bu alan da gelmektedir. Bu alan için hesaplama yöntemini seçmeniz gereklidir.
Erken Hakediş Tarihi: İzin hakedişi olarak "Erken Hakediş" seçilmiş ise, çalışanın izin hakedeceği tarihe karşılık gelir.
Kural Tanımı: İzin hakedişinde kullanılacak kuraldır. Kural içerisinde bulunan "YAŞ KURALI", 50 yaş üzeri ve 18 yaş altı için geçerli olan hakedilen gün sayısı değişikliğini sağlayan kuraldır. Örneğin, Yıllık Ücretli İzin tipi için bu kural seçildiğinde, uygulama çalışanın doğum tarihinden bugüne yaşını hesaplar, 50 yaş üzeri veya 18 yaş altı ise, mevzuata uygun olacak şekilde, ilgili çalışanın, hakedilen günü hesaplar (Yaş kuralına göre çalışanın 20 günden az izni olamaz.). Yıllık ücretli izin tanımlanırken, yaş kuralı mutlaka seçilmelidir, mazeret izninde yaş kuralı seçilmesine gerek yoktur.
İlgili tanımlamalar yapıldıktan sonra "Kaydet" tuşu ile izin hesaplama yöntemi tanımlanır.
İzin Hesaplama Parametrelerinin Tanımlanması
Yukardaki tanımlamalar yapıldıktan sonra yıl aralıklarına göre kazanılan gün sayısı gibi izin parametrelerinin tanımlanması yapılmaktadır.
Örneğin, izin tanımlama kodu "Departman" seçilen hesaplama yöntemi için, her departmana göre, yıl aralığı, gün değeri, zaman dilimi vb. parametreler girilerek hesaplama tanımlanabilir.
Yönetim departmanı için bünyeye giriş tarihine göre olan çalışma süresi 0.yıl ile 5.yıl arasında ise, 12 ayda bir (yıllık) 20 gün izin hakediş hesaplansın. Yönetim departmanının haftalık tatili ise cuma olsun.
Minimum Değer: İzin hakedişin başladığı minimum yıla karşılık gelmektedir. Örnekteki cümlede ise 0 sayısına karşılık gelmektedir. Girilen sayı, yıl sayısı anlamına gelmektedir (0.yildan başlayarak... ).
Maximum Değer: İzin hakedişin sonlandığı maksimum yıla karşılık gelmektedir. Örnekteki cümlede ise 5 sayısına karşılık gelmektedir. (5.yila kadar... )
Değer: Hakedilecek gün sayısına karşılık gelir. (20 gün)
Zaman Dilimi(ay): Hakedişin kazanılacağı periyota karşılık gelir (Örnekte 12 ay).
Başka bir örnek: Yıllık izin yasal hesaplama yöntemine göre hesaplanıyorsa, 12 ayda bir 20 gün izin verilecektir. Firma tarafından erken hakediş sistemi uygulanıyor ise, periyot kısmı değiştirilebilir. Firma yıllık izinleri her 6 ayda bir7 gün hakedilecek şekilde uygulayabilir. Bu durumda Gün değeri=7, Zaman Dilimi(ay)=6 olmalıdır.
Hafta Tatili: Standart olarak pazar günü gelmektedir. Sektöre ve çalışma sekline bağlı olarak şirketlerin hafta tatili günü farklı olabilir. Örneğin, oteller için hafta tatili cumartesi gibi farklı olabilir. Sistemde haftalık tatil tanımlanırsa, izin talebi girilirken veya K izin girişi yapılırken izin başlangıç ve bitiş tarihi arasına haftalık tatil günü denk gelir ise, o gün tatil olduğu için bir gün düşülür. Hafta tatili seçenekleri içerisinde haftanın tüm günleri vardır ve bunun yanı sıra "Yok" seçeneği de vardır. Belirlenen izin için hafta tatili seçeneği yok seçilerek tanımlama yapılabilir.