You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Malzeme fişinin satırlarında hareket gören malzeme kartlarına ait bilgiler kaydedilir ve görüntüsel olarak fiş girişi penceresinin orta bölümünde yer alır. Malzeme kodu, miktarı, birim fiyatı vb. bilgiler malzeme satırı bilgilerine örnek verilebilir. Bu bölümde yer alan satır sayısı ekrandaki görüntüsü ile sınırlı değildir. Yani bir malzeme fişinde istenen sayıda malzeme satırı (yani malzeme hareketi) kaydedilir. Malzeme satır bilgileri ekranda gözüken alanlar yanında sağ fare tuşu menüsünde yer alan seçenekler ile kaydedilir. Her fiş satırında yer alan bilgiler ise şunlardır.

Tür

Satır türünü belirtir. Malzeme Yönetimi program bölümünden kaydedilen malzeme fişlerinde

  • Malzeme
  • Varlık
  • Malzeme Sınıfı
  • Malzeme Takımı

satır türleri kullanılır. Devir fişlerinde tür kolonu yer almaz.

Kod

Satırda hareket gören malzemenin kodudur. Program, malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.

Açıklama

Satırda işlem göre malzeme, malzeme sınıfı ya da varlık açıklamasıdır. Kod alanına bilgi girildiğinde, açıklaması alana otomatik olarak gelir. Bu alandan da malzeme/malzeme sınıfı ve varlık tanımları listelenir ve seçim yapılabilir.

Varyant Kodu

Takım malzemelere ait varyant kodudur. Satırda işlem gören tür Malzeme Takımı ise malzeme kodu ya da açıklaması seçildiğinde takımı oluşturan bileşenlerin varyant kodları alana gelecektir.

Varyant Açıklaması

Takım malzemelere ait varyant açıklamasıdır. Satırda işlem gören tür Malzeme Takımı ise malzeme kodu ya da açıklaması seçildiğinde takımı oluşturan bileşenlerin varyant açıklamaları alana gelecektir.

Miktar

İlgili malzemeden kaç birim giriş ya da çıkış yapılacağı bu kolonda belirtilir. Barkod okuyucu kullanılıyorsa, her malzeme kalemine ait barkod okutulduğunda miktar kolonu otomatik olarak güncellenir. Satırda işlem görecek olan tür Malzeme Takımı ise miktar bilgisi değiştikçe takımı oluşturan bileşenlerin miktar bilgileri de değişecektir.

Birim

Giriş ya da çıkış işleminin hangi birim üzerinden yapılacağı bu alanda belirlenir. Malzeme, malzeme sınıfına ait işlemler, malzeme tanımında seçilen birim setinde yer alan birimlerden herhangi biri üzerinden kaydedilir. Ana birim fişe öndeğer olarak aktarılır. Malzeme tanımlarında her birim için ayrı barkod verilebilir. Bu durumda, birim seçimi barkod okuyucudan gelen numaraya göre program tarafından belirlenir.

Barkod

Birim Fiyat

Malzeme/Varlık birim fiyatıdır. Bu alana birim fiyat bilgisi doğrudan girilir ya da fiyat seçenekleri listelenir. Malzeme için tanımlı satınalma ya da satış fiyatı, ortalama fiyatı, son alış ya da satış fiyatı, eldekilerin ortalaması, girişlerin ortalaması, dönemsel ortalama, LIFO ve FIFO maliyet değeri, fiziksel maliyet ya da tarihsel birim fiyatlardan birisi seçilebilir.

Birim Fiyat (FPB)

Satırdaki malzeme ya da varlığın fiyatlandırma para birimi üzerinden birim fiyat bilgisidir. Transfer fişlerinde yer alır.

Tutar

Satırdaki işlem tutarıdır. Miktar ve birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Tutar (FPB)

Malzeme ya da varlığın fiyatlandırma para birimi üzerinden işlem tutarıdır.

Tutar (RPB)

Raporlama para birimi üzerinden satır işlem tutarıdır. Miktar ve raporlama para birimi kuru üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Hareket Özel Kodu

Fiş satırlarını gruplamak, rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve bu gruplanan bilginin toplamını görmek için kullanılır. Bu alanı kullanıcı, fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanabilir. Satırdaki özel kod ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümündeki özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır. Fişlerle ilgili tüm raporlarda hareket özel kodu bilgisine göre filtreleme yapılabilir. Ancak fişlerin hareket özel koduna göre sıralaması program tarafından yapılmaz.

Ek Vergi Oranı (%)

Satırdaki malzemenin ek vergisi olması ve bu ek verginin hesaplama yönteminin Oran veya Oran+Tutar tipinde olması durumunda ek vergi oranı bu alandan belirtilir. Malzeme kartına bağlı ek vergi tanım kartında Oran bilgisi girilmiş ise bu alana otomatik olarak gelir. Oran bilgisine göre ek vergi tutarı hesaplanır.

Ek vergi oranı alanı Sarf, Fire, Devir, Sayım Fazlası ve Sayım Eksiği fişlerinde yer alır.

Satıra ek vergi uygulanmayacaksa oran alanına sıfır girilebilir böylelikle tutar da sıfır olacaktır. Ancak hesaplama yöntemi Oran+Tutar olarak belirtilmişse tanım kartındaki tutar*miktar kadar tutar hesaplanır.

Ek Vergi Tutarı

Satırdaki malzemenin ÖTV kapsamında olması durumunda ÖTV tutarını belirtir. Malzemenin ek vergi oranı belirlenmişse tutar bilgisi oran üzerinden hesaplanarak alana yansır. Ancak manuel giriş de yapılabilir.

Açıklama

Satırdaki işleme ait açıklayıcı bilgidir.

Ambar

Satırdaki işleme ait ambar bilgisidir. Ambar fiş geneli ya da satırdaki işlem için ayrı ayrı girilebilir. Böylece aynı cari hesaba ait farklı ambarlara ait işlemler tek bir fiş üzerinden kaydedilebilir.

İlgili Organizasyonel Birim

Satırdaki ambara ait organizasyonel birimi belirtir.