2022 Ar-Ge Teşviğinden Yararlanacak Çalışanlara ilişkin Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Hesaplamalarında Yapılan Düzenlemeler ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

Kanunla ilgili içerikler

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)'nın 27/01/2022 tarihinde yayınlanan tebliğine istinaden 5746 sayılı "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun"'dan yararlanacak olan çalışanlara ilişkin hesaplamalarda düzenlemeler yapılmıştır. Tebliğ detayına https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Tebligler/Gelir_Vergisi/319_serno_gelverteb.pdf adresinden erişebilirsiniz.

2022 Ar-Ge Teşviğinden Yararlanacak Çalışanlara ilişkin Gelir Vergisi ve Damga Vergisi hesaplamalarının doğru olması için yapılması gerekenler şunlardır:






Düzenlemeye ilişkin Logo J-HR ürünü içerisinde yapılan geliştirmeler

Konuya ilişkin gerekli düzenlemeler Logo J-HR ürünü içerisinde hazırlanmıştır.

Yayınlanan tebliğ ile Ar-Ge yasasına göre karşılanacak SGK teşvik tutarına ilişkin hesaplamalarda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır, eski hesaplama geçerliliğini koruyacaktır.

Ar-Ge Gelir Vergisi hesaplamasında; Ar-Ge kapsamındaki çalışanlar için brüt kazançlar toplamı üzerinden hesaplanan vergi tutarına öncelikle asgari ücretin hesaplanan gelir vergisi indirimi uygulanacak olup daha sonrasında çalışanın yararlandığı terkin oranına ve Ar-Ge'li çalıştığı güne göre oranlanarak çarpılıp AR-Ge Gelir Vergisi istisna tutarı bulunacaktır.

Ar-Ge Damga vergisi hesaplamasında tebliğde yayınlanan örnekte damga vergisi hesaplaması sıfırlama yönünde hesaplandığı görülmektedir.



Ar-Ge'li bir çalışanın hesaplama örneği aşağıdaki gibidir.
Puantaj bilgileri;
Brüt Ücret: 13042,21 TL
Ar-Ge Teşvik Oranı: %80
Toplam Çalışma Günü: 30
Ar-Ge SGK Gün: 20
Ar-Ge GV Gün: 20



Puantaj kartında F9(Sağ klik)>Hesaplar penceresinde ilgili tutarların gösterimi aşağıda gösterildiği şekildedir.