Designer- Rapor Tasarımı

1- Designer- Rapor Tasarımı

Logo CRM’de varsayılan olarak şablon tasarımları yer alır. Daha farklı tasarımlar için kullanıcılara özgü rapor tasarımı da mümkündür.

Rapor tasarımıyla programda yer alan kayıtlardaki veriler, istenilen formatta ve yalnızca istenen bilgileri içerecek şekilde kullanılır. Her rapor için programda tanımlı olan alanlar, kendi içinde bazı matematiksel işlemlerle formüle edilerek hesaplanmış alanlar-calculated field tanımlanır.

Rapor Tasarımına Ulaşmak

Rapor tasarımına iki farklı yerden ulaşılır. Birincisi kurulum dizini içerisinde yer alan designer dizini açılır ve designer.exe yönetici çalıştırılır. İkinci ulaşım yeri ise CRM Uygulama Kontrol Aracı sağ tıklanır veya göster seçeneği ile birlikte designer açılır. 

 Rapor Tasarımı
  1. Dizin içerisinden ulaşma

       2. CRM Uyarlama Kontrol Aracı

Designer Çalıştırılmadan Önce Yapılması Gerekenler

  1. Kurulum esnasında  Logo CRM'in kurulu olduğu dizin içerisinde web  config →   connectionStrings  alanı  içerisinde  değişiklik yapılması durumunda, Designer klasörü içerisinde yer alan ‘logocrm.net.designer.Win.exe’ isimli config dosyasında da aynı değişiklik yapılmalıdır.

    Bilgilendirme

    Manuel değişiklik yerine CRM Uyarlama Kontrol Aracı → Veritabanı ayarlarından değişiklik yapılması önerilir. Veritabanı değişikliği ile Logo CRM ana dizin ve diğer yardımcı exe'lerin web config → connectionStrings bağlantı bilgileri güncellenir.

  2. Eski sürümlerde Rapor tasarımında standart alanların dışında model editör aracılığıyla tanımlanan alanların Desingner’da kullanılabilmesi için kurulum klasörü içerisindeki Model (.xafml) dosyası kopyalanarak dosya adı Model.User (.xafml) olarak değiştirilip Designer klasörü içindeki aynı isimli dosya (Model.User) yerine kopyalanmalıdır.

    Bilgilendirme

    Güncel versiyonlar ile birlikte CRM Uyarlama Kontrol Aracının gelmesi ile birlikte designer üzerinde oluşturulan dashboard veya raporlar kaydet işlemi ile birlikte ana dizin içerisinde bulunan model dosyalarına da ekleme sağlanır. 2. numaralı kuraldaki gibi eski sürüme sahipseniz CRM uyarlama kontrol aracı → model eşitleme işlemi ile birlikte modelleri eşitleyebilirsiniz

CRM Uyarlama Kontrol Aracı ile Designer'a Giriş;

CRM uyarlama kontrol aracı sağ tıklanır ve designer tıklanır. Ekrana designer.exe'nin giriş (login) paneli gelir. 

 Giriş (Login) Ekranı

Diğer bir yol ise kurulum dizini içerisinde designer dosyası bulunur ve  ‘logocrm.net.designer.Win’ isimli uygulama dosyası yönetici olarak çalıştırılır, sonrasında LOGO kullanıcısı ve şifresi ile giriş yapılmalıdır.

Rapor (Reports)

Designer uygulaması açıldıktan sonra, Reports menüsü seçildikten sonra varsayılan olarak sistemde yer alan rapor tasarımları görülür.

Yeni menüsünün altında yer alan Report seçeneği ile yeni bir şablon tasarımı yapılır.

 Yeni Rapor Ekleme

Açılan Report Wizard menüsündeki alanlar doldurulur.

 Report Wizard

Görünen Ad (Display Name): Raporun görünecek metin alan kısmıdır. 

Veri Türü (Data Type): Tasarımın ekleneceği modül (Proposal- Teklif, Ticket – Destek Kayıtları vb... iş nesneleri içerir.)

Rapor Türü (Report Type): Standard seçilmelidir.

Finish ile Reports arayüzü ekrana gelir.

 Örnek Rapor Tasarımı Ekleme

Rapor tasarım ekranı kapatılarak raporun arayüzde görüntülenebilmesi için aşağıdaki düzeltmeler yapılır.

  • Ekrana görünen ad olarak belirtiğiniz rapor ekranı açılır. Rapor ekranı ilk açıldıktan sonra kaydet işlemi yapılır.
 Yeni Rapor Kaydetme

  • Rapor kaydetme işlemi sonrasında kapatılır ve designer-rapor liste ekranı görüntülenir. Yeni eklenen rapor seçilir ve edit işlemi ile rapor bilgileri düzenlenir.
 Rapor-Edit İşlemi

  • Rapor türü (Report type) menüsünden rapor tasarımı yapılan bölüm seçilir. Aktif (Active) ve İç rapor (Is Inplace Report) seçeneği işaretlenir. Kaydet ve kapat butonu ile ayarlar kaydedilir.
 Click here to expand...

  • Rapor seçiliyken Show Report Designer seçeneği ile rapor tasarım ekranı açılır.
 Rapor Gösterimi

2- Rapor Tasarım Araçları

Tasarım aracın sol tarafında Rapor Kontrolleri Report Controls yer alır. Sağ tarafta ise Alan Listesi – Field List ve Özellik Gridi – Property Grid bulunur.

 Rapor Tasarım Kontrol Araçları

Rapor Kontrolleri

Alan Listesi

Özellik Gridi

Rapor Kontrolleri-Report Controls

Raporda yer alacak metin, resimler, tablolar rapor kontrolleri menüsünden sürükle bırak yöntemiyle rapora eklenir.

Alan Listesi – Field List

Raporda yer alacak veri türüne ait alan bilgilerini listeler. Sürükle bırak yöntemiyle ilgili label 'ın karşısına yerleştirilir.

Özellik Gridi – Property Grid

Alanların yazı stili, yazı boyutu, arka fon rengi, yazı rengi ve bunun gibi birçok şeyin özelleştirilebileceği yapıdır.

3- Rapor Tasarım Paneli

Rapor tasarımı oluştururken bant ekleme, detay bant ekleme, gruplanacak data alanları, sayfa başlıkları ve sayfa altlıklarına ihtiyaç duyulur.

Bölüm Bantları

1- Insert Bant (Bant Ekleme) Menüsü

Rapor üzerinde iken sağ tık ile ‘Insert Bant’ menüsüne ulaşılır. Insert bant içerisinde raporu oluşturulacak detay, başlık (header) ve alt bilgi (footer) yapıları mevcuttur. 

 Bant Ekleme (Insert Band)

Page Header Band: Her sayfada görünmesi istenilen üst bilgidir. Firmanın logosu, teklifin oluşturduğu tarih gibi alanlar bu bölüme eklenir.

Group Header: Bir teklif şablonunda birden fazla ürünün alt alta görünmesi için group header kullanılır.

Group Footer: Teklif şablonunda bulunan birden fazla ürünün toplam fiyatının görünmesi için group footer kullanılır.

Page Footer Band: Her sayfada görülmesi gereken alt bilgiler bu bantta tutulur.


2- Insert Detail Bant (Detay Bant Ekleme) Menüsü

Rapor üzerinde iken sağ tuş menü ile ‘Insert Detail Band’ menüsüne ulaşılır. Detay bant ekleme içerisinde ilgili iş nesnelerin ilişkisel bağlantıları görüntülenir.

 Detay Bant Ekleme (Insert Detail Bant)

Detail Report: Raporlamak istenilen alanlar için bu bant kullanılır. Teklif edilen ürün, ürünün miktarı, fiyat gibi bilgileri tablo şeklinde bu alanda tutulur.

Detail Band: Şablonda yer almasını istenilen genel bilgiler için alanları bu bant kullanılır. Teklifin konusunu, hangi firmaya teklif verildiği, teklif verilen kişi ve firmanın adresi türünden bilgiler bu bölümde tutulur.


Örnek Şablon

Örnek rapor tasarımı detay bilgi için tıklayınız.