Malzeme Özellikleri Destek Dokümanı ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır:

Malzeme Özellikleri, malzemeye ait özelliklerin tanımlandığı bölümdür. Malzeme Yönetimi-Tanımlar-Malzeme Özellikleri menüsü ile ulaşılır.

Bir malzeme birden fazla özelliğe sahip olabildiği gibi farklı değerler de alabilmektedir. Malzemelerin farklı özellik ve farklı değerler alması ilgili malzemenin değişik varyantlarının oluşması anlamına gelir ve buna malzemelerin konfigüre edilmesi denir.

Bir malzemenin farklı özelliklerinin yine farklı değerler alarak çeşitli varyasyonlarının oluşumunun söz konusu olduğu durumların kontrol ve yönetimi amacını güden konfigürasyon yönetiminin sağlanması açısından malzeme özellik tanımlarının yapılması önemlidir. Bütün bu özellik tanımlamaları ile malzemeye ait tüm veri ve değişiklikler Bulut ERP ürünü ile kontrol altında tutulacak ve veri tekrarı önlenecektir. Dolayısıyla her bir malzeme konfigürasyonu için ayrı malzeme kartı açılmayacak, malzemeye bağlı varyantlar üzerinden takip kolaylaşacak ve hızlanacaktır. Böyle bir yönetim için malzeme özellikleri doğru ve tam tanımlanmalıdır.

Malzeme özelliği ekranında sağ fare menüden "Ekle" seçeneği ile veya sol alt bölümde bulunan "Ekle" butonuna tıklayarak eklenecek olan malzeme özelliği ekranı açılır.

Kod: Malzeme özellik kodudur. 30 karakter uzunluğunda alfanumerik bir alandır.

Açıklama: Malzeme özelliği tanım ya da açıklamasıdır.

Tip: Malzeme özelliği tipi alanı; Listeden Seçim, Değer Aralığı, Hesaplama, Grup Değeri, Tarih/ Zaman ve Metin seçeneklerini içerir. Tip seçimine bağlı olarak malzeme özellik değerlerinin tanımlandığı ekran değişecektir.

Birim: Malzeme özelliğine ait birimdir. Birimler listesine ulaşılarak ilgili birim seçimi yapılır.

Özel Kod: Malzeme özelliklerini gruplamakta kullanılan 10 karakter uzunluğunda ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod kullanıcının, malzeme özelliklerini kendi firmasına özel kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Özel kod alanını kullanıcı, malzeme özellikleri kartı üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi işlemek için de kullanabilir.

Yetki Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. 10 karakter uzunluğundadır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının ulaşabileceği ve işlem yapabileceği malzeme özellikleri belirlenmelidir. Sonra, her yetki grubunun kullanabileceği malzeme özellikleri gruplarına farklı yetki kodları verilmelidir. Yetki koduna göre fiş bazında şifreleme yapılır. Fişe yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır.

Malzeme Özellik Tipleri

Malzeme özellikleri tip bilgi seçimlerine göre değişiklik gösteren tip bilgi seçenekleri ve içerikleri bilgiler şunlardır:

Malzeme özellikleri tip bilgi seçimlerine göre değişiklik gösteren tip bilgi seçenekleri ve içerikleri bilgiler şunlardır:

  • Listeden Seçim Özellik Tipi: Listeden seçim türü, ilgili malzeme özellik değerlerinin bir listede tanımlanmasını ve konfigürasyon sırasında değer seçiminin tanımlı listeden yapılabilmesini sağlar. Listeden seçim tipi ile kaydedilecek olan bilgiler şunlardır:

Değer: Malzeme özellik değeridir. Program tarafından otomatik olarak arttırılır, değiştirilemez.

Açıklama: Malzeme özelliği değerinin adı ya da açıklamasının girildiği alandır.

Resim: Malzeme özellik değerine ait resimdir. Üç nokta simgesi ile ulaşılan ekrandan kayıtlı resim dosyaları içerisinden seçimi yapılabilir.


Aşağı , yukarı, en üste ve en alta butonları ile eklenen liste elemanlarının sıralaması değiştirilebilir.

Ayrıca sıralama butonu ile ekranda listelenen liste seçenekleri değer ve açıklama bilgisine göre sıralanabilir, değer bilgileri tekrardan numaralandırılabilir.

  • Değer Aralığı Özellik Tipi: Değer aralığı tipinde bir malzeme özelliği için, belirli bir aralık verilerek ilgili özelliğin değerlerinin bu aralıkta olabileceği belirtilir. (Örneğin 90cm ile 180 cm arasında). Aynı zamanda belirli bir artım değeri de verebilir. Bu artım değeri ilgili değer aralığındaki geçerli değer listesinin daha kesin sınırlarını çizebilir.

(Örneğin 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150, 160, 170, 180 (artış=10)). Değer aralığı tipi ile kaydedilecek olan bilgiler şunlardır:

Başlangıç Değeri: Malzeme özelliğinin alabileceği minimum değerdir.

Bitiş Değeri: Malzeme özelliğinin alabileceği maksimum değerdir.

Artırım Değeri: Malzeme özelliği değerinin her kayıttaki artış miktarıdır.

İstisnalar: Belirlenen başlangıç ve bitiş değerleri arasında bulunan fakat kullanılması istenilmeyen değerlerin yazıldığı alandır. İstisna olması istenen değerler belirtilen değer aralığından çıkartılır. Geçerli olması istenmeyen değerler noktalı virgül işaretiyle ayrılarak alana girilir.

  • Hesaplama Özellik Tipi: Özellik değeri bir hesaplama sonucu bulunacaksa eğer özellik tipi olarak "Hesaplama" seçeneği kullanılır.
  • Grup Değeri Özellik Tipi: Malzeme özelliği değeri için bir tanım yapılmayacaksa ve özellik değerini bir "gruptan" alacaksa tip olarak grup değeri kullanılır. Grup değerinin kullanılabilmesi için öncelikle Malzeme Yönetimi Tanımlar menüsü altında bulunan Malzeme Özellik Grupları seçeneği ile grup tanımlarının belirlenmesi gerekir. Grup değeri tipi ile kaydedilecek olan bilgiler şunlardır:




Özellik Grup Kodu: Grup değeri için kullanılacak olan grup kodudur. Üç nokta simgesi ile malzeme özellik grupları listesine ulaşılarak listeden seçim yapılır.

Özellik Grup Açıklaması: Grup değeri için kullanılacak olan grup açıklamasıdır. Üç nokta simgesi ile malzeme özellik grupları listesine ulaşılarak listeden açıklama seçimi yapılır.

İstisnalar: İlgili özellik grubu için tanımlanmış olan değerler arasından bu özellik için geçerli olması istenmeyen değerlerin girildiği alandır. Geçerli olması istenmeyen değerler noktalı virgül işaretiyle ayrılarak alana girilir.

Not: Malzeme özellik grubu eklenirken yine özellik kartı içerisinden Listeden seçim , Değer Aralığı , Hesaplama , Tarih/Zaman , Metin tipi seçilebilir.

  • Tarih/Zaman Özellik Tipi: Tarih/Zaman türündeki özellikler, tip alanında Tarih/zaman tipi seçilerek kaydedilir. Özellik değeri için geçerli olacak başlangıç ve bitiş tarihleri ilgili alanlarda kaydedilir.



  • Metin Özellik Tipi: Özellik değeri olarak öndeğer bir bilgi kullanılacaksa, malzeme özelliği tanım penceresinde tip alanında Metin seçeneği kullanılır. Özellik olarak kullanılacak bilgi Metin başlığı altında yer alan Öndeğer alanında kaydedilir.





Malzeme Özelliklerinin Malzeme Kartlarında Eklenmesi: Malzeme kartı içerisinde yer alan "Özellikler" sekmesinde önceden kaydedilmiş olan malzeme özellikleri tek tek seçilebilir. Özellik tipine göre seçilmiş veya girilmiş olan değerler "Değer" alanından takip edilmektedir.







Malzeme Özellik Setleri: Malzeme kartı içerisinde malzeme özellikleri tek tek seçilmek istenmiyor ise Malzeme Yönetimi ->Tanımlar -> Malzeme Özellik Setleri menüsünden bir veya birden çok malzeme özelliği toplu seçilerek bir set oluşturulabilir.



Bu eklenen özellik setleri malzeme kartının özellikler sekmesi içerisinden sağ fare – "Özellik Seti Aktar" seçeneği ile seçilerek malzeme özelliklerinin bir grup olarak kartın içinde seçilmesi sağlanır.