You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Kayıt menüsünde bulunan Hücre Tanımlama bölümü ile, malların depolandığı yerdeki, malların yerleştirildiği bölmelerin yani hücreler tanımlanmaktadır.

Hücre kodlamasının dikkatli yapılması gerekmektedir. Çünkü hücre kodlarının sıralanması sonucu malların yerleştirilmesi ve toplaması yapılmaktadır. Depo yerleşiminde şöyle düşüncelerle hareket edilebilir; örneğin: en hızlı şekilde mal toplanması ve yerleştirilmesi için en çok hareket gören mallar, en yakın raflara yerleştirilmeli, daha nadir hareket gören mallar uzak raflara yerleştirilmelidir. Bu düşünce ile hareket edilecekse en yakın raflar, en küçük kodlara sahip olmalı ve en sık kullanılan mallar bu raflara yerleşecek şekilde tanımlama yapılmalıdır. Aynı şekilde uzak raflar kod sırasında daha büyük kodlara sahip olmalıdır.

Benzer bir örnek; ağır malların öncelikle toplanması, daha hafif malların daha üste gelmesi gerekliliğidir. Bu durumda, ağır malların depolandığı raflar, kod sırasında daha küçük koda sahip olmalı, hafif malların koyulduğu raflar ise daha büyük koda sahip olmalıdır. Hücre kodlarını tanımlarken depo içinde hangi tercihin öncelikli olduğuna karar vermek gerekiyor. Çünkü kodlamaya göre toplama ya da yerleştirme işlemlerinde hız kazanılabilir. Hücre kodları, tüm depolar ve şubeler bazında tektir. Bu nedenle, birden fazla depo kullanan veya şube kullanan yerlerde hücre kodlarının standardı buna göre belirlenmelidir. Örneğin; Depodaki her bir koridora A,B,C gibi isim verildiğini düşünelim. Koridorda sağda bulunan hücreler için 1, soldakiler için 2 verilsin. Aynı zamanda, aynı koridordaki en alt raf için 0, 1. kat için 1, 2. kat için ise 2 tanımlansın. Hücrelerin yan sıra numaraları ise artan sayıda 1, 2, 3, 4 gibi verilsin.

Bu durum A koridorundaki, sağdaki raf, 1. kattaki 2. sıradaki hücre için kodlama A11-2 olmalıdır.

Hücre Tanımlama Ekranı

Hücre Kodu

Maksimum 15 karakter uzunluğunda, hücre kodlaması yapılacak sahadır.

Grup Kodu

Tanımlanan hücrenin hangi hücre grubuna ait olduğu bu sahada girilmelidir.

Depo Kodu

Bu saha boş geçilemez. İlgili hücrenin tanımlı olduğu, yani içinde bulunduğu lokal depo kodu bu sahaya girilmelidir. Depo kodu sahasındaki rehberde, lokal depo tanımlamada “Lokasyon Takibi Yapılsın Mı” parametresi işaretlenmiş depolar listelenecektir. Örneğin; Firmanın lokasyon takip ettiği 2 ayrı depo olabilir. Her depoda ayrı ayrı hücre tanımlaması yapmak gerektiği için, tanımlanan hücrenin lokal deposu belirtilmelidir.