You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

1tlerin Yeniden Değerlemesi Sıkça Sorulan Sorular

Yeniden değerleme hesaplamaları hangi versiyon itibari ile yapılabilir?
2.75 versiyonu ile birlikte 7326 sayılı kanuna göre taşınmazların ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemesi yapılabilmektedir.
Yeniden değerleme nasıl yapılır?
Ticari sistem yönetimi + tanımlar altında duran varlık yönetimi parametrelerinde yer alan yeniden değerleme hesaplama yöntemi: fiyat endeksi üzerinden olarak seçilmeli ve gerekirse yeniden değerleme fiyat endeksi üzerinden yapılacak tarih düzenlenebilir. Sabit kıymet kaydı içerisinde değerlenebilir ve değerleme amortismanı evet olmalı, amortisman tablosunda değerleme yapılacak aydan önceki hesaplama muhasebeleşmiş / muhasebeleştirme işareti amortisman satırında yer almalı. Fiyat endeksleri sistem işletmeninde yer almalı.
Yeniden değerleme hesaplamaları nasıl yapılır?
Program içerisinde 7326 sayılı kanuna göre taşınmazların ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlemesi ile alakalı kullanım ve hesaplamalara dair detaylar için tıklayın.
Yeni fiyat endeksi eklenebilir mi? Fiyat endeksleri hangi dizinde tutulmaktadır?


Program klasörü içerisinde yer alan defaults / gen klasörü altında bulunan PriceIndices.xml dosyasında fiyat endeksleri tutulmaktadır. İstenilirse yeni yi-üfe değeri bu xml dosyası düzenlenerek eklenebilir. İşlem sonrasında sistem işletmeni + kuruluş bilgileri + fiyat endeksleri + yurt içi üretici fiyat endeksi seçildikten sonra sol alt köşede bulunan güncelle butonuna basılabilir.
Değerleme oranı nasıl hesaplanır?


Sistem işletmeni içerisinde kuruluş bilgileri + fiyat endeksleri (yurt içi üretici fiyat endeksi) içerisindeki iki tutar alınıp birbirine bölünerek değerleme oranı bulur. Duran varlık yönetimi parametrelerinde yer alan yeniden değerleme fiyat endeksi üzerinden yapılacak tarih parametresindeki tarihin (01.05.2021) fiyat endeks tutarına bakılır. Sabit kıymetin iktisap tarihi 01.01.2005 tarihinden önce ise fiyat endeksinden 2005 Ocak ayının tutarı baz alınarak bölme işlemi yapılır. iktisap tarihi 01.01.2005 tarihinden sonra ise sabit kıymetin aktif tarihinden bir sonraki aya ait fiyat endeks tutarı baz alınarak bölme işlemi yapılır.
Sabit Kıymetin alım ve aktif tarihi 2021 Mart ayından sonra ise yeniden değerleme yapılamıyor.
Mart ayından sonraki tarihler için değerleme oranı hesaplandığında bölme işleminden çıkan sonuç 1 veya daha düşük bir değer olacağı ve buna bağlı olarak sabit kıymetin değerinin düşeceği için Mart ayı sonrasında alınan sabit kıymetler için değerleme yapılmaz.
Yeniden değerleme vergisi mahsuplaştırma işlemi nasıl yapılır?
Amortisman tablosunda değer artışı fonu üzerinden hesaplanan yeniden değerleme vergisi, duran varlık yönetimi + işlemler + yeniden değerleme vergisi mahsuplaştır adımları takip edilerek yapılabilir. Mahsuplaştırmanın hangi ay ve yıl için yapılacaksa filtreler düzenlenir buna ek olarak vergi yüzdesi filtresine de dikkat edilir (değer artış fonu üzerinden bu yüzde oranında mahsuplaştırma yapılır). Yeniden değerleme yapılan amortisman hesaplamasının muhasebeleşmiş olması gerekmektedir.


Yeniden değerleme yapılan yılda yıllık amortisman tutarı eksik hesaplanıyor.
Birikmiş amortisman değerlemesi yıl ortasında Mart ayında yapıldığından ilk üç ayın farkı değer artış fonuna yazılmaktadır. Üç aylık değerlenmiş tutar gider olarak yazılmaz.