2022 Ar-Ge Teşviği Düzenlemeleri ile ilgili detaylı bilgiye bu dokümandan ulaşılır:

2022 Ar-Ge Teşviğinden Yararlanacak Çalışanlara ilişkin Gelir Vergisi ve Damga Vergisi Hesaplamalarında Yapılan Düzenlemeler 

Kanunla ilgili içerikler

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)'nın 27/01/2022 tarihinde yayınlanan tebliğine istinaden 5746 sayılı "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun"'dan yararlanacak olan çalışanlara ilişkin hesaplamalarda düzenlemeler yapılmıştır.

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Tebligler/Gelir_Vergisi/319_serno_gelverteb.pdf

Hesaplamaların doğru olması için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Bordro Plus 4.76.1.0 patch'i yüklü olmalıdır.
  • 2022 yılı itibariyle çalışanların Asgari Ücret Gelir Vergisi ve Damga vergisi muafiyetleri çalışan kartlarında tanımlı olmalıdır. Gerekli değişiklikler için LOGO BORDRO PLUS 2022 Asgari Ücrete Bağlı Gelir Vergisi ve Damga Vergisi İstisnası Uygulaması dökümanını inceleyebilirsiniz.
  • Ar-Ge teşviğinden yararlanacak olan çalışanların kartlarında Sicil Yönetimi/Tanımlar/Sicil Kartı/Bordro Bilgileri alanında gerekli seçenekler tanımlı olmalıdır.




  • Ar-Geli kazançlar toplamının hesaplanabilmesi için programda kurum çalışma parametrelerinde hesaplamalara dahil edilecek kazançlar için "AR-GE G.V.-D.V. İstisnasına Dahil" ve "AR-GE SGK İstisnasına Dahil" seçeneklerinden uygun olanlarının işaretli olmalıdır.



Düzenlemeye ilişkin Logo Bordro Plus ürünü içerisinde yapılan geliştirmeler

Konuya ilişkin gerekli düzenlemeler Logo Bordro Plus ürünü içerisinde hazırlanmıştır.

Yayınlanan tebliğ ile Ar-Ge yasasına göre karşılanacak SGK teşvik tutarına ilişkin hesaplamalarda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır, eski hesaplama geçerliliğini koruyacaktır.

Ar-Ge Gelir Vergisi hesaplamasında; Ar-Ge kapsamındaki çalışanlar için brüt kazançlar toplamı üzerinden hesaplanan vergi tutarına öncelikle asgari ücretin hesaplanan gelir vergisi indirimi uygulanacak olup daha sonrasında çalışanın yararlandığı terkin oranına ve Ar-Ge'li çalıştığı güne göre oranlanarak çarpılıp AR-Ge Gelir Vergisi istisna tutarı bulunacaktır.

Ar-Ge Damga vergisi hesaplamasında tebliğde yayınlanan örnekte damga vergisi hesaplaması yapılmadığı görülmektedir.


Bu gösterime istinaden Ana Menü/Ayarlar/Parametreler/Bordro Parametreleri/Diğer tabına "AR-GE'li kazançlardan Damga Vergisi istisnası" parametresi eklenmiştir. Parametre seçenekleri "Yapılacak" ve "Yapılmayacak" olup, "Yapılmayacak" parametresi öndeğer seçili olarak gelecektir. 

Parametrenin Yapılmayacak seçili olması durumunda damga vergisi hesaplamasında istisna hesaplaması yapılmayacaktır. Parametrenin Yapılacak seçili olması durumunda damga vergisi hesaplamasında istisna hesaplaması yapılacaktır.

Ar-Ge'li bir çalışanın hesaplama örneği aşağıdaki gibidir.
Puantaj bilgileri;
Brüt Ücret: 13042,21 TL
Ar-Ge Teşvik Oranı: %80
Toplam Çalışma Günü: 30
Ar-Ge SGK Gün: 20
Ar-Ge GV Gün: 20

  • Ana Menü/Ayarlar/Parametreler/Bordro Parametreleri/Diğer tabına "AR-GE'li kazançlardan Damga Vergisi istisnası" parametresi "Yapılacak" seçilmiş olup damga vergisi hesaplaması gösterilmiştir.





Puantaj kartında F9(Sağ klik)>Hesaplar penceresinde ilgili tutarların gösterimi aşağıda gösterildiği şekildedir.