Elektronik Mesaj Sunucusu Tanımı ile ilgili ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır:

Elektronik mesaj sunucusu tanımı yapmak için, yetkili girişi yapıldıktan sonra Yönetim Paneli ekranında Diğer Tanımlar sekmesine tıklanır.



Açılan Diğer Tanımlar ekranında Kuruluş Bilgileri sekmesi açılır ve  Elektronik Posta Sunucuları'na tıklanır. Elektronik Mesaj Sunucuları ekranında sol alt köşede bulunan Ekle, Değiştir, Sil, Kopyala, İncele kliklerinden Ekle seçeneğine tıklanır.



SSL ve TLS Nedir?
SSL(Secure Socket Layer)
Netscape tarafından 1994 yılında geliştirilen Secure Socket Layer (Güvenli Giriş Katmanı) protokolü, internet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlar. 
Web tarayıcısı ile web server arasındaki güvenliği HTTP(HTTPS) altında sağlamayı amaçlıyordu. Günümüzde SSL 3.0 tüm web tarayıcılar tarafından destekleniyor, örn. (Internet Explorer), Mozilla Firefox, Opera, Safari gibi.
Özellikle e-posta gönderiminde, FTP transferinde veya alışveriş sitelerinde güvenlik amacıyla kullanılıyor. Web tarayıcınızın herhangi bir yerinde gördüğünüz altın renkli asma kilit resmi SSL güvencesinde olduğunuzun işaretidir. Bu kilit resmine çift tıklayıp SSL sertifikasının kimden alındığı, geçerlilik süresi gibi bilgileri görebilirsiniz. SSL kullanıcı adı, parola, kredi kartı bilgileri gibi bilgilerin, gerekliyse tüm oturum bilgilerinin şifrelenerek iletilmesini sağlar.
TLS (Transport Layer Security)
İnternette güvenli iletişimin sağlanması maksadıyla kullanılan SSL protokolü geliştirilmiş ve isim değiştirerek TLS adını almıştır.TLS protokolü sunucu-istemci uygulamaların ağ üzerinde, dinlenmelerin ve asıl verinin üzerinde oynama yapılmasının önüne geçecek şekilde haberleşmesini sağlamaktadır. Uygulama katmanında çalışmaktadır. Protokoller TLS ile ya da TLS olmaksızın işlem gördüğünden beri, istemcinin sunucuya TLS bağlantısının kurulmasını isteyip istemediğini belirtmesi gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmenin başlıca iki yolu vardır; İlk seçenek TLS bağlantıları için farklı bir port numarası kullanılmasıdır.
Diğer seçenekte ise normal bir port numarası kullanılır ve istemci TLS protokolün özelleştirilmiş mekanizmasını kullanarak (örneğin mail ya da haber protokolleri için STARTTLS) sunucunun bağlantıyı TLS protokolüne yönlendirmesi için istekte bulunur.
SSL ve TLS hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için SSL ve TLS Wikipedia'dan yararlanabilirsiniz.
Elektronik Posta Sunucusu ayarları yapıldıktan sonra kaydedilir (Burada TLS ayarları yapıldı).



Kaydedilen Elektronik Posta Sunucusu Öndeğer durumunda olmalıdır. Burada daha önce oluşturulmuş herhangi bir posta sunucusu olmadığı için kendisi otomatik olarak Öndeğer olacaktır. Ama eğer Öndeğer durumunda değilse Elektronik Posta Sunucusunun üzerinde sağ klik yapılıp Öndeğer Yap seçeneği seçilir. Elektronik Posta Sunucusunu Öndeğer yapılmasının sebebi yeni bir kullanıcı eklediğimiz zaman otomatik olarak o kişiye atanmasını sağlamak içindir.



Öndeğer Yap denildikten sonra istenilen Posta Sunucusu Öndeğer durumunda olur.

Tanım yapıldıktan sonra Yönetim Panelinde Kurum üzerinde sağ tuş menüsü Organizasyonel Birimler ekranında elektronik mesaj sunucusu kullanacak bağlı kuruma değiştir ile girilir ve “Bağlantı ayarları” sekmesinde “Kurum Elektronik Posta Sunucusu” alanında tanımlama seçilir.



Elektronik Posta Sunucusu ayarları yapıldıktan sonra kullanıcı üzerinde elektronik mesaj sunucusu belirtmek için Kullanıcılar'a tıklanır.



Kullanıcılar'da seçilen bir kullanıcının üzerinden sağ klik tuşu ile Değiştir yapılır.



Açılan ekranda bir e-posta adresi tanımlanır.



Diğer Tanımlar-Kuruluş Bilgileri-Elektronik Mesaj Sunucularından yapılan sunucu ayarları burada Kullanıcı için bir Mesaj Sunucusu olarak seçilir. Elektronik Mesaj Sunucusuna tıkladığımızda açılan ekrandan e-posta sunucusu seçilir.





Elektronik mesaj sunucusu seçildikten sonra Yönetim panelinden o kullanıcı için e-posta sunucu ayarları tamamlanmış olur.