You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

VUK ve TFRS arasındaki farklılıklardan biri reeskont hesaplamasındadır. Reeskontların raporlama dönemindeki değerlerine indirgenmesini sağlamak amacıyla VUK için oluşturulmuş kayıtların TFRS düzeltmelerinin girilmesi gerekmektedir. Bu düzeltme kayıtları sistemde hesaplanıp otomatik olarak kaydedilir. Bu işlem için Muhasebe / TFRS İşlemler / Reeskont Düzeltmelerini Oluştur seçeneği kullanılır.

TFRS Reeskont Oluşturma penceresinde filtre satırlarında işlem için geçerli olacak koşullar belirlenir. Bu filtre seçenekleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Filtre

Değeri

Reeskont Yapılacak İşlemler

Satış Gelirleri / Satınalma Giderleri

Reeskont Faizi

Faiz oranı girişi

Reeskont Tarihi

Tarih girişi

Son İşlem Tarihi

Tarih girişi

Vade Aralığı

Başlangıç - bitiş tarih aralığı

Cari Hesap Kodu

Grup / Aralık

Cari Hesap Açıklaması

Grup / Aralık

Döviz Türü

Döviz türleri

Reeskont Değeri

Filtreden Alınacak / Tablodan Alınacak

Reeskont Yapılacak İşlemler: Bu filtre satırında reeskont oluşturulacak işlemler seçilir. Filtre satırı aşağıdaki seçenekleri içerir:

  • Satış Gelirleri
  • Satınalma Giderleri

Reeskont oluşturmada dikkate alınacak işlemler "Ara" tuşu ya da fare ile işaretlenir. Programda öndeğer olarak tüm seçenekler işaretlidir ve reeskont oluşturma işleminde dikkate alınır.

Reeskont Faiz Oranı: Yapılan satışları iskonto ederken uygulanabilecek emsal faiz oranı Uluslararası Muhasebe Standartları'nca şu şekilde belirlenmiştir:

(a) Benzer kredi derecelendirmesine sahip bir işletmenin benzer finansal araçları için geçerli olan faiz oranı; veya
(b) Finansal aracın nominal değerini ilgili mal veya hizmetin nakit satış fiyatına indirgeyen faiz oranı (UMS 18.11)

Son İşlem Tarihi: Reeskont hesaplamada dikkate alınacak son işlem tarihini belirtir.

Vade Aralığı: Reeskont oluşturmada dikkate alınacak vade aralığıdır.

Cari Hesap Kodu: Reeskont oluşturulacak işlemlerin ait olduğu cari hesapları belirlemek için kullanılır. Grup ya da Aralık tanımı ile istenen cari hesaplar seçilir.

İstenen koşullar belirlenip "Tamam" düğmesi tıklandığında Muhasebeleştirme Bağlantı Kodları / TFRS Düzeltmeleri Bağlantı Kodları seçeneği ile belirlenen muhasebe hesapları altında toplanan tutarlar ile TFRS düzeltme fişleri otomatik olarak oluşturulur. Oluşan fişler muhasebe fişleri listesinde yer alır.

Reeskont Hesaplamalarının Döviz Türü Dikkate Alınarak Yapılması

Reeskont hesaplamaları yerel para birimi yanında işlem döviz türü üzerinden de yapılır. Döviz türleri için geçerli olacak reeskont faiz oranları Sistem İşletmeni program bölümünde Kuruluş Bilgileri menüsünde yer alan Reeskont Faiz Oranları seçeneği ile kaydedilir.

Geçerli olacak oranlar her döviz türü için gg/aa/yy formatında ayrı ayrı kaydedilir.

Reeskont düzeltmelerinde kullanılacak döviz türü Reeskont Düzeltmelerini Oluştur filtre satırlarında belirlenir.

TFRS Reeskont Oluşturma filtre seçeneklerinde yer alan Döviz Türü filtre satırında, hesaplamalar için geçerli olacak döviz türleri seçilir. Satınalma ve satış faturaları için reeskont hesaplaması yapılırken, bu filtre satırında seçili olan işlem dövizlerinin kullanıldığı satış faturaları hesaplamaya alınır. Hesaplama yine yerel para birimi tutarı üzerinden yapılır. Reeskont oranı olarak işlem dövizi için tablodan girilen aylık değer dikkate alınır. Oluşan muhasebe işindeki kur fatura tarihi kuru olacaktır.

Reeskont Değeri filtre satırında ise hesaplamalarda dikkate alınacak oranın nereden alınacağı belirlenir. Bu filtre satırı aşağıdaki seçenekleri içerir:

  • Filtreden Alınacak
  • Tablodan Alınacak

Filtreden Alınacak seçilirse TFRS Reeskont Oluşturma penceresinde Reeskont Faizi filtre satırında belirtilen değer dikkate alınır.
Tablodan Okunacak seçilirse değerlemeye tabi tutulan her bir işlemin ait olduğu döviz cinsi için Reeskont Faiz Oranları tablosunda belirtilen reeskont oranı hesaplamada kullanılır.

Belirli bir Vadenin Altındaki Faturalar için Reeskont Hesaplatılmaması

Reeskont hesaplamasının faturaların vadelerine göre yapılması mümkündür. Fatura Çalışma Bilgileri'nde yer alan TFRS Reeskont İşleminde Dikkate Alınacak Vade Gün Sayısı parametresi ile hesaplamaya dahil edilecek faturaların vade günü belirtilir. Vadesi belirtilen gün sayısından az olan faturalar için reeskont hesaplatılmayacak ve muhasebe fişi kesilmeyecektir.