Borç /Alacak Yönetimi öndeğer ve parametreleri ile tanım ve kayıtlara öndeğer olarak gelmesi istenen bilgiler girilir; yapılacak kontroller ve yapılış şekilleri kaydedilir. Sistem Ayarları program bölümünde Öndeğerler ve Parametreler menüsündeki Genel altında yer alır.

Öndeğerler

Borç Alacak Yönetimi Öndeğerler ile kaydedilen bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama
Yurt Dışı Geçici Görev MuafiyetiHarcırah kayıtları harcırah bilgileri sekmesi Muafiyet alanının öndeğeri belirlenir. Var ve Yok seçeneklerini içerir.

Parametreler

Borç Alacak Yönetimi Parametreler ile kaydedilen bilgiler şunlardır:

AlanAçıklama

Borç Talebi Onayında Tekrar Gönderilecek e-Posta Sayısı

Borç Talebi Onayında tekrar gönderilecek e-posta sayısı bu alanda girilen değere göre belirlenir. Borç Talebi Onay Tanımları-Onaylar Sayfası-Yapılacak İşlem alanında Tekrar e-Posta Gönderilsin seçimi yapıldığında bu alanda girilmiş olan sayı kadar e-posta gönderilir.

Harcırah Damga Vergisi Mükellefi

Harcırahın damga vergisinin işçi ya da işveren tarafından parametrik olarak yüklenebilmesi bu parametre ile gerçekleştirilir.

Harcırah hesaplamasında damga vergisi yapılan anlaşmaya göre işçi ya da işveren tarafından karşılanabilmektedir. Bu parametre ile harcırahın damga vergisinin yüklenicisine ait seçim yapılır. İşveren ve Çalışan olmak üzere iki seçenek yer alır.

Çalışan seçili olduğunda ve harcırah hesaplama şekli net ise hesaplamalarda gerekli değişiklikler yapılır. Bu durumda brütleştirme yapılırken damga vergisi dikkate alınmaz. Brütleştirme bittikten sonra bulunan brüt tutar üzerinden damga vergisi kesilir.

Yurt Dışı Harcırahı Hesaplama Şekli

Yurt dışı harcırahlarına ait hesaplama şeklinin belirlendiği parametredir. Brüt ve Net olmak üzere iki seçenek yer alır. Programda Brüt değeri seçili olarak gelir, istendiğinde değiştirilir.

Yurt Dışı Harcırahı Vergilendirme Usulü

Yurt dışı harcırahı vergilendirme usulünün belirlendiği parametredir.  Gerçek Gider Usulü ve Harcırah Usulü seçenekleri yer alır. Programda Harcırah Usulü değeri seçili olarak gelir, istendiğinde değiştirilir.

Yurt İçi Harcırahı Hesaplama Şekli

Yurt İçi harcırahlarına ait hesaplama şeklinin belirlendiği parametredir. Brüt ve Net olmak üzere iki seçenek yer alır.

Programda Brüt değeri seçili olarak gelir, istendiğinde değiştirilir.

Yurt İçi Harcırahı Vergilendirme Usulü

Yurt içi harcırahı vergilendirme usulünün belirlendiği parametredir. Gerçek Gider Usulü ve Harcırah Usulü seçenekleri yer alır.

Programda Harcırah Usulü değeri seçili olarak gelir, istendiğinde değiştirilir.

Borç Kaydedilirken Bakiye Kontrolü

Borç talebi kaydedilirken, borç talebinde bulunan personelin üzerinde kapanmamış borç kaydı olup olmadığını kontrol etmek amacıyla kullanılan parametredir.

Yapılmasın seçilirse, borç kaydedilirken bakiye kontrolü yapılmaz.

Kullanıcı Uyarılsın seçilirse, borç talebi kaydedilirken uygulama Personelin üzerinde borç kaydı bulunmaktadır. Devam etmek istiyor musunuz? uyarısı verir ve bu uyarıya Tamam seçeneğiyle devam edildiğinde, borç talebi kaydedilir. Vazgeç seçeneği ile devam edilirse, borç talebi kaydedilmez. Ayrıca, personel talebi yönetici tarafından onaylanırken de Personelin üzerinde borç kaydı bulunmaktadır. Devam etmek istiyor musunuz? uyarısıyla birlikte Borç /Alacak Tablosu Raporu bağlantısı verilir. Böylece yöneticinin personelin borçlarını görmesi sağlanır.  

İşlem Yapılmasın seçilirse, borç talebinde bulunan personelin üzerinde kapanmamış borç kaydı var ise, borç talebinin kaydedilmesine izin verilmez.

Bir Çalışan İçin Aynı Anda Girilebilecek Açık Borç Kaydı Sayısı

Çalışan için girilebilecek açık borç kaydının sınırlandırılması için kullanılır. Eğer parametre için verilen değer sıfırdan farklı ise, borç talebi veya borç kaydı girilirken veya kayıt Bekliyor /İptal durumundan Bekliyor /Onaylandı /Ödendi durumuna geçirilirken parametrede verilen değeri aşan açık borç kaydı (tutar olarak tamamen kapatılmamış veya Bekliyor /Onaylandı durumunda olan kayıtlar) var ise uygulama uyarı verir ve borç kaydının /talebinin kaydedilmesi engellenir. 

Harcırah Masraf Satırları Faturalama Şekli

Harcırah masraf kayıtlarının ne şekilde faturalanacağının belirlendiği parametredir. Parametre için belirlenen değere göre, masraf kayıtları için tek bir fatura veya satır bazında fatura oluşturulur. Satır Bazında ve Satır İşlem Para Birimi Bazında seçenekleri mevcuttur. Parametre satırında Satır İşlem Para Birimi Bazında seçeneği tercih edilmişse ve harcırah masraf kayıtlarındaki satırlar farklı para birimindeyse, aynı para birimine sahip satırlar için tek bir fatura oluşturulurken farklı para birimine sahip satırlar ayrı ayrı faturalanır. 

Harcırah Kaydından Alacak Kaydına

Harcırah kaydından otomatik oluşan alacak kaydına aktarılacak ücretin net ücret mi yoksa gelir vergisi matrahı mı olacağını belirlemek için kullanılan parametredir. Net Tutar Aktarılsın ve Gelir Vergisi Matrahı Aktarılsın olmak üzere iki seçenek mevcuttur.

SGK'lı Çalışanın Yurt Dışı Geçici Görevde İlk 10 Günkü Gündelik Tutar Yüzdesi

Parametre sadece SGK statüsündeki çalışanlar için geçerlidir.

Parametrenin öndeğeri 50'dir ve Harcırah gündelik tutarı neyse Yurt Dışı Geçici Görev girilirken Harcırah Bilgileri sekmesi Gündelik Tutarı (İlk 10 gün) alanına tüm SGK statüsündeki çalışanlar için gündelik tutarın %50 fazlası bu alana gelir. Alanı değiştirilerek 0 yapılırsa, çalışanın sosyal güvenlik statüsü kontrol edilir ve statüsü SGK seçeneklerinden herhangi biri ise gündelik tutar neyse o gelir ya da örneğin 20 yapılırsa harcırah gündeliği tutarına, bu tutarın %20'si eklenerek gelir. Çalışanın SGK statüsü SGK değil ise her zaman Gündelik Tutarı (İlk 10 gün) alanına gündelik tutar değerinin %50 fazlası gelir. 

Harcırah Ödemesi Vergi Matrahına Kümüle Eklenerek Hesaplansın

Puantaj hesaplaması esnasında, harcırah ödemesinin vergi matrahına kümüle eklenerek hesaplanıp hesaplanmayacağının belirlendiği parametredir.

Hayır seçiminde, girilen harcırahların brüt tutarlarının toplamları harcıraha seçilen puantajın ilave edilecek vergi matrahı alanına yazılır ve bu tutar sonraki ayın puantajına aktarılır.

Evet seçili olduğunda, Puantaj Kartı-Genel Bilgiler sekmesine Ödenen Harcırah Tutarı alanında mevcut aydaki onaylı harcırahların toplam brüt tutarları gösterilir. Gösterilecek harcırah kayıtları puantaj kartının başlangıç bitiş tarih aralığına denk gelen harcırah kayıtlarıdır. 

Borç Talebi Ödeme Başlangıç Tarihi

Borç talebi ödeme başlangıç tarihi alanına gelecek olan tarih öndeğerinin belirlendiği parametredir. İlgili parametre Kurumsal Çalışan Portalı borç talebi ödeme başlangıç tarihi alanının da öndeğerini belirler. 

Sonraki dönemin ilk günü getirilsin seçili olduğunda ödeme başlangıç tarihi alanına bir sonraki dönemi ilk günü tarihi gelir.

İşlem tarihi getirilsin seçili olduğunda, borç talebi ekranındaki işlem tarihinin değeri Ödeme Başlangıç Tarihi alanına gelir.