Filtre kullanım şekillerine göre bir sınıflama yapıldığında filtreler eşitlik filtresi, grup/aralık filtresi, çoklu seçim filtresi ve tekli seçim filtresi olarak gruplanabilir.

Eşitlik Filtresi: Metin, sayısal veya tarih alanlarında sadece belli bir değere eşit bilginin süzülmesi veya bir değer girişi için kullanılır. Örneğin, Kasa Listesi'nde yer alan kasa kodu filtresi bu tür filtrelere bir örnektir. Filtrelenecek bilgilerden herhangi birinin kullanıcının kesin bir şekilde belirlemesi gerekiyorsa bu tür bir filtre kullanılır.

Grup/Aralık Filtresi: Metin, sayısal veya tarih alanlarında sadece bir grup bilginin süzülmesi için kullanılır. Grup/aralık filtresi kullanımı grup ve aralık olmak üzere iki seçeneklidir. Bu tür filtrelerde sorgulama amaçlı kullanılacak bilginin kesin olarak belirlenmesi ve bir değere eşit olması gerekmez. Filtre kriteri bazı ortak özelliklere göre sahip birden fazla sayıda bilgiyi içerebilir veya sıraya konabilen bilgiler için bir başlangıç ve bitiş aralığındaki tüm bilgileri içerebilir.

Grup Tanımı: Grup kullanımı metin ve sayısal alanlarla ilgili filtreler için geçerlidir. Belli bir grup bilgiyi süzmek için kullanılır. Kullanıcı karşısına gelen filtre alanlarında sadece "Değeri" alanına bilgi girerek filtre satırı üzerinde fare ile çift tıklarsa, bu filtre değerini gruplandırmış olur. Grup tanımı filtresi aşağıdaki şekillerde girilebilir: 

  • Filtre ile belli bir değere eşit bilgi seçilmek istenirse, bu alana seçilmek istenen bilgi girilir. Örneğin Malzeme Kodu TA11S01 olan bir karta ait bilgileri süzmek için malzeme kodu filtresinde TA11S01 değeri filtreye girilir.
  • Filtre ile bir grup bilgi seçilmek istenirse, bu alanda yıldız * karakteri kullanılır. Yıldız * karakteri tüm karakterler anlamına gelir. Yıldız karakteri başta, ortada veya sonda kullanılabilir. Aşağıda her üç kullanımla ilgili bir örnek yer almaktadır.

* karakteri başta: Filtre değeri **11S01 verilirse, ilk 2 karakter ne olursa olsun 3. karakterden itibaren kodu 11S01 olan kartların süzülmesini sağlar.

* karakteri ortada: Filtre değeri TA11*01 verilirse, 5. karakter ne olursa olsun, ilk 4 karakteri TA11 ve 6. karakterden sonrası 01 olan kartların süzülmesini sağlar.

* karakteri sonda: Filtre değeri TA* verilirse, kodu TA ile başlayan tüm kartların süzülmesi sağlanır. 

Aralık Tanımı: Aralık tanımında başlangıç ve bitiş aralığı verilerek sıralama şekline göre bu aralıkta kalan metin, sayısal veya tarih türü alan bilgilerin (kod, açıklama ya da fiş numarası, fiş tarihi gibi) süzülmesi sağlanır. Kullanıcı karşısına gelen filtre alanlarından "Değeri" ve "Bitiş Değeri" alanlarına bilgi girerse bu aralık filtresi olarak algılanır.

Çoklu Seçim Filtreleri: Çoklu seçim filtrelerinde, olası filtre değerleri bir liste şeklinde görüntülenir. Bu listedeki seçeneklerin tümü veya bir kısmı filtre değeri olarak işaretlenebilir. Rapor işaretli seçeneklere uygun bilgileri süzerek çıktıyı oluşturur. Raporda yer alması istenen seçenekler fare ile işaretlenerek belirlenir.

Tekli Seçim Filtreleri: Tekli seçim filtrelerinde de, olası filtre değerleri bir liste şeklinde görüntülenir. Bu listedeki seçenek sadece biri filtre değeri olarak seçilir. Rapor işaretli seçeneğe uygun bilgileri süzer ve döküm hazırlar. Hareket ve durum raporlarında listeleme şekli (koda/açıklamaya göre), sayfa formatı (aynı sayfaya/ayrı sayfalara), stok yeri takibi (yapılacak/yapılmayacak) gibi filtreler bu türe örnektir.

Değeri/Bitiş Değeri Belirtilmeyen Rapor Filtreleri: Rapor filtrelerinde Değeri ve Bitiş Değeri alanları değer belirtilmeden boş bırakıldıysa, o filtre ile alakalı sistemde yer alan tüm kayıtlar raporda listelenecektir. Örneğin Malzeme ve Hizmet Listesinde, Malzeme (Sınıfı) Kodu filtresine değer ve bitiş değeri belirtmeden rapor alınacaksa, malzemeler listesinde yer tanımlı tüm kayıtlar raporda listelenir.

Dahil Olmayan Değer(ler) Filtresi: Değeri/Bitiş Değeri alanlarına bilgi girişi yapılıp, bu aralığa dahil olması istenmeyen değer(ler) bu alanda belirtilir.