27.01.2009 tarih ve 53 seri nolu KDV Sirkülerinde de belirtildiği üzere; mükellefler, Ocak/2010 vergilendirme döneminden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemleri için geçerli olmak üzere KDV iade taleplerini, indirilecek KDV, yüklenilen KDV ve satış faturaları listeleri ile iade için ibrazı istenilen durumlarda gümrük (çıkış) beyannamelerini internet vergi dairesi üzerinden göndermektedirler. 

Genel Bilgiler

İdari bilgilerle mükellefe ait bilgilerin girildiği bölümdür.

AlanAçıklama

No

Beyannameye ait numara bilgisidir. Bilgi girişi zorunlu bir alandır.

Organizasyonel Birim

Birim Tanımları listesine ulaşılarak beyannamenin ait olduğu organizasyonel birim seçimi yapılır.

Vergi Dairesi

Üç nokta simgesi ile sistem işletmeninde kuruluş bilgilerinde yer alan ve öndeğer olarak yüklenen vergi dairelerine ulaşılarak seçim yapılabilmektedir.

Başlangıç Tarihi

İade Hakkı Doğuran İşlemler tabında "Filtrele" işlemi ile alınacak verilerin hangi tarihten itibaren başlayarak alınacağı bu alanda belirtilir.

Bitiş Tarihi

İade Hakkı Doğuran İşlemler tabında "Filtrele" işlemi ile alınacak verilerin hangi tarihe kadar alınacağı bu alanda belirtilir.

İade Hakkı Doğuran İşlemler

İade Hakkı Doğuran İşlemler başlığı; Alış Faturaları, Satış Faturaları ve İade hakkı doğuran işlemlerle ilgili yüklenilen KDV satırlarının listelendiği bölüm olmak üzere 3 bölümden oluşur.

Satınalma ve Satış Faturaları

Bu bölümlerde beyanname dönemi içerisindeki alış ve satış faturaları (İthalat/İhracat ile ilgili faturalarda) tarih sırasına göre satır bazında listelenmektedir.

Satınalma faturaları ve satış faturaları bölümlerinde F9-sağ fare tuşu menüsünde yer alan filtrele seçeneğine bağlı olarak her iki tarafta eşleme yapılacak hareketlerin listelenmesi sağlanabilir. Her iki bölümde yer alan başlık bilgileri şunlardır; Satınalma/Satış Faturasının Tarihi, Satınalma/Satış Faturasının No'su, Satıcı/Alıcı Cari Hesap Kodu, Satıcı/Alıcı Cari Hesap Açıklaması, Malzeme/Hizmet Kodu, Malzeme/Hizmet Açıklaması, Malzeme/Hizmet Miktarı, Malzeme/Hizmet Tutarı, Malzeme/Hizmet KDV Oranı ve Malzeme/Hizmet KDV Tutarı.

Satınalma Faturaları ve Satış Faturaları listelerindeki kayıtlar birbirleri ile ilişkilendirilebilir.

Bu ilişkilendirme her hareket satırına işaret atmak şeklindedir. İlişkilendirme satınalma hareketi ile satış faturası arasında bire bir olabileceği gibi her iki ekranda birden fazla hareket seçilerek de yapılabilir.

Buradaki amaç iadeye tabi, alımı yapılan malzemenin satış yapılarak tüketilmesi sonrasında KDV iadesi için bildirim isteğidir.

Bu ilişkilendirme sonucunda alış hareket satırında seçilen malzeme ve hareket bilgileri (ilişkilendirilen miktar ve tutar kadar) Hareketi Aktar düğmesi ile Yüklenilen KDV Listesi penceresi kolonlarına aktarılır.

Yüklenilen KDV listesi Hareket Bazında ve Fiş Bazında olmak üzere 2 ekrandan oluşur:

Hareket Bazında: Satınalma hareketi ya da ilişkilendirilen hareketlerin satır bazında gösterildiği ekrandır.

Fiş Bazında: Hareket bazında yer alan hareketlerin fiş bazında (aynı işlem türüne ait, aynı fatura numarasına ait) gösterildiği ekrandır.

Excel Dosyası Oluştur işlemi Fiş Bazında tabına göre oluşturulacaktır.

Satınalma ve satış filtrele seçeneği ile verilen filtre seçeneklerine bağlı faturalar ilgili bölümlerde listelenir.

Üretime göre listeleme  seçeneği ile kullanılan reçetelere bağlı olarak yapılan alım faturaları ve bu üretimler sonucu yapılan satış faturaları  listelenir.

Üretime göre listeleme (Satış) filtre seçeneği ile bağlı alım faturalarının listelenmesi sağlanır. Öncelikle üretim sonucu ortaya çıkan mamullerin yer aldığı satış faturaları filtrelenir.

Satış faturaları listelendikten sonra işaretlenerek bu faturalar ile ilgili üretime bağlı alım faturalarının listelenmesinin sağlanması için Üretime göre listeleme (Satış) seçeneği kullanılır. Burada bağlı reçeteler ile ilgili listeleme için " Seviyelere Göre Malzeme Kullanım Listesi " ekrana gelir. Verilen seviye ölçüsünde satış faturalarından gelen malzeme için yapılan üretim bağlantılı ürünler listelenir.

Raporda listelen malzemeler ile ilgili alım faturaları rapor kapatıldığında sol tarafta listelenecektir. Böylece ilişkilendirme yapılarak hareket aktar seçeneği ile Excel için satırlar oluşturulur.

Üretime Göre Listele (Satınalma) işlemi de satış işlemindeki aşamalarla aynıdır. Öncelikle alım faturaları listelenerek check işaretleri atılıp Üretime Göre Listele (Satınalma) işlemi seçeneği ile bağlı satış faturaları listelenir ve ilişkilendirilir.