You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Next »

Şirkette bulunan demirbaşlara ait sabit kayıtların girildiği bölümdür.

Demirbaş Bilgi Kartı ekranı; Alış Bilgileri, Ek Bilgiler, Demirbaş Bilgisi, Amortisman Bilgileri, Satış Bilgileri sekmesinden oluşur.


Alış Bilgileri


Demirbaş Bilgi Kartı Ekranı
Demirbaş Kodu

İstenen şekilde kodlama yapılmasını sağlayan 30 karakter uzunluğundaki alandır. Sayısal, alfabetik veya her ikisi birlikte kullanılarak kodlama yapılabilir. Demirbaş Kodu alanı boş bırakılamaz. Eğer, sıra takip edilecekse ileride alınacak raporlarda sıralamanın düzgün olarak görüntülenmesi için Demirbaş kodlarının önünün, belli bir alana kadar 0 (Sıfır) rakamı ile doldurulması gerekir. Rehber butonu  ile, demirbaş kodlarına ulaşılır.

Demirbaş Adı

Maksimum 50 karakter olarak, demirbaş isminin girildiği alandır.

Alış Tarihi

Demirbaşın satın alındığı tarihin girildiği alandır. Giriş şeklinin GG/AA/YYYY olması gerekir (01/01/1999 gibi). Alış yılı cari yıldan büyük girilemez. Alış yılı olarak cari yıl girildiğinde, program ilgili demirbaşın o yıl içinde alındığına karar vererek size devir bilgileri girilecek sahaları yani sabit kıymet, birikmiş amortisman gibi değerleri sormaz. Bu durumda son değerleme yılı da boş bırakılır.

Alış Belge No

Alış Belge No, demirbaşın satın alındığı firmanın, kesmiş olduğu fatura numarasıdır. Alış Belge No alanı, tamamen bilgi amaçlı olup, program akışıyla ilgisi yoktur. Sadece - kullanıcıların Demirbaş Rapor Modülü bölümünden oluşturacağı - raporlamaya yöneliktir.

Satıcı

Demirbaşın satın alındığı firma isminin veya firma unvanının tanımlandığı alandır. Sadece - kullanıcıların Demirbaş Rapor Modülü bölümünden oluşturacağı - raporlamaya yöneliktir.

Döviz Tipi

Demirbaşın dövizli alınması veya dövizli olarak kaydedilmesi için ilgili döviz tipinin girildiği alandır. Rehber butonu  ile, tanımlı olan döviz tiplerine ulaşılır.

Döviz Alış Fiyatı

Döviz alış tipi bazında ilgili demirbaşın döviz alış tutarının girildiği alandır.

Alış Miktarı

Alınan demirbaş miktarının girildiği alandır. Boş bırakılamaz. Birden fazla alınan demirbaşlarda, kısmi satışın yapılabilmesi için doğru alış miktarının girilmesi gerekir. Alış miktarı 1 olarak girilmiş bir demirbaşın satışı yapıldığında, demirbaşın tamamının satıldığı anlaşılır.

Alış Fiyatı

Demirbaşını satın alındığı faturadaki alış tutarıdır. Sıfır olarak bırakılmasına izin verilmez. Cari yılda alınan her demirbaş için ve geçmiş yıllarda alınan her gayrimenkul için alış fiyatının doğru bir şekilde girilmesi gerekir.

Gayrimenkul

Demirbaşın gayrimenkul olması halinde kullanılan seçenektir. Gayrimenkul olarak kaydedilen sabit kıymetlerin amortismanı yeniden değerleme üzerinden değil alış fiyatı üzerinden hesaplanır. Bu yüzden gayrimenkul alış değerlerinin mutlaka girilmesi gerekir. Gayrimenkul dışındaki demirbaşların “Diğer” olarak işaretlenmesi gerekir. 

Kıstalyum

12.07.1995 tarihli ve 22341 sayılı resmi gazetede yayınlanan kanun değişikliğine göre;

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 320. maddesinin ikinci fıkrası 6.7.1994 tarihli ve 4008 sayılı kanunla değiştirilerek, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin aktife girdiği hesap döneminde kıst amortisman ayrılması esası getirilmiş ve bu madde uygulamasına ilişkin açıklamalar 234 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılmıştır.

Ancak, söz konusu fıkra hükmü 4108 Sayılı Kanunun 6. maddesi ile, “Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılamayan süreye isabet eden bakiye değer itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.” şeklinde değiştirilmiştir.

Bu hükme göre, kıst amortisman uygulaması sadece işletmelerin aktifinde kayıtlı binek otomobillerine münhasır olup, binek otomobillerin dışında kalan amortismana tabi diğer kıymetler için aktife alındıkları yılda tam amortisman ayrılır.

Yukarıda açıklanan resmi gazete bilgileri doğrultusunda, kıst amortisman ayrılması gereken Demirbaş Kayıtlarında - binek otomobillerde - programın olması gereken şekilde amortisman ayırabilmesi için “KISTALYUM” parametresinin işaretlenmesi gerekir.

Yeniden Değerlemeye Tabi

Yeniden değerlemeye tabi tutulması istenen sabit kıymetler için kullanılan seçenektir. 14 Aralık 1991 tarihli ve 21081 sayılı resmi gazetede açıklanan son kararla, itfa olmuş iktisadi kıymetler yeniden değerlemeye tabi tutulmayacak. Bu kanun doğrultusunda, program tarafından itfa olmuş sabit kıymetlerde bu alandaki işaret otomatik olarak kaldırılır.

Değer. Oranı 
Amortismana Tabi

Bu alan sadece arazi gibi amortismana tabi olmayan sabit kıymetler için işaretlenmez. Normalde bu alan işaretli olarak gelir.

Amortisman Pas Geçilsin

Belli bir yılda, demirbaş için amortisman hesaplaması yapılmayacağı zaman işaretlenmemesi gerekir. Bu durumda, ilgili demirbaş için amortisman hesaplaması yapılmaz. Bir sonraki cari yılda amortisman hesaplaması yapılacaksa bu alandaki işaretin kaldırılması gerekir. Eğer bir demirbaş için hiçbir zaman amortisman hesaplaması yapılmayacaksa - bilgi amaçlı kaydedilmişse - bu alanın değil “Amortismana Tabi” alanının işaretlenmemesi gerekir.

Amortisman Tipi

Amortisman Tipi ve Amortisman Oranı Yıl Genel Bilgileri ekranında girilen değerler olarak sabit kayıtlarda ekrana gelir. Bu değerler, ilgili kart için doğruysa klavyede yer alan <TAB> tuşuna basılarak diğer alanlara ilerlenir ya da ilgili demirbaşın amortisman tipi değiştirilebilir. Kanuni olarak bir demirbaş itfa olmadan hızlı yöntemden normal yönteme geçirilebilir fakat bu işlemin tersi uygulanamaz.

Amortisman Oranı

Yüzde değer üzerinden girilmesi gerekir.

Burada kullanıcıların düşeceği bir yanılgıya değinilmesi gerekirse:

Normal yöntemle hesaplanan demirbaşlara %20 gibi bir değer girildikten sonra hızlı yöntem için hesaplananlara %40 girmek yanlıştır. Program "Hızlı" yöntem için verilen oranı 2 sabit değeri ile çarptığı için oranın %20 girilmesi gerekir. Hata ile hızlı yöntem için girilen %40 oranını program, 2 sabit değeri ile çarparak, demirbaşın o yıl % 80'ini amorti etme yanılgısına düşer.

Resmi Belge No
Yeni Ömür Yılı 

Tarih



Amortisman Bitiş Yılı

Amortisman bitiş yılı alış tarihinden itibaren itfa süresinin bitimidir. Program bitiş yılı, demirbaş sabit kayıtlarında alış tarihi ve amortisman oranından hesaplanarak otomatik olarak atanır.

Amortisman Bitiş Ayı

Demirbaşın alındığı yıl dikkate alınarak, program tarafından hesaplanan amortisman bitiş ayıdır. Bilgi amaçlı olup, kullanıcılar tarafından değiştirilmemesi gerekir. 

Son İşlem Yılı

Bilgi girişi sırasında cari yıl içinde alınan demirbaşlar için son değerleme yılı sıfır (0), geçmiş yıllarda alınan demirbaşlar için ise son işlem gördüğü yıl yani cari yıldan bir önceki yıldır. Değerleme ve amortisman ayırma işlemi çalıştırıldıktan sonra her demirbaşın Son İşlem Yılına işlemin çalıştırıldığı cari yıl atılır ve o cari yıl için bir daha aynı işlem çalıştırılamaz. Son İşlem Yılı, Amortisman Bitiş Yılına eşit olduğunda sabit kıymet itfa olur.

Son İşlem Ayı

Değerleme ve amortisman ayırma işleminin çalıştırıldığı son ayın aktarıldığı alandır. Bilgi amaçlı olup kullanıcılar tarafından bu bölümden değiştirilemez. Uygulamada “Değerleme ve Amortisman Ayırma” seçeneği çalıştırıldığında, çalıştırılan son ay bu alandan izlenir.

İtfa olmuş demirbaşlarda, son işlem yılı ve ayı, değerleme ve amortisman ayırma işleminin çalıştırıldığı yıl ve ay olarak her seferinde değişir.
Detay Kodu

Demirbaş kartlarının muhasebeye entegrasyonu için kullanılan alandır. Entegrasyon modülünü kullananlar için Muhasebe Modülü hesap planlarındaki amortisman hesap kodlarını, masraf merkezleri bazında tanımlayan ve muhasebeye, entegrasyonların masraf merkezlerine göre aktarılmasını isteyenler, detay kodlarını da masraf merkezlerine göre oluşturması gerekir. Masraf ve Amortisman Tutarları, Detay Kodu bazında ve kümüle olarak muhasebeye entegre edilir. Rehber butonu  ile, detay kodlarına ulaşılır.

İlgili detay kodlarına bağlı demirbaşların hangi hesap kodlarında entegre edileceği Entegre modülünde yer alır.
Masraf Kodu

Kaydedilen demirbaşın amortisman giderlerinin atılacağı masraf merkezi kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, masraf kodlarına ulaşılır. 

Masraf koduna bağlı gider hesaplarının tanımlanması Entegre modülünde yer alır.

Genel muhasebede referans sistemi kullanılıyorsa, bu alana ilgili demirbaşın referans kodunun girilmesi gerekir. Referans sistemi kullanılmayıp, masraf merkezleri hesap planında gruplanarak belirlenmişse, ilgili masraf merkezi grubunun yazılması gerekir. Birden fazla masraf merkezini ilgilendiren ve amortisman gideri parçalanarak masraflara atılacak olan demirbaşlar için de genel bir masraf kodu verilip, masraf dağılımlarının entegrasyon bölümünde tanımlanması gerekir. Entegre çalışan ve amortisman hesaplamalarını muhasebeye aktaran firmalarda bu alanın boş bırakılmaması gerekir. Aksi halde amortisman mahsubuna eksik bilgi atılır.

Grup Kodu

Demirbaş grup kodlarının girildiği alandır. İsteğe bağlı olarak bu ekrandan yeni giriş yapılabileceği gibi Grup Bilgi Girişleri ekranından da kayıtlar oluşturulabilir. Rehber butonu ile  grup kodları arasından seçim yapılır.

Grup İsmi

Grup kodu olarak daha önceden işlenmiş bir kod seçilmişse, grup ismi doğrudan görüntülenir ve grup isminde değişiklik imkanı olmaz. Eğer, yeni bir grup kodu girildiyse, grup isminin kullanıcı tarafından tanımlanması gerekir. Tanımlanan yeni Grup Kodu ve Grup İsmi doğrudan Grup Bilgi Girişleri ekranından izlenebilir ve üzerinde değişiklik yapılabilir.

Rapor Kodu-1, Rapor Kodu-2, Rapor Kodu-3

Grup Kodu gibi rapor bazlı işlem gören alanlardır. Rapor Kodu-1, Rapor Kodu-2 ve Rapor Kodu-3 alanlarının isimlendirilmesi Grup Bilgi Girişleri bölümünden yapılabilir. Rehber butonu  ile, rapor kodları arasından seçim yapılır.

Proje Kodu

Parametre Girişi → Entegrasyon Veritabanı Bilgileri bölümüne gerekli bilgiler girilmiş ve ticari pakette proje uygulaması varsa, bu alanda girilen proje kodlarının ticari pakette tanımlı olup olmadığı kontrol edilir. Eğer ticari pakette proje uygulaması yoksa bu alanda girilen proje kodlarının ticari pakette tanımlı olup olmadığı kontrol edilmez. Bu durumda Proje Kodu alanı diğer rapor amaçlı alanlar gibi kullanılabilir.

Finansal Kiralama (Leasing) No

Finansal kiralama şirketlerinden kiralanan demirbaşlarda, Kayıt/ Finansal Kiralama Bilgi Girişi seçeneğinden kaydedilen kiralama numarasının girileceği sahadır. Leasing ile alınan demirbaşlarda (finansal kiralama numarası dolu olan), değerleme ve amortisman hesaplaması yapılmamaktadır. Ayrıca bu tür demirbaşların leasing bitiş süresine kadar satılmasına izin verilmemektedir.