Aile yardımı uygulaması hakkında ayrıntılı bilgiye bu dokümandan ulaşılır.

AİLE YARDIMI MEVZUAT (01.01.2004 tarihinden itibaren geçerli kanuna göre) "506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 4958 sayılı Kanunla değişik 77 nci maddesinin ikinci fıkrasında, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, aynî yardımlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca miktarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamlarının sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tespitinde nazara alınmayacağı, bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır." Böylelikle eskiden tüm nakit sosyal yardımlar SGK prim matrahına girmekte iken, yemek parası, çocuk zammı, aile zammı adı altında yapılan nakit sosyal yardımların belli hadler içindeki kısımları SGK prim matrahına girmeyecektir.
Aile zammı adı altında ödenen tutarın aylık brüt asgari ücret tutarı x %10 'u kadar SGK istisnası hesaplanır.

(10.008,00 x % 10) 01.01.2023 tarihli asgari ücret tutarına göre 10.008,00 TL x %10 = 1.000,80 TL

Yukarıdaki yasal bilgiler ışığında eşi çalışmayan bir personel için kurumun aylık 200 TL brüt aile yardımı yaptığını düşünelim. Bu durumda hesaplamalar şu şekilde olacaktır. (Personelin maaşı brüt 10.008,00 TL'dir.)

Toplam Aile Yardımı : 200,00 TL

Aile Yardımı SGK İstisnası: Asgari ücret * %10 => 10.008,00 TL x %10 = 1.000,80 TL

SGK Matrahı :(10.008,00 + 200,00) - 1.000,80 = 9.207,20

Bordro Plus ürününde aile yardımına ait istisna tutarı puantaja ait hesaplar penceresinde "AİLE YARDIMI İSTİSNASI" satırında listelenir.

  • Aile yardımı uygulaması yapabilmek için kullanılacak olan sosyal yardım çalışma parametresinin "Aile Yardımı" işlem türünde açılması gerekir.


Not: SGK Devri seçeneği maaş hesaplamalarında ücret dışındaki ödeme kalemlerinin SGK tavanını aşan kısmının bir sonraki aya devir durumunun belirlenmesinde kullanılır. Bu alan Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. Sosyal yardım için matrah devri yapılacak ise bu alanda Evet seçiminin yapılması gerekir.

Sosyal yardımlar çalışma parametrelerine yapılan bu tanımlamadan sonra çalışma parametresi, kurum çalışma parametresine aktarılır. Kurum çalışma parametrelerinde yardımın net yada brüt verilmesi durumuna göre "Hesaplama şekli" belirtilmelidir. Parametrenin tabi olduğu oranlar değiştirilmemelidir.

Yukarıda belirtilen tanımlamalar yapıldıktan sonra aile yardımından yararlanacak personellere, sicil kartı içinde sağ mause Tabi Olduğu Sosyal Yardımlar penceresinden ya da Ayarlar/İşlemler/Sicil Kartlarına Parametre Aktarımında sicil filtresi kullanılıp tarih belirtilerek ilgili kurum çalışma parametresi Personelin Tabi Olduğu alanına aktarılır.


Kanun parametrelerinde aile yardımı ile ilgili alanlar ve kullanımı

Aile yardımı SGK istisnası hesaplamasında kullanılacak parametre, kanun parametrelerinin SGK Matrah ve Oranları tabında Asgari Ücrete Göre Prim Muafiyetleri alanında yer alır. Bu alana oransal olarak girilen değerler istisna tutarı hesaplanırken kullanılır. Asgari ücret tutarı Kanun Parametreleri /Diğer tabında yer alır.

Yukarıda belirtilen işlem adımlarının tamamlanması ile birlikte puantaj öndeğerlerinde ilgili parametre karşılığı + hale getirlip tutar yazılarak ya da tutar alanında formül kullanılarak aile yardımı hesaplanması sağlanır.