You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Lojistik/Satış Bölümü'nde, "İşlemler/Dış Ticaret Modülü" menüsünün altında yer alır. İhracat işlemlerinde kullanılacak belgenin oluşturulmasını sağlayan bölümdür. 

İhracat Dosya İşlemleri ekranı; Genel, Tekliflerim, Siparişlerim, Faturalarım, Gümrük Beyanname Bilgileri ve Masraf Bilgileri sekmesinden oluşur.

Dosya Numarası: Tüm ihracat işlemleri dosya numarası altında gruplanarak takip edilir. Her ihracat işlemi için bir dosya numarası verilir. Bir dosya numarası altında birden fazla fatura kaydı yapılabilir. Ekran üzerindeki rehber butonuna  tıklandığında, daha önce kaydedilen dosya numaraları rehberine ulaşılır. (plus) butonuna tıklandığında, dosya numarası alanına yeni bir dosya numarası getirilir. Dosya numarası, Dış Ticaret Parametreleri ekranında tanımlanan Dosya No
(Prefix) değerine göre artırılarak getirilir.


Genel


İhracat Dosya İşlemleri Ekranı 
Dosya NoYeni oluşturulacak ya da daha önceden kaydedilen ihracat işlemine ait dosya numarasıdır.
Cari Kodu

İhracat işleminin yapılacağı müşterinin, Cari → Cari Hesap Kayıtları'nda tanımlanan kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, cari kodlar arasından seçim yapılır.

Teslim Cari

İhracat işleminin yapılacağı cari hesap ile, stokların fiilen teslim edileceği cari adresin farklı olması durumunda, stokların teslim edileceği cari kodun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, cari kodlar arasından seçim yapılır.

TarihKaydedilen ihracat dosyası tarihinin girildiği alandır. 
Kapalı/ÖdendiDosya ile ilgili işlemler tamamlandığında, dosya durumunun belirlendiği alandır. Raporlama amaçlı kullanılır. 
AçıklamaDosya kaydı hakkında açıklama bilgisinin girildiği alandır.


Tekliflerim

Genel sekmesinde girilen cari koda ait satış teklif belgelerinin seçilerek müşteri siparişinin oluşturulduğu sekmedir. "Tekliflerim" sekmesi Dış Ticaret Parametreleri → "İhracat Uygulaması Tekliften Başlasın" parametresi seçildiğinde ekrana gelir. 

Ekrana ilk olarak "Kısıt" penceresi gelir. Ekrandaki alanlar üzerinden kısıt verilerek, tekliflerin verilen kısıtlara göre listelenmesi sağlanır. 

Ekranda sıralanan tekliflerden, sipariş oluşturulması istenen teklifler için satır başındaki kutucuğun seçilmesi gerekir. Satış teklifin içerisindeki kalem bilgileri (plus) butonuna tıklanarak görünebilir. Belge numarasının üzerine tıklandığında ise "Satış Teklif" ekranı görüntülenir ve satış teklifinin üzerinde izleme, düzeltme ya da iptal yapılabilir.

Ekranın alt kısmındaki "Sipariş Numarası" alanına, oluşturulacak müşteri siparişinin numarası yazılıp, "Sipariş Oluştur" butonuna tıklandığında, satış teklifinin sipariş haline getirilmesi işlemi tamamlanır. 


Siparişlerim

"Siparişlerim" sekmesi Dış Ticaret Parametreleri → "İhracat Uygulaması Siparişten Başlasın" parametresi seçildiğinde ekrana gelir. Ekrana ilk olarak "Kısıt" penceresi gelir. Ekrandaki alanlar üzerinden kısıt verilerek, siparişlerin verilen kısıtlara göre listelenmesi sağlanır.  Satış teklifinden oluşturulan müşteri siparişleri üzerinden proforma faturanın oluşturulmasını sağlayan sekmedir. Proforma fatura oluşturulduğunda stok hareketlerine ve cari hareketlere herhangi bir kayıt aktarılmaz. Fatura Numarası ve Fatura Tarihi alanlarına, oluşturulacak proforma faturanın numarasının ve tarihinin girilmesi gerekir. Teslimat adresi fatura carisinden farklı ise, ilgili carinin Teslim Cari alanından seçilmesi gerekir. Genel sekmesinde Teslim Cari belirtilmişse, "Siparişlerim" sekmesine otomatik olarak gelir. Tüm bilgiler girildikten sonra "Proforma Oluştur" butonuna tıklanarak fatura oluşturma işlemi tamamlanır.


İrsaliyelerim

"İrsaliyelerim" sekmesi Dış Ticaret Parametreleri → "İhracat Uygulaması İrsaliyeden Başlasın" parametresi seçildiğinde ekrana gelir. Ekrana ilk olarak "Kısıt" penceresi gelir. Ekrandaki alanlar üzerinden kısıt verilerek, irsaliyelerin verilen kısıtlara göre listelenmesi sağlanır.  Fatura Numarası ve Fatura Tarihi alanlarına, oluşturulacak proforma faturanın numarasının ve tarihinin girilmesi gerekir. Teslimat adresi fatura carisinden farklı ise, ilgili carinin Teslim Cari alanından seçilmesi gerekir. Genel sekmesinde Teslim Cari belirtilmişse, "İrsaliyelerim" sekmesine otomatik olarak gelir. Resmi Fatura Numarası da ilgili alana girildikten sonra "İhracat Dosyasına Bağla" butonuna tıklanarak, ilgili belgelerin ihracat dosyasında bağlanması sağlanır.