İş İstasyonu Tanımlama İÜP, Üretim Bölümü'nde Kayıt/MRP menüsünün altında yer alır. Vardiya ve Fabrika Çalışma Takvimi tanımlandıktan sonra iş istasyonlarının da tanımlanması için kullanılan bölümdür. İşletmedeki iş istasyonlarının doğru şekilde kurgulanarak, doğru şekilde tanımlanması kritiktir. Her bir operasyon tek başına bir iş istasyonu olabileceği gibi aynı ya da benzer işleri yapan makine grupları da birer iş istasyonu olabilir. 

İş İstasyonu Tanımlama ekranı; İstasyon Bilgileri ve Vardiya Planı olmak üzere iki sekmeden oluşur. 

İstasyon Bilgileri

İş İstasyonu Tanımlama İÜP ekranında yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

İş İstasyonu Tanımlama Ekranı
İstasyon Kodu

En fazla 5 karakter uzunluğunda, tanımlanan iş istasyonu için kod girilen alandır. Rehber butonu  ile, her iş istasyonunun bir kod numarasının olması gerekir.

İstasyon İsmiİstasyon koduna ait isim bilgisinin tanımlandığı alandır. Zorunlu bir alan değildir. 
Departman Kodu

Maliyet muhasebesinin kullanıldığı yerlerde bu alana mamul ana grup kodu girilir. Bunun dışında da raporlama amacıyla istenen bir kod girilebilir. Rehber butonu  ile departman kodlarına ulaşılır. Zorunlu bir alan değildir. 

Makine Seçim ÖnceliğiTanımlanan iş istasyonu için makine seçim önceliği belirlenen alandır. Alanın sap tarafında yer alan aşağı ok butonu ile; Makinede Tanımlı Öncelik Sırası, Yeni/Eski, Hızlı/Yavaş, Maliyet seçenekleri arasından seçim yapılır.  Yapılacak seçim, çizelgelemenin çalışma mantığını etkilemez, raporlama amaçlı kullanılır.
Açıklama Tanımlanan iş istasyonu için açıklama bilgisi girilen alandır.
Akış Tipli İstasyon Akış tipli istasyona sahip işletmelerin kullandığı seçenektir. Akış tipli istasyonlarda farklı operasyonlar arka arkaya kesintiye uğramadan yapılır ve araya iş girmesi söz konusu değildir.
İlk Makine Kodu

"Akış Tipli İstasyon" seçeneğinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. Akışın başladığı makinenin tanımlanması için kullanılır. Rehber butonu  ile, makine kodları arasından seçim yapılır. Eğer ilk makine kodu tanımlanmazsa; akış, ardışık çalışan makinelerin herhangi birinden başlayıp devam edebilir.

Örneğin;

Akış tipli bir istasyonda sırasıyla 1→2→3→4 numaralı makineler varsa ve ilk makine kodu 1 seçildiyse hep 1.makineden başlayıp bu sırada üretim yapılır. Ancak, ilk makine kodu seçili değilse 3. makineden
de akış başlayıp 3→4 numara sırasıyla üretim yapılabilir.

Kapasite Planlama Bilgileri

+ butonu ile planlama bilgilerinin girileceği alanlar ekrana gelir. “Kapasite Planlama Bilgileri” alanının çizelgeleme açısından bir önemi yoktur.

İşçilik MaliyetiTanımlanan istasyon için işçilik maliyeti girilen alandır.
Genel Üretim Maliyeti Tanımlanan istasyon için genel üretim maliyetinin girildiği alandır.
Hazırlık SüresiTanımlanan istasyon için hazırlık süresi girilen alandır.
Üretim Süresi Tanımlanan istasyon için üretim süresi girilen alandır.
Hedef Kuyruk Süresi Tanımlanan istasyon için hedef kuyruk süresi girilen alandır.
Ortalama Kuyruk Süresi Tanımlanan istasyon için ortalama kuyruk süresi girilen alandır.
Maksimum Kuyruk SüresiTanımlanan istasyon için maksimum kuyruk süresi girilen alandır.
Maksimum Kuyruk İzniTanımlanan istasyon için maksimum kuyruk izni girilen alandır.
Standart Eş Zamanlı Operasyon Sayısıİlgili vardiyada eş zamanlı olarak yapılacak operasyon sayısını belirleyen alandır. Eş zamanlı operasyon sayısı arttıkça vardiya boyunca yapılacak iş sayısı doğru orantılı olarak artar.
Maksimum Eş Zamanlı Operasyon Sayısıİlgili vardiyada eş zamanlı olarak yapılacak maksimum operasyon sayısını belirleyen alandır.
Vardiya Başlangıcıİlgili vardiyanın başlayacağı saat bilgisinin girildiği alandır.
Vardiya Toplam Süresi

İlgili vardiyanın ne kadar süreceğinin girildiği alandır.

Örneğin;

"Vardiya Başlangıcı" olarak 08:00 girildiği ve "Vardiya Toplam Süresi" olarak da 6 saat girildiğini varsayıldığında; ilgili vardiya saat 08:00'da başlar ve saat 14:00'e kadar 6 saat boyunca devam eder.

Vardiya Planı

İstasyon bazında vardiya planı oluşturmak için kullanılan sekmedir. "Fabrika Vardiya Planı Tanımlama" bölümünde bahsedilen ekranla aynıdır. Burada seçilen istasyon için bir vardiya planı oluşturulursa, hiyerarşik olarak fabrika vardiya planından daha özel bir tanımlama olacağı için, istasyon bazındaki vardiya planı kullanılır.