İş Emri Girişi, Üretim modülünde Kayıt/Üretim menüsünün altında yer alır. İş emri, ambardan üretim için malzeme çekmeye (İş emrine bağlı hammadde listesi) ve kararı verilen üretimin ne kadarının yapıldığını bilmeye yarar (İş emrinden gerçekleşen üretim). Planlamaya ışık tutar. 

İş emri ile reçete saklama sisteminde yapılanlar şunlardır:

  • Her iş emri ile mamulün anlık reçetesi saklanır.
  • Reçete değişiklikleri sisteminin çalışmamasına sebep olur.
  • Üretim sonu kaydında desteklenir.
  • Ambar Giriş/Çıkış ve Depolar Arası Transfer işlemlerinde desteklenir (Reçete getirme fonksiyonu).

İş Emri Girişi ekranı; Sabit Bilgiler, Ek Bilgiler, İş Emrine Bağlı Reçete Kayıtları Toplam Hammadde Kullanımı sekmelerinden oluşur.

Sabit Bilgiler

İş Emri Giriş ekranı Sabit Bilgiler sekmesinde yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

İş Emri Girişi Ekranı
İş Emri No

İş emri numarasının kaydedildiği alandır. Program tarafından otomatik olarak sıra takip edilerek numara atanır. Rehber butonu  ile, iş emri numaralarına ulaşılır.

Tarih 

İş emrinin açıldığı kayıt tarihinin girildiği alandır.

Stok Kodu

İş emri girişinin yapılacağı, üretilecek mamul ya da yarı mamulün stok kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile stok kodlarına ulaşılır. 

Asorti Kodu

Asorti kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, tanımlanan özellik kodlarına ulaşılır.

Asorti Kodu AçıklamasıAsorti koduna ait açıklama bilgisinin otomatik olarak ekrana girildiği alandır.
Açıklamaİş emri için açıklama bilgisi girilen alandır. Sadece raporlama yapmaya yönelik kullanılır.
Ölçü Birimiİş emri için ölçü birimi girilen alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile tanımlanan ölçü birimlerine ulaşılır.
Miktar

İş emri girişi yapılan mamulün, ilgili iş emriyle bağlantılı olarak üretileceği miktar bilgisinin girildiği alandır.

Sipariş No

Girilen iş emrinin belli bir sipariş için verildiği durumlarda, sipariş numarasının girildiği alandır. Rehber butonu  ile sipariş numaralarına ulaşılır.

Öncelik

İş emrinde öncelik girilmesi, iş emrinin kullanıldığı her yerde (Depolar Arası Transfer, Üretim Sonu Kayıtları gibi) ilgili önceliğe sahip alternatif malzemelerin kullanılmasını sağlar. Verilen önceliğe sahip alternatif malzeme bulunamazsa, reçetedeki malzeme kullanılır.

Teslim Tarihi

Girilen mamul koduna göre üretilecek mamulün, tahmini üretim tamamlanma tarihinin girildiği alandır.

Revizyon No

İş emri belli bir revizyon numarası ile üretilecekse, ilgili revizyon numarasının girildiği alandır. Bu durumda, iş emri ile üretim gerçekleştirildiğinde, ilgili revizyon numarasıyla yapılan değişiklikteki reçete ile üretim gerçekleştirilir. Rehber butonu  ile, revizyon numaralarına ulaşılır.

Depo Kodu

Üretim safhaları ya da ambarlarını lokal depo olarak tanımlayan firmalar için, üretilecek mamuldeki bileşenlerin girişinin yapılacağı depo kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, depo kodlarına ulaşılır.

Çıkış Depo Kodu

Üretim safhaları ya da ambarlarını lokal depo olarak tanımlayan firmalar için, üretilecek mamuldeki bileşenlerin çıkışının yapılacağı depo kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, depo kodlarına ulaşılır.

Proje Kodu

Yardımcı Programlar → Kayıt → Şirket/Şube Parametreleri → “Proje Uygulaması Var” parametresinin işaretlenmesi ile aktif hale gelen alandır. İlgili üretim hareketi için mutlaka proje kodu girilmesi gerekir. Yapılan üretim, "İş Emri bağlantılı" ise bu kez iş emrinden girilen proje kodu bu alana otomatik olarak yansıtılır ve istendiği zaman üzerinde değişiklik yapılabilir. Girilen proje kodları, stok hareket kayıtlarına aktarılır. Rehber butonu  ile proje kodları arasından seçim yapılır.

Referans İş Emri No

Bir mamule ait iş emri numarası ile yarı mamuller için verilen iş emirlerinin takibinin yapılması için kullanılan alandır. Bu durumda yarı mamuller için açılan iş emirlerinde, mamul için açılan iş emri numarasının girilmesi gerekir.

Bu uygulama ile; Üretim Sonu Kaydı, Serbest Üretim Sonu Kaydı ve Ters Üretim Sonu Kaydı ekranlarındaki iş emri rehberinde, referans iş emri numaralarının da izlenmesi sağlanır.
Sipariş Kontrol

Sipariş satırları bazında iş emri oluşması ile ilgili alandır. İş emrinde bulunan mamulün sipariş kalemlerindeki satır numarası gösterilir. Böylece, aynı stokun bir siparişte birden fazla tekrarlanması halinde, kaçıncı satırdaki stok için iş emri oluşturulduğu takip edilir.

Kapalı

Kaydedilen iş emrinin hala işlemde olması ya da kapatılmış olması ile ilgili alandır. Bakiyesi kalan fakat üretilmeyecek olan iş emirleri için işaretlenmesi gerekir. Böylece, tamamı üretilmemiş olsa bile, kalan bakiye üretim olarak düşünülmez ve raporlarda dikkate alınmaz.

Reçete Saklansın

Üretim Parametreleri → “İş Emriyle Reçete Sakla” parametresi işaretlendiğinde aktif hale gelen alandır. İşaretlendiğinde, iş emrinde girilen malzemeye ait o anki reçete saklanarak, istediği zaman üzerinde değişiklik yapılabilir. Böylece, ilgili iş emri ile üretim yapıldığında, malzemenin o anki reçetesi ne olursa olsun, reçetenin saklandığı şekliyle üretim yapılır.

İlişkili İş Emri Kayıtları Güncellensin

Mamullere ait iş emirlerinde yapılan tarih değişikliğinin, "Referans İş Emri No" alanında mamulün iş emri numarası girilen yarı mamullerin iş emirlerinde de yapılmasını sağlayan seçenektir.

Rework (Tamir) İş Emri

Tamir amacıyla açılan iş emirleri için işaretlenmesi gereken seçenektir. Rework iş emirleri MRP sırasında dikkate alınmaz. Sadece, tamir süreçlerinin yönetilmesi için üretim sahasında kullanılır.

Sıralama Önceliği

İleri Üretim Planlama uygulamasında algoritma opsiyonlarında "İş Emri Önceliğinin" seçildiği durumlarda kullanılan alandır. İlgili iş emrinin, çizelgeleme sırasında dikkate alınacak öncelik bilgisi girilir.

Seri No/Seri No-2

Seri uygulamasının aktif olduğu durumlarda iş emrine bağlı üretim sonu kaydı yapılırken otomatik olarak iş emrinden seri veya seri-2 bilgisinin ekrana getirilmesi için seri ve seri-2 bilgisi girilen alandır.

USK Durumu

İlgili iş emrinin üretim durumunu gösteren alandır. İş emrine bağlı üretim sonu kaydı veya üretim akış kaydı atıldıkça, üretilen miktara bağlı olarak bu alan otomatik olarak güncellenir. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile durum seçimi yapılır. İş emrinin tamamı üretilmiş ise "Üretimi Tamamlandı" değerini alır, iş emrinin belli bir kısmı üretilmiş ise "Üretimine Başlandı" değerini alır. "İptal Edildi" veya "Durduruldu" seçenekleri program tarafından otomatik olarak atanmaz. Bu seçenekleri kullanıcı isterse kendisi seçebilir.

Rezervasyon Durumu

İlgili iş emrinin üretim sırasında sarf edeceği bileşenlerin rezervasyon durumunu gösteren alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile durumlar arasından seçim yapılır. İş emrinin üretim sırasında gereksinim duyduğu malzemelerin rezervasyonu için "İş Emri Malzeme Rezervasyonu" ekranı kullanılabilir veya iş emrine bağlı depolar arası transfer fişiyle girilebilir. Rezerve edilen malzemelerin hangi depoya rezerve edildiğine ve depo tipine bağlı olarak "Rezervasyon Durumu" bilgisi otomatik olarak ayarlanır.

Örneğin;

iş emrinin gereksinim duyduğu malzemelerin hepsi "Mamul Ambarı" tipindeki bir depoya rezerve edilmişse "Rezervasyon Durumu" olarak "Mamul Ambarına Rezerve" değeri seçilir. İş emri basımı yapıldığında "Rezervasyon Durumu" otomatik olarak "Yayımlandı" durumuna geçer.

Ek Bilgiler

İş emrine ilişkin ekstra bilgi girişinin yapılmasını sağlayan sekmedir. Üretim → Saha Tablo Eşleştirmeleri bölümünde tanımlanarak iş emrine eklenen sahalar bulunur. 

Kullanıcı Tanımlı Sahalar bölümünde Saha Tablo Eşleştirmesi bölümünde "İş Emri" seçilerek tanımlanan sahalar listelenir.

İş Emrine Bağlı Reçete Kayıtları

Kayıt menüsünün altında bulunan bu işleme, iş emri ekranından kolayca erişim sağlamak için kullanılan sekmedir. 

İş Emrine Bağlı Reçete Kayıtları bölümü ile ilgili ayrıntılı bilgi için bakınız; İş Emrine Bağlı Reçete Kayıtları

Toplam Hammadde Kullanımı

İlgili iş emrindeki mamulün üretim adedini de göz önünde bulundurarak, o üretim için hangi ham maddeden ne kadar tüketileceğini en alt seviyeye kadar gösteren sekmedir.