You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

1.Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklanarak Dağıtım grafiğini ekrana sürükleip bırakın.


2.Boyut olarak Bölge Adı ve Sipariş Tarihi.Year, Hesaplama olarak Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.


3.Veri bölümünden Sipariş Tarihi.Year için Sipariş Yılı, sum(Tutar) için Tutar olarak Etiket isimlerini düzenleyin.

Dağıtım grafiği, yıllık bazda cironun bölgelere göre dağılımını göstermektedir.

  1. Görünüş bölümündeki Sunum kısmından Dikey'i seçin. Not: Göster bölümünden ekranda yalnızca noktaları veya arka planı gösterebilir isterseniz her ikisini de (varsayılan) grafikte ifade edebilirsiniz.
  2. Kılavuz çizgisi aralığı'nın yanındaki düğmeye tıklayarak kapatın. Böylece Çizgi yok diyerek grafiğin arkasında bulunan çizgileri yok edebilirsiniz.
  3. Kabarcık boyutunu biraz küçültün.
  4. Gecikme noktaları'nın yanındaki düğmeyi tıklayarak açın. Böylece üst üste gelen bölgeler ilgili alan içerisine dağılacak ve rahatlıkla görülebilecektir.

  1. Görünüş bölümündeki Renkler ve gösterge kısmına gelin ve Renkler Otomatik'in yanında bulunan düğmeye tıklayarak otomatik renklendirmeyi kapatın. Bir nokta rengi ve bir kutu rengi belirleyin.

Not: Eksen isimlerinin yerini Görünüş bölümünün altında yer alan Konum özelliğinden ayarlayabilirsiniz.

  1. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Filtre Bölmesi (Filter Pane)

Filtre bölmesi, sayfada filtre olarak kullanılacak alanların bir arada tutulmasını sağlayan bir objedir. İçine eklenen boyutlar, filtre penceresinin sayfadaki konumuna göre yatay veya dikey olarak görüntülenebilir.

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Filtre Bölmesi'ni ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Filtre olarak Bölge Adı, Ülke ve Şehir boyutlarını ekleyin.
  3. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Harita (Map)


  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Harita'yı ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Katmanlar bölümünden Katman ekle diyerek coğrafik boyutun gösterilmesini istediğiniz şekli Alan katmanı olarak seçin.
  3. Ardından coğrafik bir boyut olarak Ülkeyi seçin. Ülke katmanı, alan olarak aşağıdaki şekilde görünecektir.
  4. Katmanlar bölümünden ikinci bir katman olarak Nokta katmanı'nı ekleyin.
  5. İkinci katman olan Nokta katmanı için Şehir bilgisini seçin. Not: Harita üzerinde gösterilebilecek konum çeşitlerini Konum bölümünün altındaki Konum türü'nden görebilirsiniz.
  6. Boyut & Şekil bölümünden Boyutlandırma Türü olarak sum(Tutar) yazın ve boyutu ayarlayın. Böylece şehirleri, tutar bilgisine göre boyutlandırın.

  1. Rengini, kenar çizgisini ve opaklığını değiştirmek için Renkler bölümündeki Renk, Dış çizgi rengi ve Opaklık özelliklerini kullanın. Hesaplamaya göre renk vermek için Hesaplamaya göre diyerek sum(Kar) yazın ve şehirleri karlılığa göre renklendirin.


  1. Haritanın yanında görünen açıklama bölümünün gösterimini kapatmak için Görünüş bölümündeki Gösterge'nin altında bulunan Açıklama göstergesini göster düğmesine tıklayın.

Not: Sunum kısmındaki Yakınlaştırma düzeylerini sınırla düğmesini açarak haritaya ne kadar yakınlaşacağınızı belirleyebilirsiniz. Harita üzerinde gezinmeyi sınırlamak için Kaydırarak gezinmeyi sınırla düğmesini açarak Kaydırma sınırı belirle butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca Harita ayarları bölümünden Temel harita görüntüsünü üzerine tıklayarak değiştirebilirsiniz.

  1. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Gösterge (Gauge)

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Gösterge'yi ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Hesaplama olarak Maliyet bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Veri bölümünden Maliyet bilgisine Maliyet olarak bir Etiket ismi verin.
  4. Görünüş bölümündeki Sunum kısmına tıklayın ve Maks'a =Sum(Tutar) ifadesini yazın.

Açıklama Sunum kısmındaki Aralık sınırları, grafiğin başlangıç ve bitiş noktalarını ifade eder. Bu kısma manuel değer girebileceğiniz gibi dinamik değişen bir formül de yazabilirsiniz. Bu örnekte minimum kısmına 0, maksimum kısmına sum(Tutar) yazılarak grafiğin maksimum değerinin ciroyu, segmentin de maliyeti göstermesi amaçlanmıştır.

  1. Segmentleri kullan özelliğini, yanındaki düğmeye tıklayarak açıp Kitaplığı kullan özelliğini yine yanındaki düğmeye tıklayarak kapatın. Açıklama Segmentleri kullan özelliği, grafikteki minimum ve maksimum veri noktaları arasının bir imleçle gösterilmesini sağlar. Kitaplığı kullan özelliğini kapatarak grafiğe limitler verebilir ve bu limitleri farklı renklerle ifade edebilirsiniz.
  2. Sınır ekle diyerek bir sınır ekleyin. İlk sınır için =Sum(Tutar)*0.3 ifadesini kullanın ve baştaki renge tıklayarak açık mavi seçin. Ardından Gradyan seçeneğini işaretleyerek rengin geçişli olmasını sağlayın.
  3. Tekrar sınır ekleyin. İkinci sınır için =Sum(Tutar)*0.6 ifadesini kullanın. Ortadaki renk için mavi ve en sondaki renk için koyu mavi seçin. Ardından Gradyan seçeneğini işaretleyin.
  4. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.