You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Tablo (Table)

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Tablo'yu ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Bölge Adı ve Ülke, Hesaplama olarak Tutar, Maliyet ve Kar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Veri bölümünden sum(Tutar) için Tutar, sum(Maliyet) için Maliyet ve sum(Kar) için Kar olarak Etiket isimlerini düzenleyin.
  4. Tüm hesaplamalar için Sayı biçimlendirme özelliğini Sayı olarak seçin ve 1,000 sayı formatında görünmesini sağlayın.
  5. Yeni bir hesaplama alanı olarak Kar Oranı bilgisini oluşturmak için Sütun ekle diyerek Hesaplama'yı seçin.
  6. Açılan pencereden fx butonuna tıklayarak İfade düzenleyicisi'ni açın.

  1. İfade düzenleyicisi'nin içerisine Kar Oranı bilgisi için aşağıdaki ifadeyi yazarak Uygula butonuna tıklayın. sum(Kar)/sum(Tutar)
  2. Kar Oranı için Etiket adını Kar Oranı olarak düzenleyin ve Sayı biçimlendirme özelliğini Sayı olarak seçin. 12.34% sayı formatında görünmesini sağlayın.
  3. Yeni bir hesaplama oluşturmak için sütun ekleyin ve açılan pencereden fx butonuna tıklayarak İfade düzenleyicisi'ni açın.
  4. İfade düzenleyicisi'nin içerisine Kar Durumu bilgisi için aşağıdaki ifadeyi yazarak Uygula butonuna tıklayın. if( sum(Kar)/sum(Tutar)>0.21, chr(9650), chr(9660) )

Not: Buradaki 9650 yukarı ok için karakter kodu, 9660 aşağı ok için karakter kodudur. If, CHR ve RGB fonksiyonlarıyla ilgili konu anlatımı If Fonksiyonu, CHR fonksiyonu ve RGB fonksiyonu başlığı altında yer almaktadır.

  1. Kar Durumu bilgisi için Etiket adını Kar Durumu olarak düzenleyin.
  2. Kar Durumu için Metin rengi ifadesi yanındaki fx İfade düzenleyicisi'ne tıklayın.
  3. Kar Durumunu %21'in üzerinde ise yeşil, altında ise kırmızı olarak şekilde ayarlamak için İfade düzenleyicisi'nin içerisine aşağıdaki ifadeyi yazarak Uygula butonuna tıklayın. if( (sum(Kar)/sum(Tutar))>0.21, 'Green', 'Red' ) Not: Görünüş bölümündeki Sunum kısmında Kaydırma, İlk sütunu dondur özelliğini kullanmak için yanındaki onay kutusunu işaretleyerek ilk sütunu yatay kaydırmaya karşı dondurabilirsiniz. Çok satırlı metin kaydırma, Üst bilgilerde metni kaydır özelliğini kullanmak için yanındaki onay kutusunu işaretleyerek uzun alan adlarının bulunduğu hücreye kaydırılarak sığmasını sağlayabilirsiniz. Hücrelerde metni kaydır özelliğini kullanmak için yanındaki onay kutusunu işaretleyerek veri adlarını bulunduğu hücreye kaydırarak sığdırabilirsiniz.
  4. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz. Not: Görünüş bölümündeki Sunum kısmında bulunan Toplamların yanındaki düğmeyi kapatarak toplamın tablonun altında ya da üstünde görünmesini sağlayabilirsiniz.

Pivot Tablo

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Pivot Tablo'yu ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Satır için Bölge Adı ve Ülke, Sütun için Ofis; Hesaplama olarak Tutar, Maliyet ve Miktar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Veri bölümünden sum(Tutar) için Tutar, sum(Maliyet) için Maliyet ve sum(Miktar) için Miktar olarak Etiket isimlerini düzenleyin.

  1. Tüm hesaplamalar için Sayı biçimlendirme özelliğini Sayı olarak seçin ve 1,000 sayı formatında görünmesini sağlayın.

Not: Görünüş bölümündeki Sunum kısmından Tam genişletilmiş özelliğini kullanmak için yanındaki onay kutusunu işaretleyerek hiyerarşik yapının içinde bulunan veri alanlarının görünür olmasını sağlayabilirsiniz. Satırları girintili yap özelliğinin yanındaki onay kutusu işaretli değil ise hiyerarşik yapı yan yana dizayn edilir. Pivot tablo aşağıdaki ekran görüntüsündeki şekilde görünecektir.

  1. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Ağaç Haritası (Treemap)

Ağaç haritası, boyut olarak eklenen verilerin drill down biçiminde görünmesini sağlar.

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Ağaç Haritası'nı ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Kategori Adı ve Sipariş Tarihi.Year, Hesaplama olarak Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin. Ağaç Haritası aşağıdaki şekilde görünecektir.



Not: Üst bilgiler ve etiketler Özel ve Üst bilgiler yanındaki düğmeye tıklayarak kapatın. Böylece Üst bilgiler düğmesini kapatmak grafiğin üzerine kategori adlarının yazılmasını sağlar.

  1. Değer etiketleri Otomatik düğmesini tıklayarak açın ve ilgili veri değerlerini grafik üzerine yazdırın.
  2. Görünüş bölümündeki Renkler ve gösterge kısmında Renkler Otomatik yanındaki düğmeye tıklayarak otomatik renklendirmeyi kapatın. Renk düzeninden Uzaklaşan sınıfları seçin.
  3. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Dağılım Grafiği (Scatterplot)

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Dağılım grafiğini ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Stok Adı, Hesaplama olarak Tutar ve Miktar bilgisini toplam şeklinde ekleyin. Not: Grafikteki kabarcıkların büyüklüğünü, bir veriye bağlı olarak belirlemek için Boyut sekmesine bir hesaplama ekleyebilirsiniz. Alternatif boyut veya hesaplama ekleyerek grafiğin alternatif gösteriminde farklı bir veri kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Veri bölümünden KPI'ların görünen adlarını değiştirmek için Etiket isimlerini aşağıdaki şekilde düzenleyin.

Aşağıdaki Dağılım grafiği, stokların tutar ve miktar bazındaki dağılımını gösterir.

  1. Grafiğin rengini değiştirmek için Görünüş bölümündeki Renkler ve Gösterge kısmına gelerek Uzaklaşan Gradyan'ı seçin.
  2. Referans çizgisi eklemek için Eklentiler bölümündeki Y ekseni referans çizgileri'ne tıklayın ve Referans çizgisi ekle diyin. Ardından Referans çizgisi ifadesi'ni 10000 olarak girin. Not: Görünüş bölümündeki Sunum kısmında Gezinti Otomatik yanındaki düğmeye tıklayarak Gezinti özelliğini kullanabilirsiniz. Bu bölümden aynı zamanda kabarcıkların boyutunu ayarlayabilir ilgili alan adlarını grafiğin üzerine Etiketler bölümünden yazdırabilir veya Kılavuz çizgisi aralığını yanındaki düğmeden kapatarak ayarlayabilirsiniz.
  3. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Kutu Çizimi (Box Plot)

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Kutu Çizimi'ni ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Ülke, Sipariş Tarihi.Year, Hesaplama olarak Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Veri bölümünden Sipariş Tarihi.Year için Sipariş Yılı, sum(Tutar) için Tutar olarak Etiket isimlerini düzenleyin.
  4. Kutu çizimi öğeleri bölümündeki Aykırı değerleri dahil et onay kutusuna tıklayarak dağılımın dışında varlık gösteren değerlerin görünmemesini sağlayın. Böylece grafik üzerinde noktasal olarak gösterilen ülke değerleri ekranda görünmeyecektir. Not: Kutu Çizimi Öğeleri kısmındaki Önayarları Kullan butonuna tıklayarak yatay çizgi, kutu başlangıcı ve bitişi gibi kutu çizimini özelliklerini belirleyebilirsiniz. Açıklama Kutu çiziminizi tanımlamak için özellikler panelindeki Kutu grafiği öğeleri altında bulunan üç önayardan birini kullanabilirsiniz. Standart (Tukey) Bu önayar, J. Tukey tarafından yapılan özgün kutu çizimi tanımını temel alır. Merkez çizgisi, medyanı (ikinci çeyrek); kutu başlangıç ve bitiş noktalarıysa birinci ve üçüncü çeyreği temsil eder. Yatay çizgi uzunluğu 1, 1,5 veya 2 çeyrek içi aralığına ayarlanabilir. Çeyrek içi aralığı, birinci ve üçüncü çeyrekler arasındaki farkı temsil eder. Yüzdebirlik tabanlı Bu önayar, birinci ve üçüncü çeyreği temsil eden kutu başlangıç ve bitiş noktaları ve medyanı temsil eden merkez çizgisiyle de tanımlanır, ancak yatay çizgi uzunluğu yüzdebirlik tabanlı yatay çizgi konumu ayarlanarak düzenlenir. Standart sapma Bu önayar, standart sapmaları temel alır. Burada merkez çizgisi ile ortalama değer; kutu başlangıç ve bitiş noktalarıyla ile standart sapma varyansı temsil edilir. Yatay çizgi uzunluğunu, standart sapmaların bir çarpanına ayarlayabilirsiniz. (Kutu çiziminin tanımını değiştirme, 2019)


  1. Görünüş bölümündeki Sunum kısmından Yatay'ı seçin.
  2. Grafiğin arkasında bulunan çizgileri yok etmek için Kılavuz çizgisi aralığı'nın yanındaki düğmeye tıklayarak kapatın ve Çizgi Yok diyin.
  3. Görünüş bölümündeki Renkler kısmına gelin ve Renkler'in yanında bulunan düğmeye tıklayarak otomatik renklendirmeyi kapatın. Kutu rengi için mor, Aykırı değer rengi için sarı verin.
  4. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Birleşik Grafik (Combo Chart)

Birleşik grafik, iki tane y ekseni barındıran bir grafik türüdür. Sayısal değer olarak birbirinden uzak olan iki hesaplama kullanıldığında bu grafik tercih edilebilir.

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Birleşik grafiği ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Kategori Adı, Hesaplama olarak Kar Oranı ve Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Kar oranı gibi veri kaynağından gelen alanlar dışında yeni bir alan yaratmak ve bunu tabloda kullanmak için fx butonuna tıklayarak İfade düzenleyicisi'ni açın.


  1. İfade düzenleyicisi'nin içerisine Kar Oranı bilgisi için aşağıdaki ifadeyi yazarak Uygula butonuna tıklayın. sum(Kar)/sum(Tutar)
  2. Veri bölümünden Tutar bilgisi için Tutar, Kar Oranı için Kar Oranı olarak Etiket adını düzenledikten sonra Kar Oranı için Sayı biçimlendirme özelliğini Sayı olarak seçin ve 12.34% sayı formatında görünmesini sağlayın. Eklenen ekseni Sütun, Çizgi veya İşaret olarak kullanabilir; birincil veya ikincil eksen olarak belirtebilirsiniz.

Not: İşaretleyici seçildiğinde bir şekil seçerek içini doldurabilir veya boş bırakabilirsiniz.

  1. Grafiğin üzerindeki veri noktalarını göstermek için Görünüş bölümündeki Sunum kısmına gelerek Veri noktalarını göster onay kutusunu işaretleyin.
  2. Kolona ait veri değerlerini grafiğin üzerine yazdırmak için Sütun etiketleri düğmesini tıklayarak açın. Not: X ekseni kısmından Etiket yönlendirme özelliği ile eksendeki etiket isimlerinin görünüşünü değiştirebilirsiniz.
  3. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.


Raporunuzun son halini görüntülerken mouse ile grafiğin üzerine tıklayıp aşağı veya yukarı çektikten sonra belirlediğiniz değer aralıklarını girebilirsiniz.

Dağıtım Grafiği (Distribution Chart)

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Dağıtım grafiğini ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Boyut olarak Bölge Adı ve Sipariş Tarihi.Year, Hesaplama olarak Tutar bilgisini toplam şeklinde ekleyin.

  1. Veri bölümünden Sipariş Tarihi.Year için Sipariş Yılı, sum(Tutar) için Tutar olarak Etiket isimlerini düzenleyin.

Dağıtım grafiği, yıllık bazda cironun bölgelere göre dağılımını göstermektedir.

  1. Görünüş bölümündeki Sunum kısmından Dikey'i seçin. Not: Göster bölümünden ekranda yalnızca noktaları veya arka planı gösterebilir isterseniz her ikisini de (varsayılan) grafikte ifade edebilirsiniz.
  2. Kılavuz çizgisi aralığı'nın yanındaki düğmeye tıklayarak kapatın. Böylece Çizgi yok diyerek grafiğin arkasında bulunan çizgileri yok edebilirsiniz.
  3. Kabarcık boyutunu biraz küçültün.
  4. Gecikme noktaları'nın yanındaki düğmeyi tıklayarak açın. Böylece üst üste gelen bölgeler ilgili alan içerisine dağılacak ve rahatlıkla görülebilecektir.

  1. Görünüş bölümündeki Renkler ve gösterge kısmına gelin ve Renkler Otomatik'in yanında bulunan düğmeye tıklayarak otomatik renklendirmeyi kapatın. Bir nokta rengi ve bir kutu rengi belirleyin.

Not: Eksen isimlerinin yerini Görünüş bölümünün altında yer alan Konum özelliğinden ayarlayabilirsiniz.

  1. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Filtre Bölmesi (Filter Pane)

Filtre bölmesi, sayfada filtre olarak kullanılacak alanların bir arada tutulmasını sağlayan bir objedir. İçine eklenen boyutlar, filtre penceresinin sayfadaki konumuna göre yatay veya dikey olarak görüntülenebilir.

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Filtre Bölmesi'ni ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Filtre olarak Bölge Adı, Ülke ve Şehir boyutlarını ekleyin.
  3. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Harita (Map)


  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Harita'yı ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Katmanlar bölümünden Katman ekle diyerek coğrafik boyutun gösterilmesini istediğiniz şekli Alan katmanı olarak seçin.
  3. Ardından coğrafik bir boyut olarak Ülkeyi seçin. Ülke katmanı, alan olarak aşağıdaki şekilde görünecektir.
  4. Katmanlar bölümünden ikinci bir katman olarak Nokta katmanı'nı ekleyin.
  5. İkinci katman olan Nokta katmanı için Şehir bilgisini seçin. Not: Harita üzerinde gösterilebilecek konum çeşitlerini Konum bölümünün altındaki Konum türü'nden görebilirsiniz.
  6. Boyut & Şekil bölümünden Boyutlandırma Türü olarak sum(Tutar) yazın ve boyutu ayarlayın. Böylece şehirleri, tutar bilgisine göre boyutlandırın.

  1. Rengini, kenar çizgisini ve opaklığını değiştirmek için Renkler bölümündeki Renk, Dış çizgi rengi ve Opaklık özelliklerini kullanın. Hesaplamaya göre renk vermek için Hesaplamaya göre diyerek sum(Kar) yazın ve şehirleri karlılığa göre renklendirin.



  1. Haritanın yanında görünen açıklama bölümünün gösterimini kapatmak için Görünüş bölümündeki Gösterge'nin altında bulunan Açıklama göstergesini göster düğmesine tıklayın.

Not: Sunum kısmındaki Yakınlaştırma düzeylerini sınırla düğmesini açarak haritaya ne kadar yakınlaşacağınızı belirleyebilirsiniz. Harita üzerinde gezinmeyi sınırlamak için Kaydırarak gezinmeyi sınırla düğmesini açarak Kaydırma sınırı belirle butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca Harita ayarları bölümünden Temel harita görüntüsünü üzerine tıklayarak değiştirebilirsiniz.

  1. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.

Gösterge (Gauge)

  1. Sol taraftaki Grafikler bölümüne tıklayarak Gösterge'yi ekrana sürükleyip bırakın.
  2. Hesaplama olarak Maliyet bilgisini toplam şeklinde ekleyin.
  3. Veri bölümünden Maliyet bilgisine Maliyet olarak bir Etiket ismi verin.
  4. Görünüş bölümündeki Sunum kısmına tıklayın ve Maks'a =Sum(Tutar) ifadesini yazın.

Açıklama Sunum kısmındaki Aralık sınırları, grafiğin başlangıç ve bitiş noktalarını ifade eder. Bu kısma manuel değer girebileceğiniz gibi dinamik değişen bir formül de yazabilirsiniz. Bu örnekte minimum kısmına 0, maksimum kısmına sum(Tutar) yazılarak grafiğin maksimum değerinin ciroyu, segmentin de maliyeti göstermesi amaçlanmıştır.

  1. Segmentleri kullan özelliğini, yanındaki düğmeye tıklayarak açıp Kitaplığı kullan özelliğini yine yanındaki düğmeye tıklayarak kapatın. Açıklama Segmentleri kullan özelliği, grafikteki minimum ve maksimum veri noktaları arasının bir imleçle gösterilmesini sağlar. Kitaplığı kullan özelliğini kapatarak grafiğe limitler verebilir ve bu limitleri farklı renklerle ifade edebilirsiniz.
  2. Sınır ekle diyerek bir sınır ekleyin. İlk sınır için =Sum(Tutar)*0.3 ifadesini kullanın ve baştaki renge tıklayarak açık mavi seçin. Ardından Gradyan seçeneğini işaretleyerek rengin geçişli olmasını sağlayın.
  3. Tekrar sınır ekleyin. İkinci sınır için =Sum(Tutar)*0.6 ifadesini kullanın. Ortadaki renk için mavi ve en sondaki renk için koyu mavi seçin. Ardından Gradyan seçeneğini işaretleyin.
  4. Bitti diyerek raporunuzun son halini görüntüleyebilirsiniz.