You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 7 Next »

Netsis Temelset paketinde (Fusion@6, Fusion@6 Standard, Entegre@6, Redcode Enterprise, Redcode Standart, Entegre.NET, 7.0 Netsis Enterpise, 7.0 Netsis Standard, 7.0 Netsis Entegre.Net, Netsis Enterpise 8.0, Netsis Standard 8.0,Netsis Entegre.Net 8.0, Netsis 3 Entegre, Netsis 3 Standard, Netsis 3 Enterprise) bir cari yıla ait bilgiler bir şirkette bulunur ve her yeni cari yıl için yeni bir şirket oluşturulması gerekir.

Örneğin;

D2019 ve D2020 gibi.

Program, yeni sene kayıtlarını eski sene kayıtlarının devamı olarak aynı şirkette oluşturulmasına izin verir. Ancak 5.0 sürümüyle birlikte gelen, “Muhasebeye Doğrudan Aktarım” özelliğinin kullanıldığı modüllerin - Fatura, Çek, Senet, Banka, Dekont gibi - yeni yıl kayıtlarının, mutlaka devir ile oluşturulan yeni yıl şirketine girilmesi gerekir.

Örneğin,

Fatura modülünde muhasebeye doğrudan aktarım özelliği kullanılıyorsa, yeni yıla (2020) ilişkin fatura belgeleri yeni yıl şirketine girilir. Aksi durumda geçmiş yıla giriş yapılan yeni yıl belgeleri, modül devirlerinde dikkate alınmayarak yeni yıla aktarılmaz. Eski şirketteki yeni yıl kayıtları, doğrudan muhasebeye işlenir ve eski yıl şirketinde muhasebe kayıtları yeni yıl muhasebe kayıtlarını da içerir. Bu durumun oluşmaması için muhasebeye doğrudan aktarım özelliğinin kullanıldığı modüllerin yeni yıl kayıtları, mutlaka yeni yıl şirketine girilmesi gerekir.

Yıl sonunda yeni sene işlemlerine başlamadan önce, aşağıdaki yöntemlerden birinin belirlenip buna göre devir işlemlerinin planlanması gerekir.

  • Yeni senenin başında, yeni sene şirketinin hazırlanıp tüm modüller için yeni seneye ait kayıtları yeni sene, eski seneye ait kayıtları eski sene şirketinden devam ettirilmesi sağlanabilir. Modül bazında devirleri - stok devri, cari hesaplar devri gibi - daha ileri bir tarihte yapıp devir kayıtlarının otomatik olarak yeni sene şirketinde oluşması sağlanabilir.
  • Muhasebeye doğrudan aktarım özelliği kullanılmıyorsa, eski sene şirketinde yeni sene kayıtları girilmeye devam edilebilir ve modül bazında devirlerin - stok devri, cari devir gibi - yapılacağı tarihe kadar bu şekilde devam edilebilir. Bu tarihte yeni sene şirketi oluşturulup modül devirleri yapılabilir. Ancak, bu şekildeki bir çalışmada devir yapılma tarihine kadar eski sene şirketinde muhasebe entegrasyonu ve muhasebede fiş girişinin yapılmaması gerekir. Yine bu şekildeki bir çalışmada, yeni sene şirketinin hazırlanması ile modül devirlerinin aynı tarihte yapılması gerekir.
Yeni sene şirketinin hazırlanması ile ilgili detaylı bilgi, Kayıt/Sene Sonu Devir - Yeni Yıl Kopyalama - bölümünde yer alır.
  • İstendiği zaman modül devirleri, eski seneden yeni seneye program tarafından otomatik olarak değil, her modülün kendi devir hareketleri kullanıcı tarafından - elle - işlenir.
Modül devirleri ister program tarafından, ister kullanıcı tarafından yapılsın, yeni sene şirketinin hazırlanması için devir öncesi hazırlık - yeni yıl kopyalama - işleminin mutlaka yapılması gerekir.
  • Yeni sene şirketi hazırlık ve modül bazında devir işlemlerinin eski sene şirketinden yapılması gerekir.
  • Yeni sene şirketinde devir yapılmadan muhasebe kayıtlarına başlanacaksa, sonradan oluşturulacak açılış fişi için bir fiş numarası ayrılması gerekir.
Detaylı bilgi "Muhasebe Devirlerinde" yer alır.
  • Denetim Listeleri ile, modül bazında devir sonrası ilgili modülün devir tutarları ile muhasebe açılış fişindeki bağlantılı hesapların devir tutarlarının kıyaslanarak farklılıklar tespit edilebilir.