You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Genel Bölümü'nde, "Kayıt/Sene Sonu Devir" menüsünün altında yer alır. Banka modülü devri Enterprise ürünü ile merkez işletmede, Standard ve Entegre ürünleri ile - şubeli uygulama varsa - merkez şubeden yapılması gerekir. Banka hesaplarının devir işlemlerinin yapılması için kullanılan bölümdür. Bu işlemden önce "Banka Hesap Sabit Bilgilerinin" yeni sene şirketine "Yeni Yıl Kopyalama" bölümünden önceden aktarılması gerekir.Burada sabit kayıtlara bağlı hareketlerin devri yapılarak, sonuç devir hareketi yeni sene şirketindeki hareketlere işlenir. Devir işlemine başlamadan önce; tüm banka hesapları için döviz farkları kapatma işleminin - Vadesiz ve Rotatif hesaplar için - faiz kapatma işleminin önceden çalıştırılması gerekir.

Program kapatma işlemi ile ilgili uyarıyı aşağıdaki şekilde ekrana getirir:



Banka → İşlemler → Döviz Farklarını Kapatma ve Faiz Kapatma işlemleri çalıştırılmışsa “Evet”, değilse devir işleminden çıkmak için “Hayır” butonuna tıklanması gerekir.

Banka hesapları devrinde, Vadeli, Spot, Taksitli Kredi, Uzun/Orta Vadeli Kredi ve Repo hesap hareketleri için, hesabın bakiye verip vermediğine bakılır. Eğer hesabın bakiyesi varsa, son hesap açma işleminde girilen tutar devir baz tarihine bakılmadan yeni sene şirketine devredilir.

Rotatif, Vadesiz ve Kredi Kartı hesaplarının devirleri vade tarihine göre yapılır. Vade tarihi devir tarihinden büyük olan kayıtlar yeni yıl şirketine aynen aktarılır.

Bunun dışındaki tüm hesap hareketleri, "Cari Tarih Aralıklı Devir" mantığına göre yeni sene şirketine aktarılır Yani, belirlenen devir baz tarihine kadar olan hareketlerin sadece bakiyesi devredilir ve bu tarihten sonraki hareketler aynen yeni sene şirketine aktarılır.

Banka Devir ekranı; Giriş, İşlem ve İşlem Sonucu olmak üzere üç sekmeden oluşur.


Giriş



İşlem









Devir Baz Tarihi

Cari Tarih Aralıklı Devir mantığına göre devredilecek banka hesapları için, en son hangi tarihe kadar olan hareketlerin devrinin yapılacağını belirleyeceğiniz sınır tarihi sorusudur.

Devir Tarihi

Devir hareketlerinin yeni sene şirketine işleneceği kayıt tarihidir. Büyük çoğunlukla yeni yılın ilk günü girilir.

Döviz Tarihi

Banka hareketlerinde dövizli kayıt bulunan firmaların sene sonu devirlerinde kullanılacak olan kur tarihidir.

Not: Dövizli banka hesapları devir edilirken, program döviz tiplerine göre ayrı ayrı devir alacak ve döviz bazında bakiyeleri ayrı ayrı yeni sene devri olarak oluşturacaktır. Döviz bazında yapılan bu devir hareketlerinin TL tutarları ise, her döviz tipi için burada girilen tarihteki kurdan yeniden hesaplanacaktır. Eğer eski sene şirketinde, devir yapılan tarih itibariyle kur farkı kapatma işlemi yapılmadıysa, bu yeniden hesaplama sonucu, bakiyeler, eski sene şirketiyle yeni sene şirketi arasında fark verebilir. Bu nedenle devir programı, banka devir seçeneğine giriş sırasında kur farkı kapatma yapılması gerektiğine dair uyarı verir.

Banka Hes.Kod Aralığı

Belirli bir aralıktaki banka hesaplarına ait hareketlerin yeni yıl şirketine aktarılması için kullanılan sahadır. Sadece devredilmesini istediğiniz banka hesap kodları için kısıt verebilirsiniz. Buraya girilen banka hesap kodları için daha önce devir yapılmışsa, bu banka hesapları için daha önceki devirde oluşturulan hareketler silinecek ve tekrar oluşturulacaktır.