You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Dosya


Dosyalar ile ilgili var olan raporu açma,kaydetme,yazdırma ve programdan çıkış gibi işlemler bu seçenek altında yer almaktadır.

Aç Seçeneği

Aç Seçeneği, varolan bir raporu açmak için kullanılır. Netsis Raporları, Excel dosyası veya SQL Cümlesi tipinde kaydedilmiş raporları açabilmektedir. Bu seçenek seçildiğinde, ekrana standart Windows Dosya Aç diyoloğu gelir. Bu bölümden daha önce hazırlamış olduğunuz bir raporu çağırmak için, önce raporun bulunduğu dizini belirlemeli ve daha sonra DOSYA TÜRÜ sahasında listelenen rapor seçeneklerinden raporu hazırladığınız menüyü seçmelisiniz. Her rapor menüsünden hazırlanan rapor takıları farklıdır.

Sakla Seçeneği

Sakla seçeneği, Netsis rapor modülü kullanılarak oluşturulan raporları saklamak için kullanılır.Eğer rapor önceden kaydedilmiş ise başka bir değişle bir ismi varsa, sakla seçeneği seçildiğinde kullanıcıdan bilgi almadan, yapılan değişiklikler rapor üzerine kaydedilir.Eğer raporun ismi yoksa ekrana "Farklı Kaydet" diyaloğu gelir.
Oluşturulan raporlar dört farklı tipte saklanabilmektedir.

  1. Netsis Raporları; Netsis rapor modülünün kullandığı yapıya uygun olarak, "Netsis Rapor Dosyası" adı verilen özel bir biçimde saklar. Bu biçimde saklanan raporlara program, kullanıcının belirtmesine gerek kalmadan menü seçenek numarası uzantısını verir.
  2. Excel Dosyası; Netsis rapor modülü kullanılarak hazırlanan raporlar Excel dosyası biçiminde saklanabilmektedir. Bu biçimde oluşturulan raporların uzantısı .XLS olmaktadır.
  3. VTS Format: Formula One formatıdır.
  4. TXT Dosyası; Netsis rapor modülü kullanılarak hazırlanan raporlar TXT formatı biçiminde saklanabilmektedir. Bu biçimde oluşturulan raporların uzantısı .TXT olmaktadır.

Kapat Seçeneği

Kapat seçeneği kullanılarak ekranda aktif durumda olan rapor kapatılabilir. Rapor önceden kaydedilmemiş ise Başka İsimle Sakla diyaloğu gelir. Rapor önceden kaydedilmiş fakat üzerinde değişiklik yapılmış ise kullanıcıya değişiklikleri kaydedip etmeyeceği sorulur. Kullanıcının isteğine göre kaydetme işlemi gerçekleştirildikten sonra rapor kapatılır.

Başka İsimle Sakla

Kaydedilmek istenen rapor eğer önceden kaydedilmiş ve bir isim verilmiş ise, Başka İsimle Kaydet seçeneği, önceden kaydedilen raporu bozmadan yapılan değişikliklerle beraber verilen isim ile raporun bir kopyasını oluşturur. Bu işlem için ekrana "Başka İsimle Kaydet" diyoloğu gelir.

Saklama Seçenekleri

Kullanıcıları sakladıkları dosyaların belirli klasörler altında takip edilmesi iin kullanılır. Bu menü seçeneğinde, hangi şirketteki hangi kullanıcının, rapor dosyalarını hangi dizinde saklayacağı belirtilmektedir.

İlişkisel Rapor Aç

İlişkisel Serbest Rapor bölümünden tanımlanan bir ilişkisel serbest rapor, tanımlamalarında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın çalıştırılmak isteniyorsa, Rapor Modülü / Dosya / İlişkisel Serbest Rapor Aç menüsünden seçilerek açılabilir. Seçilen rapor, sihirbaz açılmaksızın çalıştırılacak ve sonuçları ekrana gelecektir. İlişkisel Serbest Rapor hazırlanması ile ilgili detaylı bilgi için bakınız Rapor/İlişkisel Serbest Rapor.

Baskı Ön İzleme

Ekranda bulunan raporun nasıl görüneceğini, yazdırmadan önce görmek amacıyla kullanmak için bu bölümü fareniz ile bir kez tıklamanız yeterlidir.

Sayfa Düzeni

Sayfa düzeni seçeneği kullanılarak, raporu yazıcıya göndermeden önce raporun sayfa düzenlemeleri yapılabilir. Raporun yazıcıdan alınan çıktısı, yapılan sayfa düzeni ayarlamaları doğrultusunda olacaktır. Sayfa düzeni ayarlamaları 3 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler "Kenar Boşlukları", "Üst Bilgi/Alt Bilgi" ve "Rapor" dur. Bölümler ekrana çıkan pencerede en üstte yer almaktadır. Bir bölümden diğerine geçmek için bölümü belirten başlığın üstüne fare ile bir kez tıklamak yeterlidir.

Kenar Boşlukları

Kenar boşlukları bölümü kullanılarak, raporun sayfalarının, seçilen kağıt tipi üzerinde yerleşimi ayarlanabilir. Yukarıdan, aşağıdan, sağdan ve soldan bırakılması istenen boşluk miktarları inch cinsinden ilgili sahalara yazılır. Sayfa içinde ortalama bölümü kullanılarak, raporun kağıt içinde yerleşimi ayarlanabilir. Yatayda ortalama seçilerek yazdırılacak alan sayfa içinde yatayda, düşeyde ortalama seçilerek yazdırılacak alan sayfa içinde düşeyde ortalanabilir. İkisi birlikte seçildiğinde, yazdırılacak olan sayfa hem düşeyde hem de yatayda ortalanır.

Alt Bilgi/Üst Bilgi

Bu bölüm kullanılarak, raporun her sayfasının altında ve üstünde bulunması istenen alt ve üst bilgileri hazırlanabilir. Alan seçimi radyo grubu kullanılarak, tanımlama yapılacak bölüm seçilir. Üst bilgi radyo düğmesi üzerinde fare ile tıklayarak üst bilgi hazırlama ortamına, alt bilgi radyo düğmesi üzerinde fare ile tıklayarak alt bilgi hazırlama ortamına geçilebilir. Alt ve üst bilgi sahaları 3 satır halinde hazırlanabilmektedir. Kullanıcı bu kolonları ayrı ayrı fare ile tıklayarak seçebilmekte ve sayfanın soluna dayalı, ortalanmış ve sağına dayalı alt ve üst bilgiler oluşturabilmektedir. Kullanıcı önce alan seçimi radyo grubu ile hangi alanda (alt bilgi veya üst bilgi) işlem yapacağını belirttikten sonra bu alan üzerinde hangi kolonda çalışacağını fare ile tıklayarak seçip, başlık bilgisi hazırlama işlemine geçebilmektedir. Kullanıcı alt bilgi/üst bilgi hazırlarken 2 yoldan birini izleyebilir:
Önceden hazırlanmış alt/üst bilgileri kullanmak:
Seçenekler adındaki, açılan seçenek listesi önceden hazırlanmış başlık bilgilerini saklamaktadır. Bu başlık bilgileri seçilen kolona otomatik olarak yerleştirilir. Program çalışmaya başladığında seçenekler listesine eklenen bazı alt/üst bilgiler ve anlamları şöyledir:
{Sayfa No}:Sayfa Numarası
{Toplam Sayfa}:Toplam Sayfa Sayısı
{Tarih}:Günün Tarihi
{Saat }:Raporun Basıldığı Andaki Saat Bilgisi
{WorkBook Adı} :Dosya Adı
{WorkSheet Adı}:Rapor Adı
Kullanıcının oluşturduğu alt/üst bilgileri, seçenekler listesinin sonuna eklenmektedir. Kullanıcı önceden tanımladığı alt/üst bilgileri bu listeden seçip işlemini kolaylaştırabilir.
Yeni Başlık Bilgisi Hazırlamak:
Kullanıcı, açılan seçenek listesinden alt/üst bilgileri seçmek yerine kendi istediği alt/üst bilgileri hazırlayabilir. Alt/üst bilgisi hazırlamak için, açılan seçenekler listesinin sağında yer alan ve üstünde alt bilgi seçili ise Yeni Alt Bilgi, üst bilgi seçili ise Yeni Üst Bilgi yazan düğme kullanılır. Yeni Alt Bilgi/Yeni Üst Bilgi düğmesine fare ile bir kez tıklandıktan sonra, ekrana başlık hazırlama bilgisi gelir.
Bu pencere ekrana geldiğinde kullanıcı ya yeni başlık tanımlayıp "TAMAM" düğmesine basar ya da başlık tanımlamaktan vazgeçip "İPTAL" düğmesini kullanır. Yeni başlık oluşturma sırasında diğer düğmeler ve bölümler seçilemez. Kullanıcı yeni başlığını, alt bilgi tanımlanıyor ise Yeni Alt Bilgi veya üst bilgi tanımlanıyor ise Yeni Üst Bilgi etiketi bulunan saha içinde tanımlayabilir. Bu saha içine kullanıcı, alt/üst bilgide görünmesini istediği bilgileri yazabilir veya sahanın üstünde yer alan araçları kullanabilir.
Başlık Bilgisini Değiştirmek:
Tanımlanmış bir başlığı değiştirmek için 2 yol izlenebilir.
1- Önceden tanımlanmış bir başlık ile değiştirmek:
Öncelikle tanımlanmış başlık seçildikten sonra, bu başlık eğer var olan başlıklardan biri ile değiştirilecek ise açılan seçenekler listesinden biri seçilebilir.
2-Değiştirilmek istenen başlığı yeni bir başlık tanımlaması ile değiştirmek:
Kullanıcı, seçili başlığı yeni bir tanımlama ile değiştirmek istiyor ise, Yeni Alt Bilgi/Yeni Üst Bilgi başlığı olan düğmeye fare ile tıklayarak, başlık bilgisini değiştireceği ortama geçebilir.

Rapor

Bu bölümde raporla ilgili ayarlamalar yapılabilir. Basım Alanı sahasına raporun hangi hücre aralığının basılacağı yazılır. Basım Başlıkları her sayfada tekrar edecek olan başlıkları belirler. Eğer, 1.Satır Başlık seçeneği seçilirse, 1.satırda bulunan bilgiler tüm sayfalarda 1. Satır olarak yer alır. Eğer, 1.Sütun Başlık seçeneği seçilirse, 1.sütunda bulunan bilgiler tüm sayfalarda 1. Sütun olarak yer alır. Basım Seçenekleri rapora özgü seçenekleri içerir. Eğer Kılavuz Çizgileri seçeneği seçilirse, raporda bulunan yatay ve dikey hücre çizgileri yazıcıdan bastırılabilir. Siyah Beyaz seçeneği seçilirse, rapor siyah beyaz, seçilmezse renkli olarak yazıcıdan alınabilir. Satır Numaraları seçilirse, raporun sütun numaraları her sayfada yer alır. Sayfa Sırası, soldan sağa veya yukarıdan aşağıya verilebilir
Kullanıcı, sayfa düzeni bölümlerini kullanıp tanımlamalarını yaptıktan sonra "TAMAM" düğmesine basıp yaptığı düzenlemeleri kaydedebillir. Eğer yaptığı düzenlemelerin kaydedilmesini istemiyor ise "İPTAL" düğmesine basıp çıkabilir. "YAZ" düğmesine basıp raporu yazıcıya gönderebilir veya "YAZICI AYARLARI" düğmesine basıp, sisteminde var olan yazıcının ayarlarını görüp değiştirebilir.

Yaz Seçeneği

Yaz seçeneği ile oluşturulan rapor yazıcıya gönderilir. Bu seçenek seçildiğinde, ekrana standart Windows yazdırma ekranı gelir. Kullanılan yazıcıya göre bu ekran değişik formatlarda çıkabilmektedir.

Yazıcı Ayarları Seçeneği

Yazıcı ayarları seçeneği seçildiğinde, ekrana standart Windows yazıcı ayarları ekranı gelir.

Çıkış Seçeneği

Çıkış seçeneği seçildiğinde, içinde bulunulan modülden tamamen çıkılır.

Düzen


Kullanıcının Netsis Rapor Modülünü kullanarak hazırladığı ve istediği nitelikleri belirlediği rapor, Excel' deki çalışma ortamına benzer bir ortam içinde yer alır. Bu ortama rapor tablosu denilebilir. Kullanıcı, rapor tablosu içinde listelenen rapor üzerinde bazı düzenleme işlemleri yapabilmektedir. Bu düzenlemeler, rapor üzerinde kesme, kopyalama,yapıştırma işlemleri, rapor tablosundaki hücreleri silme ve temizleme işlemleridir.

Kes Seçeneği

Kes işlemi, rapor tablosu üzerinde seçili olan hücrelerin içindeki bilgileri, bulundukları yerden silmek veya başka bir yere taşımak için kullanılır. Kesilen bilgiler panoda saklanır.

Kopyala Seçeneği

Kopyala işlemi, rapor tablosu üzerinde seçili olan hücrelerin içindeki bilgileri panoya kopyalamak için kullanılır.

Yapıştır Seçeneği

Yapıştır işlemi, Kes veya Kopyala işlemlerinden biri ile panoya kopyalanan bilgileri, rapor tablosu üzerinde belirtilen yere yapıştırmak için kullanılır.

Temizle Seçeneği

Temizle seçeneği, bir hücre veya alanın içeriğini, biçimini veya hepsini silmek için kullanılır. Temizle seçeneği seçilince sağa doğru bir alt menü daha açılır. Bu alt menüde bulunan komutlar ve işlevleri şöyledir:
Hepsi : Seçili hücre veya alanın tüm biçim özelliklerini ve içeriğini siler.
Biçimler: Seçili hücre veya alanın biçim özelliklerini siler.
İçerikler: Seçili hücre veya alanın içeriğini temizler.
Pano: Pano içeriğini temizler.
Kesmeyi: Kesme seçeneği seçildiğinde bir alt menü daha açılır.
Kesme işlemi, kullanıcının istediği satır veya sütundan sayfa bölümlendirmesi yapabilmesine olanak sağlar. Kullanıcı tanımladığı kesmeleri, bu alt menü seçeneklerini kullanarak temizleyebilir.

Sil Seçeneği

Sil komutu kullanılarak, rapor tablosu üzerinde bulunan satır ve sütunlar tümüyle silinebilir. Silinmek istenen satır ve sütunların seçilip daha sonra bu komutun çalıştırılması gerekir.

Biçim


Biçim menüsü kullanılarak, aktif raporun seçili olan hücreleri üzerinde biçimlendirme işlemleri yapılabilir. Yazı tipi veya hücre özellikleri değiştirilebilir. Satır veya sütunun özellikleri düzenlenebilir. Raporun genel görünüşü ile ilgili düzenlemeler seçenekler işlemi aracılığıyla yapılabilir.
Rapor tablosu üzerinde yapılan biçim değiştirme işlemlerinden vazgeçmek için, biçimini eski haline döndürmek istediğiniz alanı seçtikten sonra, Düzen menüsünün Temizle seçeneğinin Biçimler alt seçeneğini seçiniz.

Yazı Tipi

Seçili olan hücre veya alanın yazı tipi bu seçenek ile değiştirilebilir. Bu seçenek ile ekrana standart Windows yazı tipi değiştirme diyaloğu gelir. Burada raporunuzdaki yazı tipini,biçimini ve boyutunu değiştirebilirsiniz.

Hücreler

Hücreler seçeneği ile hücre biçimlerini değiştirmeyi sağlayan ve 5 bölümden oluşan Hücre Biçimleme diyaloğu gelir. Sırasıyla bölümler ve içerikleri şöyledir:

Sayı Bölümü

Sayı bölümü ile seçili hücre veya bölgelerin sayı biçimleri değiştirilebilir. Kullanıcı, varolan biçim kodlarından bir tanesini seçebilir veya kendisi yeni bir kod tanımlayabilir.

Hizalama Bölümü

Hizalama sayfası ile seçili hücre veya bölgelerin içinde bulunan bilgilerin, kendi hücre sınırlarına göre yerleşimleri düzenlenebilir. Yatay ve Düşey Hizalama seçenekleri ile yatay ve düşey yerleşim düzenlenebilir.

Sınır Bölümü

Sınır bölümü ile seçili hücre veya bölgelerin hücre sınır özellikleri ayarlanabilir. Önce fare ile üzerinde tıklayarak bir çizgi biçimi seçilir. Daha sonra hangi sınırda bu biçim uygulanacaksa fare ile o sınır üzerinde tıklanır. Sınıra bir çizgi biçemi özelliği verildikten sonra, bu özellik üzerinde fare ile çift tıklandığında gelen renk diyaloğu ile sınıra renk özelliği verilebilir.

Desen Bölümü

Desen bölümü ile seçili hücre veya bölgenin hücrelerinin içlerinin deseni belirlenir.Bunun için desenler başlıklı gruptan desen seçilir. Deseni renklendirmek mümkündür. Desenin artalan ve önalan renkleri, ilgili düğmeler aracılığıyla belirlenebilir.

Koruma Bölümü

Koruma sayfası ile tabloya koruma özellikleri verilebilir. Kilitle seçeneği seçilirse, tablo ekranda gösterilir ama kullanıcı tarafından değişiklik yapılmasına izin verilmez. Gizle seçeneği ile hücrelerde bulunan formüller gizlenebilir fakat formül sonuçları gizlenemez. Kilitleme veya Gizleme özellikleri kaldırılmak istenirse, tekrar bu ekran çağırılır ve özelliklerin solunda bulunan kutular temizlenir.

Satır

Seçili satır veya satırlar üzerinde satır düzenlemeleri, bu menü seçeneğinden yapılır. Satır seçeneğini seçince bir alt menü açılır. Bu alt menü komutları ve işlevleri şöyledir:

Yükseklik

Yükseklik komutu seçildiğinde kullanıcı, ekrana gelen diyalog aracılığıyla istediği hücre yüksekliğini belirtip, hücrelerinin yüksekliğini değiştirebilir.

En Uygun

En Uygun komutu ile hücre yüksekliği, hücrenin içinde bulunan bilginin yüksekliğine göre en uygun olacak şekilde otomatik olarak ayarlanır.

Göster

Göster seçeneği ile seçili alanda bulunan, önceden saklanmış satırlar görülebilir hale getirilir.

Sakla

Sakla seçeneği ile seçili bölgede bulunan satırlar saklanabilir.

Sütun

Seçili sütun veya sütunlar üzerinde sütun düzenlemeleri, bu menü seçeneğinden yapılır. Sütun seçeneğini seçince bir alt menü açılır. Bu alt menü komutları ve işlevleri şöyledir:

Genişlik

Genişlik komutu seçildiğinde, kullanıcı ekrana gelen diyalog aracılığıyla istediği hücre genişliğini belirtip, hücrelerinin genişliğini değiştirebilir.

En Uygun

En Uygun komutu ile hücre genişliği, hücrenin içinde bulunan bilginin genişliğine göre en uygun olacak şekilde otomatik olarak ayarlanır.

Göster

Göster seçeneği ile seçili alanda bulunan, önceden saklanmış sütunlar görülebilir hale getirilir.

Sakla

Sakla seçeneği ile seçili bölgede bulunan sütunlar saklanabilir.

Yakınlaş

Yakınlaş seçeneği ile kullanıcı, aktif olan rapor tablosunun görünüşünü büyütüp küçültebilir. Kullanıcı, tanımlı olan büyüklüklerden birini seçebilir veya Özel seçeneğini seçip kendi istediği büyüklüğü tanımlayabilir.

Sihirbaz

Rapor, Netsis Rapor Modülü seçenekleri kullanılarak oluşturulduktan sonra, rapor tabloları içinde listelenir. Aktif olan raporun sihirbazına yani ana tanımlama ekranına dönmek için sihirbaz seçeneği kullanılır. Bu seçenek yardımı ile rapor için önceden yapılmış tanımlamalarda istenilen değişiklikler yapılabilir. Sihirbazın herhangi bir bölümündeki "RAPOR" düğmesine basıldığında, sihirbaz kapanır ve rapor tablosu yeni yapılan tanımlamalara göre güncelleştirilir. Sihirbazın bölümlerinden birinde "İPTAL" düğmesine basıldığında, sihirbaz kapanır ve rapor tablosu eski hali ile kalır.

Freeze Panes

Ekranınızda bulunan raporun istenilen bir kolonunu ve satırını sabitleyerek, diğer kolonların veya satırların sabitlenen bölüme çekilmesi işlevini görür. Örneğin; sabitlemek istediğiniz A kolonu olsun. Bunun için, fareniz ile A kolonunun yanındaki B kolonunu farenizin sol ok tuşu ile bir kez tıklayarak işaretlemelisiniz. Bu işlem ile B kolonu işaretlenecektir. Bu durumda iken farenizin sağ tuşunu bir kez tıklayarak, Freeze Panes bölümünü yine farenizin sol tuşunu tıklayarak işaretlemelisiniz. Böylece A kolonunun bitiş noktasına bir çizgi çizildiğini göreceksiniz. Artık raporda ok tuşlarını kullanarak diğer kolonları A kolonuna yaklaştırabilirsiniz. Aynı açıklamaları kullanarak sabitleme işleminden vazgeçebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken, eğer sabitlenmek istenilen bir kolon ise ilgili kolonun yanındaki kolonda "Freeze Panes" işlemini yapılması gerektiğidir. Eğer sabitlemek istediğiniz bir satır ise bu kez işaretlemeyi bir alt satırda yapmalısınız.
Bu seçenekler haricinde "Araç Çubuğu" ndaki butonlar da kullanılabilir.

Araç Çubukları


Ekranda açık bulunan raporda işaretlediğiniz sahanın yatay olarak ortalanmasını sağlayan tuştur.
Ekranda açık bulunan raporda işaretlediğiniz sahanın yatayda sola dayanmasını sağlayan tuştur.
Ekranda açık bulunan raporda işaretlediğiniz sahanın yatayda sağa dayanmasını sağlayan tuştur.
Ekranda açık bulunan raporda işaretlediğiniz sahanın düşeyde yukarı dayanmasını sağlayan tuştur.
Ekranda açık bulunan raporda işaretlediğiniz sahanın düşeyde ortalanmasını sağlayan tuştur.
Ekranda açık bulunan raporda işaretlediğiniz sahanın düşeyde aşağıya dayanmasını sağlayan tuştur.
Dosya menüsü varolan bir raporu aç komutu.
Biçim menüsü sihirbaz komutu.
Dosya menüsü yaz komutu.
Biçim menüsü yazı tipi komutu.
Biçim menüsü yazı tipi renk komutu.