Risk değerlendirmesi eklemek için uygulama menüsünden “Risk Yönetimi” ana modülüne, bu modülden de “Risk Değerlendirmeleri”ne tıklanır. Yeni bir risk değerlendirmesi eklemek için açılan “Risk Değerlendirmesi - Listeleme” ekranından “Ekle” butonuna basılır.

 “Risk Değerlendirmesi – Ekleme” ekranında gerekli alanlar doldurularak “Kaydet” butonuna basılmasıyla yeni bir risk değerlendirmesi eklenir.

 Yeni bir risk değerlendirmesinin eklenmesiyle sistem, ilgili kullanıcıyı “Risk Değerlendirmesi – Düzenleme” ekranına yönlendirir.

 “Detay” sekmesi altından ilgili risk değerlendirmesine ait bilgiler görülür. Bu bilgiler üzerinde değişiklik ve düzenlemeler yapılabilir.

 “Konular” sekmesinden ilgili risk değerlendirmesine ait “Amaç”, “Hedef”, “Kapsam” bilgilerinin eklemesi yapılabilir. Konu eklemek için ekranda yer alan ekleme butonu “+” kullanılır. Gerekli alanlar doldurulur ve “Kaydet” butonuna tıklanır. Eklenen konu üzerinde düzenleme yapılmak istendiğinde ekrandaki “Düzenleme” butonu kullanılır. Açılan ekrandan gerekli alanlarda değişiklikler yapılarak “Kaydet” butonuna basılır.

“Tespit Edilen Riskler” sekmesindeyse ilgili risk değerlendirmesine ait riskler eklenir. Yeni bir risk eklemek için ekranda yer alan ekleme butonu “+” kullanılır.

“Tespit Edilen Risk - Ekleme” ekranında gerekli alanlar doldurulur. “Mekan/Ünite/Bölüm”, “Görev/Faaliyet”, “Tehlike”, “Risk” ve “Etki” için ekranda kısa yollar yer alır. Eklemesi yapılacak grubun, ilgili kütüphanenin çoktan seçmelileri altında yer almaması halinde, bu butonlara tıklanmasıyla seçilen kütüphaneye yeni kayıt eklemeleri yapılabilir. Gerekli alanların doldurulmasının ardından “Kaydet” butonuna basılır.

Tespit edilen risklere ait bilgileri ekledikten sonra “Risk Puanlama” sekmesine geçilir. Bu sekme altından ilgili riskin skorlaması yapılır. Gerekli alanlar doldurulurduktan sonra “Kaydet” butonuna tıklanır.

“Risk Değerlendirmeleri - Düzenleme” ekranı “Tespit Edilen Riskler” sekmesi altında yer alan “Çoklu Düzenleme” butonu kullanılarak eklemesi yapılan riskler üzerinde değişiklikler ve düzenlemeler yapılabilir. Gerekli alanlarda düzenlemeler yapılır ve “Kaydet” butonuna tıklanır.

 “Çoklu Ekle”  butonuna tıklayarak birden fazla risk kaydı aynı anda eklenebilir fakat bunun için ilgili kütüphanelere ait riskler tanımlanmış olmalıdır. Bu sebeple gerekli olan kütüphaneleri açarak sahip oldukları risk eklemelerini yapalım.

İlk olarak mekana ait risklerin eklemesini yapalım. Bunun için uygulama menüsünden “Şirket Yönetimi” ana modülüne, bu modülden de “Mekan Grupları” ve “Mekanlar”a tıklayalım. Her ikisine de ekleme yapmamızın sebebi mekanlar, mekan grupları altında yer alır. Bu sebeple bir mekan, hem kendi mekanına ait riskelere hem de alt grubunda yer aldığı için ilgili mekan grubunun risklerine sahiptir.

“Mekan Grubu - Listeleme” ekranından risk eklemesi yapılacak mekan grubu seçilir. Açılan “Mekan Grubu - Düzenleme” ekranından “Mekan Grup Riskleri” sekmesine gelinir. Yeni bir mekan grubu riski eklemek için ekranda yer alan ekleme butonu “+” kullanılır.

“Mekan Grup Riski - Ekleme” ekranından ilgili mekan grubuna ait gerekli bilgiler doldurulur ve “Kaydet” butonuna basılır.

“Riskleri Kopyalanacak Mekan Grubu” butonuna tıklayarak bir mekan grubu için eklenmiş olan riskler aynen başka bir mekan grubuna kopyalanabilir. Bu butona tıklanır ve ilgili riskler hangi mekan grubu için kopyalanacaksa çoktan seçmeli alandan seçilir ve “Kaydet” butonuna basılır.

Kopyalama işlemi gerçekleştikten sonra kontrol amacıyla yeniden “Mekan Grubu - Listeleme” ekranına dönülür ve risklerin kopyaladığı mekan grubu düzenle modda açtıktan sonra “Mekan Grup Riskleri” sekmesine gelindiğinde diğer mekan grubundaki risklerin aynen kopyalandığı görüntülenir.

Mekan grubuna ait risk eklemelerini tamamladıktan sonra bu kez de ilgili mekan grubunun altında yer alan mekana risk eklemesi yapılır. Böylece çoklu ekleme yaparken mekan için risk araması yapıldığında hem mekan hem de mekan grubu riskleri birlikte gelir. “Mekan - Listeleme” ekranından ilgili mekan seçilir ve düzenle modda açılır.

“Mekan – Düzenleme” ekranından “Mekan Riskleri” sekmesine gelinir ve yeni bir mekan riski eklemek için ekranda yer alan ekleme butonu “+”ya basılır.

 “Mekan Riski - Ekleme” ekranından mekana ait risk için gerekli bilgiler doldurulur ve “Kaydet” butonuna basılır.

 Böylece mekana ait risk eklemeleri de yapılmış olur.

 Uygulama menüsünden “Ekipman Yönetimi” ana modülüne, bu modülden de “Ekipman Türü”ne tıklanır. Açılan “Ekipman Türü - Listeleme” ekranından risk eklemesi yapılacak ekipman seçilerek düzenle modda açılır.

 “Ekipman Türü – Düzenleme” ekranından “Riskler” sekmesine tıklanır. Açılan “Ekipman Riski - Ekleme” ekranından gerekli alanlar doldurulur ve “Kaydet” butonuna basılır.

 Uygulama menüsünden “KKD Yönetimi” ana modülüne, bu modülden de “KKD Türleri”ne tıklanır. Açılan “KKD Türü - Listeleme” ekranından risk eklemesi yapılacak KKD seçilerek düzenle butonuna tıklanır. “KKD Türü - Riskleri” sekmesine gelinir ve yeni bir risk eklemesi yapmak için ekrandaki ekleme butonu “+”ya tıklanır. Açılan “KKD Türü – Risk - Ekleme” ekranından gerekli alanlar doldurulur ve “Kaydet” butonuna basılır.

Uygulama menüsünden “Risk Yönetimi” ana modülüne, bu modülden de “Kimyasallar”a tıklanır. Açılan “Kimyasal - Listeleme” ekranından risk eklemesi yapılacak kimyasal seçilerek düzenle butonuna tıklanır. “Kimyasal Riskleri” sekmesine gelinir ve yeni bir risk eklemesi yapmak için ekrandaki ekleme butonu “+”ya tıklanır. Açılan “Kimyasal Riski - Ekleme” ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra “Kaydet” butonuna basılır.

Son olarak da uygulama menüsünden “Risk Yönetimi” ana modülüne, bu modülden de “Görevler/Faaliyerler”e tıklanır. Açılan “Görev/Faaliyet - Listeleme” ekranından risk eklemesi yapılacak görev/faaaliyet seçilerek düzenle butonuna tıklanır. “Görev Riskleri” sekmesine gelinir ve yeni bir risk eklemesi yapmak için ekrandaki ekleme butonu “+”ya tıklanır. Açılan “Görev Riski - Ekleme” ekranında gerekli alanlar doldurulduktan sonra “Kaydet” butonuna basılır.

Sonuç olarak, artık çoklu ekleme ile risk eklemesi yapabilmek için gerekli olan tüm kütüphanelere ait riskler tanımlandı. Yeniden “Risk Değerlendirmesi - Düzenleme” ekranının “Tespit Edilen Riskler” sekmesine dönülür. “Çoklu Ekle” butonuna tıklanmasıyla artık ilgili kayıtlar ekrana gelir.

Kayıtların çoklu olarak içeri aktarılması da mümkündür. Bunun için ekrandaki “İçeri Aktar” butonuna tıklanır. Excel şablonunun bilgisayara indirilmesinin ardından gerekli eklemeler yapılır ardından da kaydedilir. Yeniden sisteme dönüldüğünde bu kez “Dosya Seçiniz” butonuna tıklanarak ekleme yapılan Excel dosyası seçilerek sisteme kolaylıkla yüklenebilir.

Eklenen kayıtları silmek için ekranda yer alan “Çoklu Sil” butonu kullanılır. Silinmesi istenen kayıtlar işaretlenerek “Sil”e basılır.

Eğer ilgili kayıtlar tek tek silinmek istenirse de her bir kaydın yanında yer alan “Silme” butonuna tıklanır ve ardından “Sil”e basılır.

“Risk Değ. Ekibi” sekmesine gelindiğindeyse, bu risk değerlendirmesinden sorumlu ekip personellerinin eklemesi yapılır. Yeni bir ekleme yapmak için ekranda yer alan ekleme butonu “+” kullanılır.

Açılan “Risk Değ. Ekibi Oluştur” ekranında personel araması yapılır. İlgili personelin görevinin sistemde kayıtlı olması halinde görev için ayrılan alan otomatik olarak dolacaktır. Gerekli alanlar doldurulur ve “Kaydet” butonuna basılır.

Bir risk değerlendirmesi için gerekli olan tüm alanlar dolduruldu. Bu sebeple artık bu risk değerlendirmesinin bir rapor çıktısı alınabilir. İlgili risk değerlendirmesinin rapor çıktısının alınabilmesi için “Detay” sekmesine geri dönülür. Ekranda yer alan “Dışa Aktar” butonuna basılır ve istenilen indirme seçeneği seçilir. Dosyanın bilgisayara inmesinin ardından istenilen rapor çıktısına ulaşılır.