You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Lojistik - Satış Bölümünde, "Kayıt/Teklif-Teklif" menüsünün altında yer alır. 

Satın alma Tekliflerinin programa girilmesi ve bunların satıcı firmaya iletilmesi üzerine, satıcı firmanın gönderdiği tekliflerin girilmesini ya da daha önceden girilen kayıtların izlenmesini, bu kayıtlar üzerinde değişiklik yapılmasını veya iptal edilmesini sağlayan bölümdür. Üst Bilgiler, Kalem Bilgileri, Toplamlar ve Vadelere Bölme sekmelerinden oluşur.

Satın alma teklif kayıtları "Satın Alma Teklif Teklifleştirme" işlemi ile de oluşturulabilir.


Üst Bilgiler 



Satın Alma Teklif Ekranı


Teklif No

Yeni bir teklif kaydı girilmesi için, bir önceki teklif kaydının numarası bir artırılarak program tarafından otomatik olarak ekrana getirilen alandır. Rehber butonu  ile, teklif numaralarına ulaşılır.

Teklif → Kayıt → Teklif-Teklif Parametreleri → “Seri Numarası Takibi” parametresinin işaretlendiği durumlarda, tek karakterlik alfa numerik seri numarası ilgili alana girilir. Program, girilen seri numarasına göre satın alma teklif numaralarını ayrı ayrı takip eder. Seri girildiğinde, ilgili seri kodunda kalan son numara "Teklif No" alanına aktarılır. Yeni bir kayıt girilecekse, gelen numara klavyede yer alan <Tab> tuşu ile onaylanır ve daha önceden girilen bir kayıt izlenecekse, ilgili kayıt numarasının girilmesi gerekir. 

Cari Kodu

Teklifte bulunan müşterinin, "Cari Hesap Kayıtları" bölümünde tanımlanan kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, cari kodlara ulaşılır.            

Tarih

Teklif formunun üzerindeki tarihin girildiği alandır. Günün tarihi, program tarafından otomatik olarak ekrana getirilir.

Teslim Tarihi

Teklif edilen stokların teslim edileceği tarihin girildiği alandır.

İstenen Teslim Tarihi

Satıcının, teklif ettiği stokları teslim almak istediği tarihin girildiği alandır.

Döviz Baz TarihiSatın alma teklifinde geçerli olacak kur bilgisinin, hangi tarihe göre baz alınacağının belirlendiği alandır.

Tipi

Teklif tipinin girildiği alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, "Yurt İçi" ve "Yurt Dışı" seçenekleri arasından seçim yapılır.

İthalat/İhracat Tipi

Tipi alanında "Yurt Dışı" seçeneğinin seçilmesi halinde aktif olan alandır. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile, ihracat tipleri arasından seçim yapılır. 

Bu alandaki tipler sadece ihracat amacıyla kaydedilen satış teklifleri için kullanılır. İhracat tipinin doğru şekilde seçilmesi önemlidir.

Fob (Free On Board-Gemi Bordasında Teslim): Yükleme limanına kadar yanaşan vapurun vinç ya da bordasına kadar masraflarının satıcıya (firmaya), geri kalanının da alıcıya (müşteriye) ait olduğu ihracat şeklidir.

CIF (Cost, Insurance and Freight- Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun): Mal bedeli, sigorta primi ve nakliye bedelinin satıcıya (firmaya) ait olduğu ihracat şeklidir.

Cf (Cost and Freight-Mal Bedeli ve Navlun): Mal bedeli ve nakliye bedelinin satıcıya (firmaya) ait olduğu ihracat şeklidir

Fot (Free On Train-Trende Teslim): Hareket istasyonunda trenin vinç ya da vagonuna kadar olan masrafların satıcıya (firmaya) geri kalanının da alıcıya (müşteriye) ait olduğu ihracat şeklidir.

İhr. Kayıt: Malların yurtdışına satılması şartı ile yurtiçine satışının yapılması halinde kullanılan tiptir

Daf (Delivered At Frontier-Sınırda Teslim): Sınırda belirlenen yere kadar olan masrafların satıcıya (firmaya) geri kalanların da alıcıya (müşteriye) ait olduğu ihracat şeklidir.

Exw (Ticari İşletmede Teslim): "Ex works", satıcının (firmanın) malları kendi işletmesinde (fabrika, depo v.b), alıcının (müşteri) emrine hazır halde bulundurmasıyla yükümlü olduğu anlamına gelir. Satıcı (firma), aksi kararlaştırılmadıkça malın alıcı tarafından sağlanan bir araca yüklenmesinden ya da ihraç gümrüğünden geçirilmesinden sorumlu değildir. Alıcı bu noktadan itibaren varış yerine kadar, malın taşınması ile ilgili tüm gider ve risklerin yükümlülüğünü taşır. Bu teslim şeklinde sözleşmede belirtilen satış bedeline yalnızca ambalajlanmış mal bedeli dahildir. Yani teslim tarihinden itibaren her türlü nakliye, yükleme, boşaltma ve sigorta masrafları alıcı tarafından ödenir.

Export Referans No

Export Referans Numarası, sadece yurt dışı tipli tekliflerde geçerli olacak alandır.


Firmalar, yaptığı her ihracata bir numara vermesi gerekir. Programda İhracat faturası oluşturulması için öncelikle, ihracat tipli satış irsaliyesinin girilmesi gerekir.

Finans Modülü→ Dekont→ Kayıt→ İthalat/İhracat İşlemleri → "İhracat Kapatma" bölümünden "Referans No" seçilerek ihracat faturası oluşturulur. İhracat işlemleri tamamlandığında program tarafından oluşturulan ihracat faturasına, irsaliyede girilen Export Referans Numarası aktarılır.

Özel Kod-1 ve Özel Kod-2

Tanımlanan Özel Kod-1 ve Özel Kod-2 seçenekleri arasından, rehber butonu ile seçim yapılarak, teklif kayıtlarının rapor bazında gruplama yapılmasını sağlayan alandır.

Ekrana bu alanın eklenmesi için, Teklif-Teklif Parametreleri → Özel Kod ve Açıklama → "Özel Kod-1" ve "Özel Kod-2" parametresinin işaretlenmesi gerekir.
Açıklama

Satın alma teklifin ait açıklama bilgisinin girildiği alandır. 

Ekrana bu alanın eklenmesi için, Teklif-Teklif Parametreleri → Özel Kod ve Açıklama → "Açıklama" parametresinin işaretlenmesi gerekir.
Plasiyer Kodu

Tanımlanan plasiyer kodları arasından, rehber butonu ile seçim yapılarak, ilgili satıcıya ait plasiyer kodunun girildiği alandır.

Ödeme Kodu

"Ödeme Planı Kayıtları" bölümünden tanımlanan ödeme kodunun girildiği alandır. Rehber butonu  ile, ödeme kodlarına ulaşılır.

Proje Kodu

Tanımlanan proje kodları arasından, rehber butonu  ile seçim yapılarak, istendiği zaman proje bazında rapor alınması için kod girilen alandır.

KDV Dahil

Teklif kaydında birim fiyat girilecekse, bu fiyatların KDV dahil olduğunu belirlemek için işaretlenen seçenektir.

Fiyat TarihiSatın alma teklif fiyat tarihinin girildiği alandır.
Kullanıcı Seçim 

"Satın Alma Teklif kayıtları" Tüm kullanıcılar, Grup ya da Kullanıcı bazında girilebilir. Teklif edilen mallara hangi kullanıcıların ihtiyacı varsa, alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile kullanıcı seçimi yapılmasını sağlar.

Örneğin;

Satış Departmanında çalışan personelin bilgisayarının yenileneceği varsayıldığında,

"Kullanıcı Seçim" alanı "Grup" olarak seçilir ve "Grup Kodu" olarak da "Kullanıcı Kayıtları Modülünde", Satış Departmanındaki kullanıcılar için açılan "Grup Kodu" girilir. Böylece, Teklif kaydı ile ilgili rapor alındığında, bunun satış departmanındaki personel ile ilgili bir Teklif olduğu anlaşılır.

Kullanıcı No

"Kullanıcı Seçim" alanı "Kullanıcı" olarak seçildiğinde aktif hale gelen alandır. Rehber butonu  ile, kullanıcı numaraları arasından seçim yapılarak kullanıcının belirlenmesini sağlar. 

Grup Kodu

"Kullanıcı Seçim" alanı "Grup" olarak seçildiğinde aktif hale gelen alandır. Rehber butonu  ile, grup kodları arasından seçim yapılarak grubun belirlenmesini sağlar.

Farklı Teslimat

Satın alma talebinin yapıldığıcari hesap/adres ile, stokların teslim edileceği cari hesap/adresin farklı olması halinde kullanılan bölümdür.
Ekrana bu alanın eklenmesi için,  Teklif-Teklif Parametreleri → Satın Alma Teklif Parametreleri → Genel 2 → "Farklı Teslim Yeri Kullanılsın" parametresinin işaretlenmesi gerekir.

Kod

Basıma yönelik adres bilgisi değişikliği için girilen alandır.

İsim

Kod alanına girilen cari kodun isim bilgisinin, program tarafından ekrana getirildiği alandır.

AdresTeslimat yapılacak adres bilgisinin, cari hesabın koduna göre program tarafından ekrana getirildiği, kullanıcı tarafından da değişikliğinin yapılabileceği alandır.
İlçeTeslimat yapılacak ilçe bilgisinin, cari hesabın koduna göre program tarafından ekrana getirildiği, kullanıcı tarafından da değişikliğinin yapılabileceği alandır.
İlTeslimat yapılacak il bilgisinin, cari hesabın koduna göre program tarafından ekrana getirildiği, kullanıcı tarafından da değişikliğinin yapılabileceği alandır.
Toplu Depo

Tanımlanan depo kodları arasından rehber butonu ile seçim yapılarak, ilgili depo kodunun girildiği alandır.Teklif-Teklif Parametreleri → Satın Alma Teklif Parametreleri → Genel 2 → "Satış/Satın Alma'da Toplu Depo Kodu Kullanılsın" parametresi işaretlenmediği takdirde, her satış Teklif kalemi için ayrı ayrı lokal depo kodunun girilmesi gerekir.
Ekrana bu alanın eklenmesi için,  Teklif-Teklif Parametreleri → Satış Teklif Parametreleri → Genel 2 → "Satış/Satın Alma'da Toplu Depo Kodu Kullanılsın" parametresinin işaretlenmesi gerekir.

DeğişsinDövizli belgelerde bazen (yuvarlama kaynaklı) döviz fiyatının, kurun ya da TL fiyatının değişmesi gerekir. Böyle durumlarda, hangi alandaki bilginin değişeceği "Değişsin" alanı kullanılarak belirlenir. Alanın sağ tarafında yer alan aşağı ok butonu ile Döviz Fiyatı, Kur ve Fiyat seçenekleri arasından seçim yapılır.

Cari Bilgiler / İsim, Açıklama-1, Açıklama-2, Açıklama-3

Satın alma talebinin satıcıya ait kod bilgisi girildiğinde, cari hesap kayıtlarında bulunan isim ve açıklama bilgilerinin program tarafından ekrana getirildiği alanlardır. Satın alma kaydı sırasında bu alanlara müdahale edilemez, sadece bilgi amaçlı olarak görüntülenir.

Ek Sahalar

Teklif-Teklif Modülü → Kayıt → Teklif-Teklif Parametreleri → Ek Sahalar → "Ek Sahalar Kullanılsın" parametresi işaretlendiğinde ve ilgili başlık alanları parametrelerde tanımlandığında, cari kod girildikten sonra direkt ekrana bu başlıklar gelerek açıklama bilgisinin girilmesini sağlar. Boş bırakılabilir. Girilen açıklamalar saklanarak daha sonra izlenebilir.