Cari Hesap Çalışma Bilgileri ekranı, cari hesaplar için öndeğer ve parametrelerin belirlendiği seçenektir. 

Cari Hesap Çalışma Bilgileri ekranında yer alan parametreler ve içerdiği bilgiler aşağıdaki şekildedir:

TanımAçıklama

Birim Fiyat Kuruş Hanesi

Ticari sistemin her bölümünde kullanılabilecek tutar bilgilerinin duyarlılığı kuruş hane sayısı olarak ayrı ayrı belirlenir. Örneğin Cari Hesap bölümü için kuruş hane sayısı 2 verilmişe, tüm finans işlemlerinde tutar bilgilerinde ondalıklı bölüm için iki basamak ayrılacağı anlamına gelir. Kuruş hanesi program bölümlerinden yapılan işlemler için ayrı, ayrı ilgili parametre satırlarında verilir.

Birim Fiyat Kuruş Hanesi Yuvarlama

Bu parametre ile dövizli birim fiyat üzerinden yapılan işlemlerde parametreye bağlı olarak yerel para birim fiyatı ve fiyatlandırma dövizi fiyatıalanının yuvarlanıp yuvarlanmayacağının belirlenir. Birim Fiyat Kuruş Hanesi Yuvarlama parametresinin seçenekleri şunlardır; Yerel Para Birimi ile Aynı, Yuvarlama Yok, En Yakın Ana Birime, En Yakın Alt Birime, Dolaşımdaki En Küçük Alt Birime.

Ek Masraflar Muhasebeye Aktarılacak

Faturalarda yer alan ancak normal masraflardan farklı olarak cari hesapları etkilemeyip firmanın karşılamak zorunda olduğu bazı özel masraf tutarlarının muhasebeye aktarılıp aktarılmayacağı bu parametre satırında belirlenir. Ek Masraflar Muhasebeye Aktarılacak, Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir.

Ek masrafların muhasebeye aktarılması ve ayrı bir hesap altında izlenmesi durumunda bu satırda "Evet" seçiminin yapılması gerekir. Bu durumda, söz konusu ek masraflar ayrı bir hesap altında muhasebeye geçecektir.

Risk Toplamı

Cari hesaplara ait risk toplam tutarının hangi işlemler dikkate alınarak hesaplanacağının öndeğeridir. Bu tutar risk kontrolü işlemlerinde kullanılır. Risk Toplamı parametre seçenekleri şunlardır; Bakiye, Bakiye+irsaliye, Bakiye+irsaliye+sipariş, Bakiye+irsaliye+sipariş (öneri dahil).
Bakiye seçiminde risk kontrolü cari hesabın anlık bakiyesine göre yapılır. Cari hesabın bakiyesini etkileyen işlemler şunlardır: Faturalar bölümünden kesilen faturalar (Proforma faturalar hariç)Cari bölümünden kaydedilen cari hesap fişleri Çek / Senet bölümünden kaydedilen Çek / Senet giriş ve çıkış bordroları (Devir çek/senet fişleri hariç) Banka bölümünden kaydedilen banka havale fişleri kasadan kesilen cari hesap tahsilat ve ödeme fişleri ile kasadan kesilen faturalar Bakiye ve irsaliye seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi yanında faturalanmamış irsaliye toplamları da dikkate alınır. Malzeme fişi cari hesabı borçlandırıyorsa malzeme fişleri risk toplamını artırır. Malzeme fişi cari hesabı alacaklı duruma geçiriyorsa malzeme fişleri risk toplamını azaltır. Malzeme fişi ve faturalandıysa, irsaliye riski alanına etkisi ortadan kalkar. Aynı tutar bakiye riski alanını etkiler. Risk kontrolünün hangi işlemler için ne şekilde yapılacağı Risk Limiti Aşıldığında bölümünde belirlenir.  İşlem sırasında kartta belirlenen risk limiti tutarına göre kontrol yapılır. Yapılan işlemle birlikte limit aşılıyorsa risk aşımı uyarısı alınır. Bakiye + irsaliye + sipariş seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi, faturalanmamış irsaliye toplamları ve onaylanmış sevk edilebilir durumdaki sipariş miktarları dikkate alınır. Bakiye + irsaliye + sipariş (öneri dahil) seçiminde, cari hesabın anlık bakiyesi, faturalanmamış irsaliye toplamları ve cari hesaba ait tüm sipariş miktarları dikkate alınır.

Risk Limiti Aşıldığında

Bir cari hesap için o anda yapılmakta olan işlem tutarı, risk toplamını risk limiti olarak girilmiş değerden büyük yapıyorsa, cari hesap için risk limiti aşılmıştır anlamına gelir. Risk limiti aşımı sipariş, irsaliye ve diğer işlemlerde (cari hesap işlemleri, bordrolar, banka işlemleri, kasa işlemleri) ayrı ayrı kontrol edilir. Bu kontrolün yapılış şekli Siparişte risk limiti aşıldığında, İrsaliyede risk limiti aşıldığında ve Diğer işlemlerde risk limiti aşıldığında parametre satırlarında ayrı, ayrı belirtilir. Bu parametre satırları kullanıcı uyarılacak, işleme devam edilecek, işlem durdurulacak olmak üzere üç seçeneklidir. İşleme devam edilecek seçimi yapıldığında, müşteri riski dikkate alınmaz ve işlemler kaydedilir. Kullanıcı uyarılacak seçiminde cari hesap kartında verilen risk limitini aşan işlemlerde fiş kaydedilirken kullanıcı uyarılacak ve işlemin kaydı için onay istenecektir. İşlem durdurulacak seçimi yapıldığında ise, risk limitinin aşılması halinde işlem yani fiş ya da fatura kaydedilmeyecektir. Burada yapılan seçimler cari hesap kartında Risk bilgileri penceresine öndeğer olarak aktarılır. Ancak kartı açılan cari hesap için risk kontrolü farklı şekilde yapılacaksa kart üzerinde ilgili seçenek işaretlenerek, risk kontrolünün ne şekilde yapılacağı belirlenir.

Risk Kontrolü Yapılacak İşlemler

Risk kontrolünün hangi işlemler için yapılacağı Risk kontrolü yapılacak İşlemler parametre satırında belirlenir. Risk kontrolü yapılacak işlemler işaretlenir. Bu durumda işaretlenmeyen fiş türleri için risk kontrolü uyarıları yapılmaz.

Borç Kapatma Penceresi

Borç takip penceresinin, hangi işlemler kaydedildiğinde otomatik olarak açılacağının Borç kapatma penceresi parametre satırında belirlenir. İşlemler işaretlenerek seçilir. Programda her cari hesaba ilişkin ödeme tahsilat hareketlerinin görüntülendiği, kapama işlemlerinin yapıldığı, yerel para birimi için borç kapama pencereleri vardır. Bu pencerelere cari hesap kartları listesinden veya cari hesap işlemleri listesinden bir tuşa basılarak ulaşılabildiği gibi, bu parametre kullanılarak istenen işlem türleri kaydedildikten sonra otomatik olarak açılması da sağlanabilir. Bu parametre satırında, borç kapama penceresinin, hangi işlem türleri kaydedildikten sonra açılması isteniyorsa o işlem türü işaretlenir.

Otomatik Cari Hesap İşlemleri Basımı

Cari hesap işlemlerinde kullanılan fişlerin ne zaman yazdırılacağı bu parametre ile belirlenir. Bu parametre satırı Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir. İşleme ait belgenin kaydedilir kaydedilmez yazıcıdan alınması isteniyorsa her bir belgeye ait otomatik basım satırında Evet seçeneği işaretlenir. Otomatik basım yapılmayacaksa Hayır seçimi yapılır. Bu durumda fişler Yaz seçeneği ile tek, tek ya da toplu basım seçeneği ile fiş türü ve form seçilerek topluca bastırılır.

Ödeme Tahsilat Planı Yuvarlama Tabanı

Ödeme tahsilat planları için geçerli olacak yuvarlama tabanı öndeğeridir.

Cari Hesap Ödeme/Tahsilat Planı Grup Kontrolü

Cari hesap ödeme/tahsilat planı grup kontrolünün yapılıp yapılmayacağı bu filtre satırında belirlenir. 
Cari hesaplara uygulanacak ödeme planları belirli gruplar altında toplanır ve işlemlerde ödeme planı seçilirken grup kontrolü yapılır. Cari hesaba uygulanacak ödeme planı grubu, cari hesap kartında belirtilir. Ödeme planlarının gruplandırılması ile işlemlere yalnızca ilgili ödeme planları seçilebilir ve kullanım hatasından doğabilecek sorunların önüne geçilir. Cari hesap/ödeme planı grup kontrolü filtresi Yapılmayacak ve Yapılacak seçenekleri içerir.

Yapılacak seçilirse, cari hesap kartlarına ödeme planı grubu seçilmeden ödeme planı bağlanamaz. Sipariş fişi, irsaliye ve faturalarda, fiş geneline yalnızca işlemin ait olduğu cari hesap ödeme plan grubunda yer alan ödeme planı seçilebilir.

Yapılmayacak seçiminde ise cari hesap kartlarına ödeme plan grubu seçilmeden ödeme planı bağlanabilir. Fiş ve faturalarda da uygunluk kontrolü yapılmaz.

Gün Sonu

Kredi kartı ile yapılan işlemlerde dikkate alınacak gün sonu öndeğeridir.

Kara Listedeki Cari Hesaba Sipariş/İrsaliye Kesildiğinde

Kara listeye giren yani karşılıksız çeki ve protestolu senedi olan cari hesaplara ait sipariş fişi, irsaliye girişlerinde kontrolün ne şekilde yapılacağı bu parametre satırında belirlenir. İşleme devam edilecek seçilirse kara listedeki cari hesaba ait işlemlerin kaydı sırasında kontrol yapılmaz. Kullanıcı uyarılacak seçilirse program kullanıcıyı bir mesajla uyarırı ve işleme devam etmek için onay ister. İşlem durdurulacak seçilirse karşılıksız çeki ya da protestolu senedi olan cari hesaba ait fiş kaydedilmez.

Kara Listedeki Cari Hesaba Sipariş/İrsaliye Kesildiğinde

Kara listeye giren yani karşılıksız çeki ve protestolu senedi olan cari hesaplara ait sipariş fişi, irsaliye girişlerinde kontrolün ne yapılacağı şekilde bu parametre satırında belirlenir. İşleme devam edilecek seçilirse kara listedeki cari hesaba ait işlemlerin kaydı sırasında kontrol yapılmaz. Kullanıcı uyarılacak seçilirse program kullanıcıyı bir mesajla uyarırı ve işleme devam etmek için onay ister. İşlem durdurulacak seçilirse karşılıksız çeki ya da protestolu senedi olan cari hesaba ait fiş kaydedilmez.

Kara Listedeki Cari Hesapla Yapılan Diğer İşlemler

Kara listeye giren yani karşılıksız çeki ve protestolu senedi olan cari hesaplara işlem girişlerinde kontrolün ne şekilde yapılacağı bu parametre satırında belirlenir. Kontrol yapılacak işlemler ise Cari Hesap Kara Liste Kontrolü Yapılacak İşlemler parametre satırında belirlenir. İşleme devam edilecek seçilirse kara listedeki cari hesaba ait işlemlerin kaydı sırasında kontrol yapılmaz. Kullanıcı uyarılacak seçilirse program kullanıcıyı bir mesajla uyarırı ve işleme devam etmek için onay ister. İşlem durdurulacak seçilirse karşılıksız çeki ya da protestolu senedi olan cari hesaba ait fiş kaydedilmez.

Cari Hesap Kara Liste Kontrolü Yapılacak İşlemler

Cari hesap kara liste kontrolünün yapılacağı işlemlerin belirlendiği parametredir.

Ödeme ve Tahsilatlarda Uyarı Verilecek Tutar

Vergi Usul Kanunu'na göre belirli bir miktarın üzerindeki ödemelerin bankalar aracılığı ile yapılması zorunludur. Bu tutar için geçerli olacak limit bu parametre ile kaydedilir. Bu limitin üzerindeki kasa işlemleri, ödeme/tahsilat hareketleri, cari hesap fişleri ve faturalar kaydedilirken program kullanıcıyı bir mesajla uyaracaktır.
Not: Bu limit, yasal düzenlemeler gereğince 7000 TL'ye çekilmiştir. 2.38 sürümünden sonra eklenecek yeni firmalar için öndeğer 7000 TL olarak gelecektir.

Banka Şube No Seçim Sıralaması

Tanım ve işlemlerde banka ve şube seçimlerinde kullanım kolaylığı sağlayacak sıralama öndeğeridir. Banka Şube No Seçim Sıralaması parametre satırı şu seçenekleri içerir; Kod+Açıklama ve Açıklama+Kod.

Ödeme/Tahsilatlarda Tutar Uyarısı

Ödeme tahsilatlarda yapılan tutar kontrolünün ne şekilde yapılacağı bu parametre satırında belirlenir. Tutar uyarısı parametresi şu seçenekleri içerir; Gün Bazında Yapılacak ve İşlem Bazında Yapılacak.
Gün Bazında Yapılacak seçilirse; işlem içerisinde geçen cari Hesaba ait o gün içerisindeki tahsilat ve ödeme işlemleri toplamı ayrı ayrı hesaplanır. Bu tutarın Ödeme ve Tahsilatlarda uyarı verilecek tutar parametre satırında belirtilen tutarı aşması durumunda program bir mesajla kullanıcıyı uyarır.
İşlem Bazında Yapılacak seçilirse, yapılan işleme ait tutarın Ödeme ve Tahsilatlarda uyarı verilecek tutar parametre satırında belirtilen tutarı geçmesi durumunda program bir mesajla kullanıcıyı uyarır.

Çek/Senet Bordrolarında Otomatik Borç Dekontu Açılacak İşlemler

Çek/senet durum değişikliklerinde otomatik borç dekontu açılacak işlemlerin belirlendiği parametredir. Borç dekontu; Bankada Karşılıksız (Müşteri Çeki), Müşteriden Portföye İade (Müşteri Çeki), Bankadan Portföye İade (Müşteri Çeki), Müşteriden Karşılıksız İade (Müşteri Çeki), Bankada Protesto (Müşteri Senedi), Müşteriden Portföye İade (Müşteri Senedi), Bankadan Portföye İade (Müşteri Senedi) ve Müşteriden Protestolu İade (Müşteri Senedi) işlemleri oluşturulabilir.
Otomatik borç dekontu oluşturulacak işlemler "Ekle" seçeneği ile Seçilenler alanına aktarılır. İşlem bordroları ile yapılan bu durum değişikliklerinde çek/senedi veren kişiye de borç dekontu kesilecektir.

Kredi Kartı Fiş Tahsilatı ve Ödemesi ile Oluşan Banka Fiş Tutarları Değiştirilebilsin

Kredi kartı fiş tahsilatında satırda gelen tutarın değiştirilip değiştirilmeyeceği bu parametre ile belirlenir. Kredi Kartı Fiş Tahsilatı ve Ödemesi ile Oluşan Banka Fiş Tutarları Değiştirilebilsin; Evet ve Hayır olmak üzere iki seçeneklidir. "Evet" seçiminin yapılması durumunda satırda gelen tutar değiştirilebilir.

Faturalarda Cari Hesap Bazında Belge Numarası Tekrarlandığında

Fatura belge numaralarının cari hesap bazında tekliğini kontrol etmek, cari hesaptan gelen faturaların sisteme tekrar girilmesini engellemek için kullanılan parametredir. Belge numarası kontrolü, "Cari Hesap Bazında Belge Numarası Kontrolü Yapılacak İşlemler" parametre satırında yapılan fatura türü seçimi doğrultusunda gerçekleştirilir. Faturalarda Cari Hesap Bazında Belge Numarası Tekrarlandığında parametre satırı şu seçenekleri içerir; İşleme Devam Edilecek, Kullanıcı Uyarılacak ve İşlem Durdurulacak.
İşleme Devam Edilecek seçildiğinde, herhangi bir kontrol yapılmaz; aynı cari hesaba ait ve aynı belge numarasına sahip faturalar sisteme girilebilir.
Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, aynı belge numarasına sahip fatura sisteme kaydedilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Aynı belge numarasına ve cariye sahip başka bir fatura daha var" mesajı ile uyarır. İşlem kullanıcı kontrolünde devam eder.
İşlem Durdurulacak seçiminde, aynı belge numarasına sahip fatura sisteme kaydedilmek istendiğinde program kullanıcıyı "Aynı belge numarasına sahip başka bir fatura daha var" mesajı ile uyarır ve faturanın kaydedilmesine izin verilmez.

Cari Hesap Bazında Belge Numarası Kontrolü Yapılacak İşlemler

Cari hesap bazında belge numarası kontrolü yapılacak işlemleri belirlemek için kullanılır. Bu pencerede seçilmeyen fatura türleri için belge numarası kontrolü yapılmaz.

Cari Hesap Bazında Belge Numarası Kontrolü Yapılacak İşlemlerin seçenekleri şunlardır; Satınalma Faturası, Alınan Hizmet Faturası, Alınan Vade Farkı Faturası, Satınalma Fiyat Farkı Faturası, Müstahsil Makbuzu, Perakende Satış İade Faturası, Toptan Satış İade Faturası, İthalat Operasyon Fişi, İhraç Kayıtlı Alım Faturası, Bankadan Alınan Hizmet Faturası, Kasadan Kesilen Alım Faturası, Kasadan Kesilen Alınan Hizmet Faturası, Kasadan Kesilen Perakende Satış İade Faturası, Kasadan Kesilen Toptan Satış İade Faturası, Kasadan Kesilen Müstahsil Makbuzu ve Satış Fiyat Farkı Faturası.
Kontrole tabi olması istenilen işlemler "Ekle" düğmesi ile Seçilenler alanına aktarılır. Kontrolün ne şekilde yapılacağı Faturalarda Cari Hesap Bazında Belge Numarası Tekrarlandığında parametre satırında yapılacak seçimle belirlenir.

Cari Hesap ve Sevkiyat Adresi Semt/İlçe/İl/Ülke Girişi Serbest Yapılabilsin

Cari hesap kartından ve sevkiyat adreslerinden kaydedilen adres bilgilerinin manuel girilebilmesi için kullanılan parametredir. "Evet" ve "Hayır" seçeneklerini içerir. Evet seçiminde, semt, ilçe, il ve ülke alanlarına elle metin girişi yapılabilir. Hayır seçimimde, adres kod ve açıklama alanlarına manuel giriş yapıldığında program kullanıcıyı " Bu koda sahip bir İl/İlçe/Semt/Ülke bulunamadı" mesajı ile uyarır.

Cari Hesap E-Posta Açıklaması ve Dosya Adı

Program içerisinden e-mail ile gönderilen dokümanlara (fatura, irsaliye vb.) isim vermek, dokümanları şu başlıklar ile göndermek için kullanılır; Tarih + Fiş Numarası + Belge Türü, Tarih + Belge Numarası + Belge Türü, Fiş Numarası + Belge Türü ve Belge Numarası + Belge Türü.
Örneğin: Tarih + Fiş Numarası + Belge Türü seçildiğinde, e-mail ile gönderilen bir fatura formu alıcıya "gg/aa/yyyy tarihli, xxx numaralı Faturanız" başlığı ile gönderilir. Burada belirtilen başlık E-Posta gönderim ekranındaki "Konu" alana öndeğer olarak aktarılır. İstenirse değiştirilir. E-Postada ekte yer alan dosya ise, "INVgg.aa.yyyyxxx.HTM" formatında adlandırılır.

Ödeme Tahsilat Hareketleri

Satış ve Satınalma faturalarının ödeme ve tahsilat satırları oluşturulurken ödeme/tahsilat vadelerinin hangi tarih baz alınarak hesaplanacağı Ödeme Tahsilat Hareketleri parametre satırı ile belirlenir. Ödeme Tahsilat Hareketleri Fatura Tarihine Göre ve Düzenleme Tarihine Göre olmak üzere iki seçeneklidir.
Fatura Tarihine Göre seçildiğinde ödeme veya tahsilat vadeleri faturanın tarihi baz alınarak hesaplanır.
Düzenleme Tarihine Göre seçildiğinde vadeler faturada yer alan düzenleme tarihine göre hesaplanır.

Cari Hesap Özel Fişi Borç Tarihini Etkilesin

Cari hesap özel fişlerinin borç takip penceresinde listelenip, borç kapama işlemlerinde kullanılıp kullanılmayacağını belirlemek için kullanılan parametredir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir. "Evet" seçiminde, özel fişler ilgili cari hesap veya ilgili fiş üzerinden açılan borç takip ekranında listelenir ve borç kapama işlemlerinde kullanılır. "Hayır" seçiminde fişler borç takibe yansımaz ve Borç Takip seçeneği ilgili özel fişin F9 menüsünde görünmez.
Not: Yalnızca parametre satırında "Hayır" seçimi yapıldıktan sonra kaydedilen özel fişler borç takip ekranında listelenmez. Daha önceden kaydedilmiş özel fişler borç takibi etkiler.

Fatura Kaydedilmesi Sırasında Açılan Nakit İşlem Fişleri Kaydedilmeden Kapatılmasın

Faturada ödeme tipi nakit veya kredi kartı olarak seçildiğinde, kayıt sırasında otomatik olarak açılan nakit tahsilat veya kredi kartı fişlerini kaydetmeden fatura kesmenin önüne geçmek için kullanılan parametredir. Evet ve Hayır seçeneklerini içerir.
"Evet" seçimi yapıldığında sistem ilgili tahsilat fişlerini kaydetmeden faturanın kaydedilmesine izin vermez.

Tevkifatlı KDV'ler

Tevkifatlı KDV'lere ait işlemlerin ayrı hesaplarda izlenip izlenmeyeceği bu parametre ile belirlenir.

Borç Takip Raporlarında Kaynak Tarihi Kullanılsın

Açılış fişleri için alınan borç takip raporlarında ve açılış fişi borç takip işlemlerinde ortalama vade hesaplanırken hangi tarihin dikkate alınacağını belirlemek için kullanılan parametredir. Borç Takip Raporlarında Kaynak Tarihi Kullanılsın "Evet" ve "Hayır" seçeneklerini içerir.
Evet seçiminde, borç takip raporlarında ve borç takip işlemlerinde ortalama vade hesaplanırken açılış fişi / ödeme hareketlerindeki tarih (vade tarihi) dikkate alınır.
Hayır seçiminde ise, açılış fişi içerisindeki devir işlem tarihi dikkate alınır.

e-Fatura Cari Hesap Kontrolü Yapılsın

Cari hesap kartı eklendiğinde kartta girilen vergi kimlik numarasına bakılarak ilgili cari hesabın e-fatura kullanıcısı olup olmadığını kontrol etmek için kullanılan parametredir. Kontrol sonucu ekrana gelen pencerede "Cari Hesapları Güncelle" seçeneği tıklandığında, ilgili cari hesap kartındaki e-fatura bilgileri otomatik olarak güncellenir.

Cari Hesap Kopyalandığında Kopyalanmayacak Alanlar

Cari hesap kartı kopyalanırken ilgili cari hesap için daha önce tanımlanan bazı bilgilerin yeni cari hesap kartı için de geçerli olup olmayacağını belirlemek için kullanılır.
Yeni cari hesap kartına kopyalanması istenmeyen alanlar "Ekle" ya da "Hepsi" seçenekleri kullanılarak "Seçilenler" alanına aktarılır.

Kullanım YeriCari hesabın kullanım yerlerinin belirlendiği parametredir. Burada seçili olan değerler cari hesap kart Parametreler sekmesinde kullanım yeri alanında işaretlenir.
Cari Hesap IBAN Numarası KontrolüCari Hesap kartı içerisinde IBAN kontrolü yapılıp yapılmayacağının belirlendiği parametredir.
İrsaliye Yerine Geçer

Yeni bir cari hesap kartı eklendiğinde, e-Devlet sekmesinde yer alan İrsaliye Yerine Geçer alanı öndeğerini belirlemek için kullanılır. 

Evet seçiminde, yeni bir cari hesap kartı eklendiğinde ilgili alan öndeğer olarak işaretli gelir.

Cari Hesap Ödeme İzleme DurumuCari hesap tanım kartı içerisinde yer alan Ödeme İzleme alanı öndeğerinin belirlendiği parametredir. Aynı Dövizli İşlemlerle ve Değişik Dövizli İşlemlerle seçeneklerini içerir.
Cari Hesap Kur Farkı HesaplamaCari hesap tanım kartı içerisinde yer alan Kur Farkı alanı öndeğerinin belirlendiği parametredir.