Kasa İşlemleri seçeneği üzerinden Açılış (Borç), Açılış (Alacak), Virman (Borç), Virman (Alacak), Gider Pusulası, Verilen Serbest Meslek Makbuzu ve Alınan Serbest Meslek Makbuzu kaydedilir.

İşlem penceresinin üst bölümünde işlemin ait olduğu kasa kodu ve kasa işlem numarası yer alır. Kasa (borç/alacak) ve virman işleminin ait olduğu hesap ve işlem tutarı ilgili alanlarda kaydedilir.

Gider Pusulası: Götürü usulde çalışan yani alınan mal ya da hizmet için fatura veremeyen ticari işletmelerden alınan mal ya da hizmet bedelleri gider pusulası ile işlenir.

Gider pusulası girişleri kasa bölümünden yapılır. İşlem türü olarak, Kasa İşlemleri altında yer alan Gider Pusulası seçilir.  İşlemin ait olduğu Kasa Kodu ve İşlem Numarası ilgili alanlara otomatik olarak gelir.

Belge Numarası işleme ait belgenin numarasıdır. Burada girilen belge numarası, muhasebeleştirme işlemi yapıldığında oluşacak olan muhasebe fişinde belge numarası alanına otomatik olarak aktarılacaktır.

Söz konusu gider işlemi mal alımı ile ilgili olabileceği gibi hizmet alımı ile de ilgili olabilir. Giderin ne için yapıldığı Hizmet Tipi alanında belirlenir.

Adres alanına yapılan ödemenin yapılacağı kuruluşun adresi yazılır. Alıcı Adı ve Soyadı alanlarına, mal ya da hizmetin alındığı kişinin adı ve soyadı yazılır.

Plaka No. alanına eğer söz konusu gider ulaşım türünde bir hizmet gideri ise aracın plaka numarası yazılır.

Genel Açıklama, işlem genel açıklamasıdır.

Stopaj Oranı ve Fon Payı Oranı alanlarına ilgili değerler girilir.

Alınan Serbest Meslek Makbuzu: Alınan serbest meslek makbuzu ödeme işlemini gösteren bir belgedir. Makbuz bilgileri, Kasa İşlemleri menüsündeki Alınan Serbest Meslek makbuzu ile kaydedilir.

Alınan serbest meslek makbuzu penceresinden kaydedilen bilgiler şunlardır:

  • Pencerenin üst bölümünde bulunan Kasa Kodu ve Kasa İşlem No alanlarına bilgiler otomatik olarak aktarılır. İşlem numarası gerekirse değiştirilebilir. Tarih alanında işlem tarihi yer alır. Günün tarihi öndeğer olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir. Belge Numarası, işleme ait belgenin numarasıdır.
  • Düzenleme Tarihi fişin düzenleme tarihidir. Düzenleme tarihi Form BA ve Form BS'de kullanılır. Form BA ve BS veri alma işlemi filtre seçeneklerinde Belge Düzenleme Tarihine Göre seçildiğinde fiş üzerindeki düzenleme tarihi dikkate alınır.
  • Özel Kod işlemleri gruplamakta kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. 10 karakter uzunluğundaki özel kod raporlarda da filtre olarak kullanılır.
  • Alıcı Adı-Soyadı ve Adresi alanlarında makbuzun verildiği kişinin adı, soyadı kaydedilir.
  • Gelir Vergisi Stopajı meslek makbuzu için geçerli olacak stopaj oranıdır. Stopaj oranı öndeğeri Finans parametreleri seçeneği ile kaydedilir. Gerekirse değiştirilebilir. Fon Payı Oranı, meslek makbuzu için geçerli olacak fon payı oranıdır. Fon payı oranı öndeğeri Kasa çalışma bilgileri seçeneği ile kaydedilir. Gerekirse değiştirilebilir. Brüt Üzerinden KDV alanında, brüt toplam üzerinden işlem görecek olan KDV oranı kaydedilir.
  • Alınan serbest meslek makbuzu işlemine ait Muhasebe Hesap Kodları, muhasebeleştirme tanımları yapılırken verilmişse bu alanlara otomatik olarak aktarılır. Ancak yapılan işlem farklı bir muhasebe hesabı altında izlenecekse ilgili hesap kodu verilir. Bu durumda muhasebeleştirme yapılırken burada verilen muhasebe hesap kodu dikkate alınır. 
  • Açıklama, işleme ait genel açıklamadır. Tutar alanında işlem tutarı belirtilir.
  • Pencerenin sağ tarafında yer alan Brüt ya da Net Ücret alanlarına işlem tutarı kaydedilir.
  • Stopaj oranı, fon payı ve brüt üzerinden KDV alanlarında kaydedilen bilgilere göre toplamlar hesaplanır ve ilgili alanlara aktarılır.

Verilen Serbest Meslek Makbuzu: Verilen serbest meslek makbuzu tahsilat işlemini gösteren bir belgedir. Verilen bir hizmet karşılığında kesilir. Verilen serbest meslek makbuzu bilgileri Kasa İşlemleri altında yer alan Verilen Serbest Makbuzu seçilerek kaydedilir.

Verilen serbest meslek makbuzunda yer alan bilgiler şunlardır:

  • Kasa Kodu, İşlem Numarası ve Belge Numarası alanlarına işlem bilgileri otomatik olarak gelir. İşlem numarası ve belge numarası gerekirse değiştirilebilir.
  • Düzenleme Tarihi, fişin düzenleme tarihidir. Düzenleme tarihi Form BA ve Form BS'de kullanılır. Form BA ve BS veri alma işlemi filtre seçeneklerinde Belge Düzenleme Tarihine Göre seçildiğinde fiş üzerindeki düzenleme tarihi dikkate alınır.
  • Hizmeti alana ait bilgiler, meslek makbuzu penceresinin orta bölümünde bulunan alanlardan kaydedilir. Adı-Soyadı alanına hizmeti alan kişinin adı soyadı kaydedilir.
  • Muhasebe Kodu alanında, işlemin muhasebeleştirme yapıldığında izleneceği muhasebe hesap kodu belirtilir. F10 ile hesap planı listelenir ve ilgili hesap seçilir.
  • Stopajı Oranı alanında stopaj oranı belirtilir. Fon Payı, meslek makbuzu için geçerli olacak fon payı oranıdır. Brüt Üzerinden KDV alanında brüt ücret toplamına uygulanacak KDV oranı belirtilir.
  • Açıklama alanında, verilen hizmet karşılığında alıcıya verilen makbuza ait genel açıklama kaydedilir.
  • Pencerenin sağ tarafında yer alan Brüt ya da Net Ücret alanlarına işlem tutarı kaydedilir. Stopaj oranı, fon payı ve brüt üzerinden KDV alanlarında kaydedilen bilgilere göre toplamlar hesaplanır ve ilgili alanlara aktarılır.
  • Kaydedilen verilen serbest meslek makbuzu kasa işlemleri listesinde, işlem numarası, tarih, işlem türü ve borç toplamı ile listelenir.