Borç ve alacak hareketleri; Birbirleri ile ilişkilendirilerek-Kapat, Çoklu Kapat, FIFO Kapat ve Otomatik kapatma olmak üzere dört şekilde yapılabilir.

Kapat: Bu seçenekte istenen işlem, kullanıcının seçeceği başka bir işlemle kapatılır.

Kapatılacak olan işlem seçildikten sonra, bu işlemi kapatacak olan karşı işlem seçilir. Karşı işlem seçildikten sonra ekrana gelen “Kapatılacak Tutar” penceresindeki miktar otomatik olarak işlem tutarı olarak gelir, ancak manuel olarak değiştirilebilir. Bu seçenekle aranan fişin bir kısmı daha önceden kapatılmışsa, cursor aranan fişin ilk parçasına gider. Kalan tutar başka bir işlem ile kapatılabilir.

Çoklu Kapat: Borç takip penceresinde, kullanıcı tarafından belirlenen birden fazla hareketin birbirini kapatması isteniyorsa çoklu kapat seçeneği kullanılır. Çoklu Kapat seçeneği Borç takip penceresinde sağ click menüsünde yer alır. Çoklu kapatma işleminde, kapatılacak hareketler işaretlenerek seçilir. İşaretlenen hareketler arasında FIFO yöntemine göre kapatma yapılır.

FIFO Kapat: Bu seçenekte, kullanıcı bir hareketin üzerindeyken FIFO kapat seçimi yapar ve o harekete göre ters bakiyeli ve başka kapama işlemlerinde kullanılmamış uygun hareketler arasından vade tarifine göre, FIFO mantığı ile en önce olan hareket kapama işleminde kullanılır.

Otomatik Kapat: Bu seçenekle pencerede yer alan tüm hareketler FIFO mantığına göre kapatılır. Daha önceden bazı hareketler kapatılmış ise kalan hareketler arasında kapama yapılır.

Vade tarihine göre küçükten büyüğe doğru sıralı olan borç ve alacak hareketleri bu sıraya uygun olarak birbirini kapatır. Burada vade tarihi sırasının yanı sıra işlemlerin türleri de kapama öncelikleri açısından önemlidir.

Örneğin nakit işlemleri ve çek/senet işlemleri faturaları kapatır vb. Otomatik kapama yapıldığı sırada daha önce kullanıcı tarafından kapatılmış hareketler varsa, o hareketlerin durumu bozulmaz ve diğer işlemler arasında FIFO kapama yapılır.

Bu 4 şekilde yapılan kapatma işlemi sonucunda, işlemler tamamen kapanmıyorsa kapalı kısım ve kapalı olmayan kısım olmak üzere parçalanır. Kapatma sonucu parçalanan işlemin her parçası diğer parçalara bağlı olarak görüntülenir. Kapatılan yani kalan alanı boş olan işlemler üzerindeyken, karşı işlem alanında işlemi kapatan fişin numarası, tarihi, türü ve fiş toplam tutarı listelenir.

Borç takip penceresinde Karşı işlem seçeneği hangi ödeme ya da tahsilat işlemi ile hangi faturanın ya da işlemin kapatıldığı izlenir.

Borç Kapama İşlemlerinde Geri Alma

Kapatma işlemleri Geri Al seçeneği ile iptal edilir. Alt menü seçenekleri arasında yer alan Geri Al düğmesi, Geri Al ve Toplu Geri Al olmak üzere iki seçenek listeler. Bu iki seçenek ayrıca Borç Takip penceresinin sağ tuş menüsünde de bulunur.

Bir hareketin birden fazla hareketi kapattığı durumlarda, ana hareketin üzerinde Toplu Geri Al seçeneğine tıkladığında, ilgili harekete bağlı olarak kapatılan hareketlerin de borç kapama işlemi geri alınır. Eğer ana kapatma hareketi dışında başka bir kapatma hareketi üzerinde Toplu Geri Al işlemi gerçekleştirilirse, yalnızca ilgili hareketin kapatma işlemi geri alınır.

Toplamlar

Borç takip penceresinden, cari hesabın işlem sayısı ile toplam borç, alacak ve bakiye bilgilerini almak mümkündür. Bunun için sağ tuş menüsünde yer alan Toplamlar seçeneği kullanılır. Toplamlar ile o ana kadar ki işlem sayısı, bu işlemler sonucunda oluşan borç, alacak ve bakiye toplamları görüntülenir. Borç takip penceresinde hareketleri filtrelemek ve bu koşullara uygun hareketleri listelemek için Filtrele seçeneği kullanılır.