You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Finans Bölümü'nde, "Kayıt/Müşteri Senetleri" menüsünün altında yer alır. Bu bölümde kaydedilen bilgiler, "Müşteri Senetleri" modülünün kullanımında yardımcı olur. Kayıtlar, işaretlenen seçimler doğrultusunda işlem görür.



Taksitli Satış Parametreleri Ekranı

Senet Tahsil Makbuzu Basılsın

Senet tahsilatları yapıldığında, yazıcıdan makbuz basımı istendiğinde işaretlenmesi gereken parametredir.

Senet Tahsilde Cariye Kayıt Yapılsın

Senetlerin tahsili yapıldıkça cariye işlemesi için işaretlenmesi gereken parametredir.  Böylece, senetler ödendikçe cari hareketlere aktarılır ve senet tutarlarının tümü aktarılmadığı için ilgili carinin hesabı kapanmaz. Senetler ödendikçe hesap kapanır ve istendiğinde hesap bakiyeleri izlenebilir. Parametre işaretlenmediğinde, senetler tanzim edildiği anda cari hareketlere vadelerine göre işlenir ve borç bakiyesi kapatılır. Böylece, senet tahsil edildiğinde sadece kasaya kayıt işlenir. "Senet Tanzim" bölümünde "Cariye Kayıt Yapılsın" parametresi işaretlendiğinde bu parametrenin işaretlenmemesi gerekir. Aksi takdirde cariye hatalı kayıt aktarılır.

Senet Tanzimde Cariye Kayıt Yapılsın

Senet tanziminin tamamlanması sırasında, senet toplamlarının cari hareketlere işlenmesi istendiği zaman işaretlenmesi gereken parametredir. Bu parametre işaretlenerek işlem yapıldığında, borç hareketi için alınan senetler cariye işlenir ve ilgili borç tutarı henüz senetler tahsil edilmeden kapatılır. "Senet Tahsilde Cariye Kayıt Yapılsın" parametresinin işaretlendiği durumlarda bu parametrenin işaretlenmemesi gerekir. Aksi takdirde cariye hatalı kayıtlar aktarılır.

Taksit Sayısı

Senet tanzim bölümünde, program tarafından otomatik olarak taksit sayısının ekrana getirildiği alandır. Taksitler için uygulanan standart bir "ay" adedi varsa, bu alana adet girilmesi kolaylık sağlar. Belirli bir "ay" adedi yoksa boş bırakılabilir veya genel bir değer girilerek "Senet Tanzim" bölümüne aktarılır. Bu değer üzerinden değişiklik yapılabilir.

Gecikme Faizi Hesaplansın

Vade tarihinden sonra ödenen senetler için gecikme faizi hesaplanmasını sağlayan parametredir. İsteğe bağlı olarak tahsilatlara hesaplanan rakam eklenebilir. Gecikme faizi hesaplatmak için, "Tolerans Günü" ve "Faiz Oranı" bilgilerinin girilmesi gerekir.

Tolerans Günü

"Gecikme Faizi Hesaplansın" parametresi işaretlendiğinde kullanılması gereken parametredir.

Örneğin;

Tolerans günü olarak "45 gün" girildiği varsayıldığında, program faiz hesaplaması yaparken senedin vade tarihinden itibaren 45 gün tolerans tanır. 45 günlük gecikme için faiz hesaplanmaz.

Faiz Oranı

Gecikme faizi hesaplamasında kullanılacak faiz oranının girileceği sahadır. Bu oran Senet Tahsil bölümünde kullanılacaktır.

Ödeme Planı Dizayndan Basılsın

Bu parametrenin işaretlenmesi halinde, Senet Tanzimde bulunan “Ödeme Planı Bas” butonuna bastığınızda Dizayn modülünde tanımladığınız dizayna göre basım yapabilirsiniz. Bu parametrenin işaretlenmediği durumlarda ise standart ödeme planı basılacaktır.

Taksit Tipi

Senet Tanzim işleminde vade tarihlerinin neye göre oluşturulacağının belirlendiği alandır. Burada bulunan Ay seçeneği ile, senetlerin vade tarihleri, aralarında bir ay olacak şekilde düzenlenecektir. Gün seçeneği ise, senetlerin vade tarihleri arasındaki gün sayısının değişken olup, kullanıcı tarafından belirleneceği durumlarda kullanılmaktadır.

Taksit Aralığı

Taksit Tipi sahasında “Gün” seçilmesi halinde aktif olan sahadır. Bu sahada, senetler düzenlenirken vade tarihleri arasında olması istenen gün sayısı girilmelidir. Girilen gün bilgisi, Senet Tanzim ekranında program tarafından getirilecek, kullanıcı isterse değişiklik yapabilecektir.

Rapor Kodu Bazında Ayrı Portföy Hesabı Tutulacak

Senet tanzim bölümünden girilen senetlerin, rapor kodu bazında farklı muhasebe hesaplarına işlenmesi isteniyorsa işaretlenecek parametredir.

K, N, A, B, C Kodu

“Rapor Kodu Bazında Ayrı Portföy Hesabı Tutulacak” parametresinin işaretlenmesi halinde, hangi rapor kodu ile hangi muhasebe hesap kodunun çalışacağının belirlendiği alanlardır. Böylece, Senet Tanzim sırasında girilecek rapor kodu için tanımlanan portföy hesabının çalışması sağlanabilmektedir.