You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Bir stoğa ya da stok gruplarına verilecek mal fazlasının stok grubu olarak belirlenebilmesi ve hak edilen mal fazlası miktarının tespiti için belgede girilen tüm kalemlere bakılması mümkündür.

Örneğin makarna grubunda bulunan stoklardan 10 tane alana sos grubundaki stoklardan 1 tane mal fazlası olarak verilmesi gibi. Böylece mal fazlası miktarı tespit edilirken, belgede girilen makarna grubuna dahil stokların toplam miktarına bakılacaktır.

Ayrıca koşul tanımlamalarında tutar ya da miktar aralığına göre satır iskonto oranı tanımlandığında, belgede girilen kalemlerden koşulun geçerli olduğu kalemlerin toplam tutarı ya da miktarı kontrol edilecek ve satır iskontosu buna göre getirilecektir.

Grup Koşul uygulamasının kullanılması için programın bazı bölümlerinde sahaların ve seçeneklerin neler olduğu aşağıda anlatılmaktadır.

Koşul kayılarında “grup koşul” sahaları

Detay koşul kayıtlarında bu uygulama için Detay Koşul Bilgileri ve Mal Fazlası sayfalarında sorgulama yapılmaktadır.

Grup Koşul sahasının işaretlenmesi, fatura belgelerinde girilen tüm kalemlerin toplamı üzerinden iskonto ve/veya mal fazlası hesaplaması yapılacağı anlamına gelir.

“Mal Mazlası Grup Mu” sorgusu, stok için verilecek mal fazlasının, bir gruptaki stoklardan herhangi birinin olabilmesi durumunda bu seçeneğinin mutlaka işaretlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, mal fazlası olarak ya stoğun kendisi ya da farklı tek bir stok belirlenebilir. Mal Fazlası Grup mu seçeneği işaretlendikten sonra, tanımlanan koşul için hangi stok grubundan mal fazlası verileceği, Geçerli Mal Fazlası Stokları bölümünde belirlenmektedir. Yukarıdaki örneğe göre mal fazlası olarak “G02” grubuna dahil stoklardan biri verilecektir. Grup mal fazlası belirlenirken, grup kodu dışında diğer rapor kodları da kullanılabilir.

Satış Fatura Parametrelerinde “grup koşul” parametreleri


“Grup Koşul Uygulama Yeri” parametresi ile, grup koşul uygulamasının hangi belgede uygulanacağı belirlenmektedir. Detay koşul kaydında, grup koşul tanımlamaları yapıldıktan sonra, grup iskontoların hangi belgede verileceği, bu bölüm kullanılarak önceden belirlenmelidir. Örneğin Mal fazlası iskontolarının, sipariş kaydında iken belgeye yansıtılması isteniyor ise burada “Sipariş” seçilmelidir. Sipariş ya da belirtilen belgede yapılan iskontolar, sonraki bağlantılı belgelere aynen taşınacak ve tekrar sorgulanmayacaktır.

Bu bölümde “Yok” seçeneğinin işaretlenmesi halinde ise hiçbir belgede grup koşulu uygulanamayacaktır.

“Mal fazlası koşulu sağlamalı” parametresi işaretlendiğinde, program tarafından belirlenen mal fazlası miktarından faklı mal fazlası girilmesine izin verilmeyecektir. Parametrenin işaretli olmadığı durumlarda ise, belgede hesaplanan mal fazlası miktarından farklı mal fazlası miktarı girilebilir.

“Çakışan Grup Koşullarda Aralık İskonto Politikası” ise, kalem bilgilerinde girilen stok için detay koşul kayıtlarında birden fazla grup koşulun geçerli olduğu durumlarda, miktar/tutar aralığı iskontosu oranı olarak ne getirileceğinin belirlendiği parametredir. Grup koşulun uygulanmadığıdurumlarda, belgede girilen kalem birden fazla koşul için geçerli olduğunda program, detay kayıtlarından bulunan ilk koşula göre oran getimektedir. Ancak grup koşul kullanıldığında miktar ya da tutar aralığı kalemlerin toplamına göre tespit edildiğinden, birden fazla koşul kontrol edilmektedir.

Bunu bir örnek ile açıklayalım. Aşağıda bazı stokların rapor kodları verilmiştir.

Stok KoduGrup Kodu
 
Kod-1
 
001G01 K1
002G01
003G01K1
004G02K1
005G02


Detay koşul kayıtlarında çoklu seçime göre tanımlama yapıldığında bir stok birden fazla detay koşula dahil olabilmektedir.

Detay koşul kayıtlarında Grup Koşul seçeneği işaretlenerek yapılan tanımlamalar aşağıdaki gibi olsun:


Koşul KoduGeçerli StoklarMiktar Aralığıİskonto Aralığı
K01G0110-20-301% - 2% - 3%
K01G02 veya K110-20-303% - 4% - 6%


K01 koşul kodu ile oluşturulan fatura belgesinde miktarlar aşağıdaki gibidir:


Stok KoduMiktar
0013
0022
0035
0046
0058

Bu durumda program girilen kalemler için hangi koşulların geçerli olduğunu kontrol edecektir. Ancak kontrol sırasında, ilk önce sadece detay koşul kayıtlarında ilgili kalem için geçerli ilk satır dikkate alınacaktır.

001,002 ve 003 stoklarının grup kodu G01 olduğundan detay koşul kayıtlarındaki ilk tanımlama geçerlidir ve bu kalemlerin toplam miktarı 10 olduğundan, iskonto oranı 1’dir.

004 stoğunun Grup Kodu G02 ve Kod-1’i K1 olduğundan, ayrıca 005 stoğunun da Grup Kodu G02 olduğundan bu iki stok detay koşul kayıtlarındaki 2. tanımlamaya girmeketedir. Ancak, bu iki kalemin toplamı alınmadan önce bu koşulu sağlayan stokların fatura kalemlerinde olup olmadığı kontrol edilecektir. Bu durumda 001 ve 003 kodlu stoklar da Kod-1 bilgileri K1 olduğundan bu toplama dahil edilecektir. Bu durumda 001,003,004 ve 005 kodlu stoklar detay koşul kayıtlarındaki 2. satır için geçerlidir ve toplam miktarları 24’ tür. Ve bu miktar için yapılması gereken iskonto %4’tür.

Sonuçta 001 ve 003 stokları için 2 detay koşul kaydı geçerlidir ve bu kayıtlarsonucunda farklı iskonto oranları bulunmaktadır.

İşte bu aşamada bulunan iskonto oranlarından hangisinin faturaya yansıtılacağı bu parametrede belirlenmektedir. Eğer politika olarak, “İskonto değeri büyük olan koşulu dikkate al” seçilir ise 001 ve 003 kodlu stokların iskonto oranları ikinci koşul detay kaydından getirilecektir. Yani;


Stok Koduİskonto Oranı
0014
0021
0034
0044
0054


Dikkat edilirse 002 stoğunun belgede girilen miktarı tek başına aralık iskontosu almaya yetmemesine rağmen, 001 ve 003 kodlu stokların miktarları da toplama dahil edildiğinden 002 stoğuna iskonto yapılmıştır.

Eğer politika olarak parametrelerde, “İskonto değeri küçük olan koşulu dikkate al” seçilir ise 001 ve 003 kodlu stokların iskonto oranları ilk koşul detay kaydından getirilecektir. Yani;


Stok Koduİskonto Oranı
0011
0021
0031
0044
0054


Yukarıda da belirtildiği gibi 001 ve 003 kodlu stoklar için geçerli olan ikinci detay koşulu çalışsaydı daha yüksek iskonto oranı geleceğinden, bu stoklar için ilk koşul detay dikkate almıştır. Ancak 004 ve 005 için iskonto oranının bulunmasında kullanılan toplam bilgisine 001 ve 003 stokları da dahil edilmiştir.

Fatura belgelerinde “grup koşul” seçenekleri

Gruba grup mal fazlası miktarlarının izlenebilmesi için fatura belgelerinin Kalem Bilgileri sayfasında sağ klikte bulunan seçeneklerde “Grup Koşullarını Çalıştır” bulunmaktadır.

Bu seçenek ile kalem bilgilerinde girilen stokların miktarlarına göre hangi gruptan ne kadar mal fazlası verilebileceği, açılan Koşul Grup İşlemleri ekranından izlenebilmektedir.

Yukarıdaki örnekte, 001, 002 ve 003 stokları makarna grubuna (G01) dahildir. Ve grup kodları G01’dir. Detay koşul kayıtlarında yapılan tanımlamalarda, bu gruptan 10 tane alana 1, 20 tane alana da 2 adet G02 (makarna sosları) grubuna dahil stoklardan mal fazlası verileceği belirlenmiştir. Bu 3 stok için faturada girilen toplam miktar 80’dir. Dolayısıyla mal fazlası olarak G02 grubundaki stoklardan 8 tane verilecektir. 007 stoğu ise 2,5 litrelik içecekler grubundadır (G03). Bu gruba tanımlanan mal fazlası ise 4 tane alana 1, 8 tane alana 2 adet G04 grubundan (330 CL’lik içecek) mal fazlası verilmesi şeklindenir. Bu yüzden 007 stoğu için G04 grubundaki stoklardan 2 adet mal fazlası verilebilecektir.

Mal fazlası olarak verilebilecek stoklar Koşul Grup İşlemlerinde listelendikten sonra, ilgili gruptan hangi stok verilecek ise, bu stok kodu üzerinde çift klik yapılmalıdır. Bu durumda stok kodu sahasına, seçilen stok getirilecektir. Kullanıcı bu aşamadan sonra mal fazlası miktarını elle girmelidir. Koşul Grup İşemleri transparan bir ekran olduğundan, mal fazlası miktarı girişi esnasında kapatılmasına gerek yoktur.

Mal fazlası kalemleri girildikten sonra, Koşul Grup İşlemleri ekranının Mal Fazlası Detay Bilgileri sayfasında, belgede girilen mal fazlası stoklarının neler olduğu, girilen mal fazlası miktarları ve hangi koşul koduna bağlı olarak girildikleri izlenebilir.

Aralıklı iskonto hesaplamasında “Grup koşul” desteği

Bilindiği gibi Detay Koşul Kayıtlarının Detay Koşul Bilgileri-2 sayfasında aralıklı iskonto tanımlanabilmektedir. Bu durumda aynı koşulun geçerli olduğu birden fazla kalemin toplam tutarı ya da miktarı bazında iskonto yapılabilmesi grup koşul desteği ile mümkündür.

Uygulamanın nasıl gerçekleşeceğini bir örnek ile anlatalım. G01 (makarna) grubu için tanımlanan iskonto aralığı aşağıdaki gibi olsun.

 İskonto aralığı yukarıdaki gibi tanımlandığında, miktar sahasına 10-20 arasında değer girildiğinde %5, 20-30 arasında değer girildiğinde %6, 30’dan fazla girildiğinde ise %30 satır iskontosu yapılacaktır. 

Fatura belgelerinde girilen toplam miktarın kontrol edilmesi için Detay Koşul Kaydındaki “Grup Koşul” seçeneğinin mutlaka işaretli olması gerekmektedir. 

Yukarıdaki örnekte, kalem bazında baktığımızda, 001 stoğu için %5, 002 stoğu için %6 ve 003 stoğu için de %0 iskonto yapılması gerekmekte idi. Ancak bu belgede grup koşul kullanıldığından ve bu stokların hepsi de makarna grubuna dahil olduğundan, satır iskontosu oranı bulunurken tüm stokların toplam miktarına bakılmış ve bu miktara karşılık gelen satır iskontosu uygulanmıştır. Girilen kalemlerin toplam miktarı 32 olduğundan, iskonto oranı olarak 7 getirilmiştir.

İskonto oranın hesaplanarak iskonto sahasına getirilmesi için Koşul Grup İşlemleri ekranının Mal Fazlası/İskonto sayfasında bulunan İskontoları Getir butonu kullanılmaktadır. Belgede bulunması gereken tüm kalemler girildikten sonra İskontoları Getir butonuna basıldığında, uygun satır iskonto oranları, koşulda belirtilen iskonto oranı sahasına program tarafından getirilecektir. Bu işlem sırasında stoklar için geçerli birden fazla koşul detay kaydı olduğunda getirilecek iskonto oranlarının ne şekilde belirleneceği, yukarıda anlatılan “Çakışan Grup Koşullarda Aralık İskonto Politikası” parametresinde belirlenmektedir.