You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Finans Bölümü'nde, "İşlemler/Cari" menüsünün altında yer alır. Cari kayıtların hareket bilgileri ile, hangi borç hareketinin hangi alacak hareketiyle kapatıldığı raporunu veren bölümdür. Raporda tüm cari hesap hareketleri, kapatıldıkları hareketlerle birlikte listelenir. Aynı zamanda gecikme gün ve faiz tutarının ve erken ödemelere karşılık kesilen iskonto faturası tutarının hesaplamasını verir. Fatura bazlı olduğu için, genelde müşterilere kesilen faturaların hangi tahsilatlarla kapatıldığının listesi alınır. İstendiğinde "Genel Kısıtlar" sekmesinde yer alan Borç/Alacak seçeneği kullanılarak, satıcıdan gelen faturaların hangi tediyelerle kapatıldığı da listelenebilir.


Ön Sorgulama



Fatura Bazlı Vade Farkı Ekranı
Cari Kodu Aralığı

Cariye ait başlangıç ve bitiş kodlarının rehber butonu yardımı ile seçilerek, fatura bazlı vade farkı için kısıt verilmesini sağlayan alandır.

TipFatura bazlı vade farkı için tip kısıtının verildiği alandır. Hepsi, Alıcı, Satıcı, Kefil, Toptancı, Müstahsil ve Diğer olmak üzere yedi tip seçenek bulunur.
Grup Kodu

Fatura bazlı vade farkı için grup kodu kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu ile grup kodları arasından seçim yapılabilir.

Kod-1/2/3/4/5

Fatura bazlı vade farkı için daha önceden tanımlaması yapılan Kod-1/2/3/4/5 kısıtının verildiği alandır. Rehber butonu ile kodlar arasından seçim yapılabilir.

İlFatura bazlı vade farkı için il kısıtının verildiği alandır.
İlçeFatura bazlı vade farkı için ilçe kısıtının verildiği alandır.

Fatura bazlı vade farkı için verilen kısıtlara göre rapor alınmasını sağlayan butondur.

Daha önceden saklanan kısıtların aynısının ekrana getirilmesini sağlayan butondur.

Oku butonu ile sadece "en son saklanan kısıtlar" ekrana getirilir.

Genel Kısıtlar ve Kısıt sayfalarında verilen kısıtlar ve işaretlenen tüm seçeneklerin saklanması için kullanılan butondur.

Fatura bazlı vade farkı için kısıt verildikten sonra bu butona basıldığında, onaylama ekranı görüntülenir. Onaylama ekranında "Evet" butonuna basılması ile belirlenen kısıtlar bir sonraki fatura bazlı vade farkı için işleminde kullanılmak üzere saklanır.

Fatura bazlı vade farkı hakkında standart yardım bilgisi için kullanılan butondur.

Fatura bazlı vade farkı için verilen kısıtların iptal edildiği butondur.


Genel Kısıtlar



Fatura Bazlı Vade Farkı Ekranı

Başlangıç Tarihi

Rapora dahil edilecek hareketler için girilen başlangıç tarihidir. Bu tarihten başlayarak tüm hareketler kontrol edilir. Başlangıç-bitiş tarihi alanı, cari hareket kayıtlarındaki kayıt tarih aralığını içerir.

Bitiş Tarihi

Rapora dahil edilecek hareket için girilen sınır tarihidir. Bu tarihe kadar olan hareketler kontrol edilir. Buraya girilen tarihten sonraki hareketler listeye dahil edilmez.

Vade Başlangıç

Rapora dahil edilecek hareketler için girilen vade başlangıç tarihidir. Hareketlerdeki tüm vade tarihleri kontrol edilir. Vade tarihinden sonraki vadeye sahip olan hareketler rapora dahil edilir.

Vade Bitiş

Rapora dahil edilecek hareketler için girilen vade bitiş tarihidir. Vade tarihi bu alana girilen tarihten büyük olan hareketler rapora dahil edilmez.

Örneğin;

6. ayda kesilmiş olan faturalarla ilgili bilgi istendiğinde başlangıç-bitiş tarih aralığının 6. ay sınırında girilmesi gerekir. İstenen bilgi, vadesi 6. Ay olan faturalarla ilgiliyse, kayıt tarihi sınırı serbest bırakılır fakat vade başlangıç-bitiş tarih sınırı 6. ay olarak verilir.

Baz Alınacak Tarih

Adat hesaplamaları için baz alınacak tarihin girildiği alandır. Herhangi bir borç kaydından bakiye kaldığı durumlarda, bakiyenin tutarı, verilen baz tarihine göre günü ve adatı listelenir. (Alacak için, alacak kayıtları borç kayıtlarıyla kapatılarak çalışır)

Aylık Faiz Oranı

Cari → Kayıtlar → Cari Parametreleri bölümünden girilmiş olan "Faiz Oranı" otomatik olarak bu alana aktarılır. Bu oran rapor alınırken anlık değiştirilebilir veya silinebilir. Hareketler bazında hesaplanacak olan gecikme veya erken ödeme tutarı, bu vade farkı oranı baz alınarak hesaplanır.

Erken Ödeme Faiz Oranı

Vadesinden önce yapılan ödemelerde dikkate alınacak faiz oranının girildiği alandır.

Gecikme Opsiyonu

Bu alana bir değer girildiğinde, "Gün" alanındaki değer ile gecikme opsiyon değeri karşılaştırılır. Her iki değer de aynı ise vade farkı hesaplanmaz.

Örneğin;

Gecikme Opsiyonu 2 gün,

Gecikme Günü de 2 gün ise, vade farkı tutarı hesaplanmaz. Program, arada bir fark mevcut ise normal hesaplama yapar.

İcmal

İcmal seçeneği işaretlendiğinde, rapor ayrıntılı olarak değil icmal olarak alınabilmektedir.

Cari Kırılımında Sayfa Başı

Fatura bazlı vade farkı raporu, birden fazla cari hesap için alınıyorsa, her bir cari hesabın başka bir sayfadan başlayarak listelenmesi için işaretlenmesi gereken seçenektir. Bu seçenek işaretlenmediğinde, bir cari hesabın listesi bittiğinde, bir diğeri kalınan yerden başlayarak listelenecektir.

Firma Dövize Göre

Bu seçeneğin işaretlenmesi ile rapordaki değerler Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre tanımlarında tanımlı olan Firma Döviz Tipine çevrilerek listelenecektir.

Devir Baz Tarihi

Bu alana bir tarih girilerek rapor alındığı zaman, burada yazılan tarih devir tarihi olarak dikkate alınacak ve bu tarihten önce olan hareketler devir başlığı ile kümüle olarak listelenecektir.

Karşılık Hesaplar Baz Tarihine Kadar

Yaşlandırma işleminde, yaşlandırmaya dahil edilecek karşı kayıtlar için  baz tarihi kontrolünün yapılması için işaretlenmesi gereken parametredir. Karşı kayıtlar, yaşlandırma işlemi borç hareketleri için yapılıyor ise ALACAK, alacak kayıtları için yaptırılıyor ise BORÇ kayıtları anlamındadır. Örneğin; Bir cari hesabın borç hareketleri için yaşlandırma yapılıyor ve baz tarihi için 01/06/2001 verilmiş olsun. Bu durumda, borç hareketleri alacak hareketleri ile kapatılarak yaşlandırma yapılacaktır. Fakat, bu sorgulama işaretlendiğinde, yaşlandırma işlemine vade tarihi baz tarihinden büyük olan alacak hareketleri dahil edilmeyecektir.

Karşılık Hesaplar Baz Tarihi/Kayıt-Vade

Yaşlandırma işleminde, yaşlandırmaya dahil edilecek karşı kayıtlar için verilen baz tarihinin, kayıt tarihi olarakmı vade tarihi olarakmı dikkate alınacağının belirlendiği alandır.

Açık/Kapalı/Hepsi

Cari hareket kayıtlarında kapatılmış hareketlerin mi yoksa açıkta görünen hareketlerin mi raporda istendiğine dair sorgudur. Hepsi denilerek tüm hareketlerle ilgili döküm alınabilmesi mümkündür.

Erken Ödemeler Etkilemesin

Vade farkı hesaplanırken toplam vade farkı erken ödemeler düşülerek hesaplanmaktadır. Erken ödemelerin bu rakamı (vade farkı) etkilememesi istendiği takdirde bu seçenek onaylanmalıdır.

Fatura Vade Günü Başlangıç

Bu seçenek sadece özel hesap kapatma ile çalışan cari hesaplar için kullanılabilir. Ayrıca bu saha kullanılacak ise Cari Hesap Tutma Şekline Göre Döküm parametresinin de işaretlenmiş olması gerekmektedir. Vade günü başlangıç değerinin girileceği sahadır. Bu sahaya girilen vade günü, bir kaydın kayıt tarihi ile vade tarihi arasındaki gün değeri ile karşılaştırılır. Eğer kayıt tarihi ile vade tarihi arasındaki gün, bu sahada verilen güne eşit veya büyük ise sadece ilgili kayıtlar listelenir. Örneğin; Bu sahaya 30 girilmiş olsun. Hareket kayıtları da aşağıdaki şekilde olsun.

Kayıt Tarihi    Vade Tarihi

01/07/2001    31/07/2001

01/07/2001    29/07/2001

Bu durumda fatura bazlı vade farkı raporunda sadece, kayıt tarihi ile vade tarihi arasındaki gün değeri 30 olan ilk kayıt listelenecektir.

Fatura Vade Günü Bitiş

Bu seçenek sadece özel hesap kapatma ile çalışan cari hesaplar için kullanılabilir. Ayrıca bu saha kullanılacak ise Cari Hesap Tutma Şekline Göre Döküm parametresinin de işaretlenmiş olması gerekmektedir. Vade günü bitiş değerinin girileceği sahadır. Bu sahaya girilen vade günü, bir kaydın kayıt tarihi ile vade tarihi arasındaki gün değeri ile karşılaştırlır. Eğer kayıt tarihi ile vade tarihi arasındaki gün, bu sahada verilen güne eşit veya küçük ise sadece ilgili kayıtlar listelenir.

Döviz Tipi

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube/Parametre Tanımları bölümünde “Döviz Uygulaması Var” parametresini işaretleyerek, cari hareket kayıtlarını döviz bilgileri ile oluşturan firmalar, bu sahada listelenecek kayıtların döviz birimini seçeceklerdir. Döviz Tipine göre liste almak istenmiyor ise bu saha boş bırakılmalıdır.

Döviz Tipine Göre Kırılım

Farklı Döviz Tipleri bazında kırılım yapılarak rapor alınması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Cari Hesap Tutma Şekline Göre Döküm

Cari kartlarda Özel Hesap Kapatma seçeneğini işaretleyen, tahsilat ve tediye işlemlerinde bu yöntemi kullanarak kayıt yapan firmalar, yaşlandırma listelerinde Cari Hesap Tutma Şekline göre döküm sorgusunu işaretleyerek, bu tür kayıtlara göre döküm oluşturabilirler. Cari hareket kayıtlarını döviz bilgileri ile oluşturan firmalar, döviz tipine göre rapor almak istiyorlarsa döviz birimini seçeceklerdir

Faiz Oranı Koşul Bilgilerinden Alınsın

Vade farkı faiz hesaplamalarında faiz oranı olarak, Cari/Koşul Kayıtları/Genel Koşul Kayıtları/Koşul Genel-2 bölümündeki faiz oranının dikkate alınması istendiğinde işaretlenmesi gereken seçenektir.

Yaşlandırma İşlemi Tarihi/Kayıt-Vade

Fatura Bazlı Vade Farkı listesinde, yaşlandırmanın cari hareket kayıtlarındaki kayıt tarihi veya vade tarihi baz alınarak yapılması sorgulamasıdır.

Borç / Alacak

Yaşlandırma işleminin  borç hareketleri için mi, alacak hareketleri için mi yapılacağının  belirlendiği alandır. Aynı anda her iki hareket tipi için yaşlandırma işlemi yapılamaz.

İçinde Bulunduğunuz Şube Har. Göster.

Raporda sadece içerisinde bulunulan şubenin hareketlerinin listelenmesi istendiğinde işaretlenmesi gereken alandır.

Proje Kodu Kırılımı

Proje Kodu Takibi uygulaması kullanılıyorsa aktif gelen alandır. Raporda proje koduna göre kısıt verilmek ve proje kodu bazında rapor alınmak istendiğinde işaretlenmesi gereken alandır.

Proje Kodu Aralığı

Burada verilen proje koduna sahip olan cari hareketler raporda proje kodu bazında  listelenecektir.

Plasiyer Kodu Aralığı

Yardımcı Programlar/Şirket/Şube Parametre Tanımları’ndaki “Plasiyer Uygulaması Var” sorgulaması işaretlenerek plasiyer takibi yapılıyorsa raporda  plasiyer koduna ait kısıt verilebilmektedir.

Raporda bulunan Kısıt, Sıralama, Ölçekleme, Yazıcı Seçenekleri sayfalarında bulunan sahalar ve raporun genel kullanımı hakkında detaylı bilgi için bakınız Giriş/Standart Rapor Kullanımı.