Stok Hareket Kayıtları, Lojistik - Satış Bölümü'nde, "Kayıt/Stok" menüsünün altında yer alır. Stok Hareket Kayıtları, diğer modüllerden yapılan işlemler sonucu, stok ile ilgili hareket kayıtlarının oluştuğu bölümdür. Alış ve Satış Faturaları, Alış ve Satış İrsaliyeleri, Ambar Giriş/Çıkış Fişleri, Depolar Arası Transfer Fişleri, Müstahsil Makbuzu ve Üretim bölümlerinden kaynaklanan stok hareketleri, ilgili menülerden kaydedildiği anda program tarafından otomatik olarak stok hareket kayıtlarına aktarılır. Diğer modüllerden gelen kayıtların bu bölümden silinmesi veya değiştirilmesi söz konusu değildir. Bu tür kayıtların iptal ve düzeltme ile ilgili işlemleri sadece ilgili modülden yapılır.

Stok Hareket Kayıtları bölümünde manuel (elle) kayıt girişi yapılmasının yanı sıra, yapılan kayıtlarla ilgili düzeltme ve silme işlemi de yapılır. Elle girilen kayıtlar diğer modüllerle entegre çalışmayacağı için raporlarda tutarsızlığa neden olacağından dolayı stok hareketleri mümkün olduğu kadar stok hareketleri ile entegre olan diğer kayıt girişlerinden oluşturulması gerekir.

Stok Hareket Kayıtları ekranında yer alan alanlar ve içerdiği bilgiler şunlardır:

Stok Hareket Kayıtları Ekranı
Stok Kodu

İzlenmesi istenen stok hareketine ait kod bilgisinin girildiği alandır. Rehber butonu ile, stok kodları arasından seçim yapılır. Alanın sağ tarafında yer alan "Önceki" ve "Sonraki" butonlarına basılarak bir önceki veya bir sonraki cari hesap hareketlerinin izlenmesi sağlanır.

TarihGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait tarih bilgisinin yer aldığı alandır.
Fiş No

Grid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait fiş numarası bilgisinin izlendiği/değiştirildiği alandır.

Üretim tipli bir belge seçilip "Fiş No" alanına fare ile çift tıklandığında, üretim kaydı hangi ekran üzerinden (Üretim Sonu Kaydı Ekranı, Serbest Üretim Sonu Kaydı Ekranı, UAK üzerinden USK, Kalite Kontrol üzerinden USK, Ters Üretim Sonu Kaydı, Mamul Parçalama) yapıldıysa o ekrana erişim sağlanır.

TipGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait farklı modüllerden yapılan işlemler sonucu aktarılan hareketlerin, farklı tiplerde izlendiği alandır. Böylece, "Stok Hareket Kayıtları" ekranında hangi hareketin hangi modülden yapıldığı ayırt edilir.
FiyatGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait fiyat bilgisinin izlendiği/değiştirildiği alandır.
Giriş/ÇıkışGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait giriş/çıkış bilgisinin izlendiği alandır.
DepoGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait depo bilgisinin izlendiği alandır.
Yapılandırma KoduGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait yapılandırma kodunun izlendiği alandır.
Yapılandırma AçıklamaGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait yapılandırma koduna ait açıklama bilgisinin izlendiği alandır.
MiktarGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait miktar bilgisinin izlendiği/değiştirildiği alandır.
AçıklamaGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait açıklama bilgisinin izlendiği/değiştirildiği alandır.
PlasiyerGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait plasiyer kodu varsa, bu kodun izlendiği/değiştirildiği alandır.
Proje KoduGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait proje kodu varsa, bu kodun izlendiği/değiştirildiği alandır.
Giriş/Çıkış MiktarıGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait giriş/çıkış miktar bilgisinin izlendiği alandır.
Giriş/Çıkış TutarıGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait giriş/çıkış tutar bilgisinin izlendiği alandır.
Bakiye MiktarıGrid ekranından, fare ile çift tıklanarak seçilen stok hareketine ait bakiye miktar bilgisinin izlendiği alandır.

Yardımcı Programlar  → Kayıt - "Özel Parametre Tanımları" ekranından DOVIZ_FIYAT_NET_OLUSTURULSUN özel parametresi tanımlandığında, döviz fiyatının stok hareket kayıtlarına net fiyat (KDV ve iskontolar düşülmüş fiyat) olarak gelir.

Seri Girişi Sırasında Son Kullanma Tarihinin (SKT) Belirlenmesi ve Bu Kapsamda FEFO Yönteminin Kullanılması

FEFO çalışma mantığı, son kullanma tarihi en küçük olan serilerin ilk olarak çıkış yapmasını sağlayan yöntemdir. Bozulma olasılığı en yüksek olan serilerin ilk çıkış yapmasını sağlar.

SKT girişi aşağıdaki örnekte yer alır:

"Seri Girişi" ekranında SKT alanının aktif hale gelmesi için Stok → Kayıt → Seri Parametreleri → "Son Kullanma Tarihi" parametresinin seçilmesi gerekir.

Örneğin: Stok Hareket Kayıtları ekranından iki farklı tarihte iki farklı seri ile iki farklı giriş hareketi olduğu varsayıldığında, seri takipli bir stok kartı seçilir. 

10.10.2020 tarihli ve 10 adet miktarlı bir giriş hareketi girildiğinde görüntülenen "Seri Takibi" ekranında "Seri No" sütununa LOT1 değeri girilir. "Son Kullanma Tarihi" sütunundan da tarih girişi - 12.10.2020 - yapıldıktan sonra ikinci seri girişi hareketi ile devam edilir.

15.10.2020  tarihli ve 10 adet miktarlı bir giriş hareketi girildiğinde görüntülenen "Seri Takibi" ekranında "Seri No" sütununa LOT2 değeri girilir. "Son Kullanma Tarihi" sütunundan da tarih girişi - 25.10.2020 - yapıldıktan sonra  iki farklı giriş hareketi kaydı gerçekleşir.
Giriş hareket kaydı yapıldığında FIFO Çıkış Seri  butonu pasif haldedir. 

Herhangi bir seri numarası ile ilgili SKT belirtildikten sonra aynı seride farklı SKT girişi yapılamaz.

Son kullanma tarihini toplu şekilde değiştirmek için SKT Güncelle  butonu kullanılır. Yeni son kullanma tarihi girilip kaydedildiğinde, ilgili seri numarası için girilen tüm son kullanma tarihleri toplu şekilde güncellenir.

FEFO çıkış seri yönteminin kullanımı aşağıdaki örnekte yer alır:

Örneğin: Yukarıdaki örnekte "Seri Giriş" hareketi için yapılan işlem "Çıkış" olarak belirlendiğinde ve FEFO mantığına göre (bozulma olasılığı en fazla olan seriyi önce getirmesi) yukarıdaki örnek tarihe göre ilerlendiğinde, FIFO Çıkış Seri butonuna tıklanması ile LOT1 serisi öncelikli olarak ekrana gelir.