Sabit kıymetlere ait bilgiler stok kayıt türü sabit kıymet seçilerek kaydedilir. Sabit kıymet türündeki malzeme bilgileri şunlardır:

Stok Kodu: Stok kodudur. Kodlama yaparken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Faturalarda stok kodu kullanılarak alış ve satış bilgileri kaydedilir.

Açıklama: Stok adı ya da açıklayıcı bilgisidir.

Birim Seti: Malzeme için geçerli olacak birim setini belirtir. Birim seti tanımları seçeneği ile kaydedilen kayıtlar listelenir ve ilgili kayıt seçilir. Her malzemeye tek bir birim seti bağlanabilir.

Özel Kod: Stok kartlarını gruplamakta kullanılan ikinci kodlama alanıdır. Stokları kullanıcının istediği bazı kriterlere göre gruplamasına ve izlemesine olanak sağlar. Özel kod raporlarda filtre olarak da kullanılır. Her stok için 5 ayrı özel kod girilebilir.

KDV Oranı (%): Malzeme için yasal olarak geçerli alış/satış/iade KDV oranlarıdır. Bu oran yüzde olarak verilir. Kartta belirlenen KDV oranı, faturalarda o malzemeyle ilgili bir satır girildiğinde KDV kolonuna öndeğer olarak gelir. Ancak gerekirse değiştirilebilir.

Alış Fiyatı: Stokun alış fiyatını belirtir. Burada girilen fiyat faturalara öndeğer olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Satış Fiyatı: Stokun satış fiyatını belirtir. Burada girilen fiyat faturalara öndeğer olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Perakende Alış Fiyatı: Stokun perakende alış fiyatını belirtir. Burada girilen fiyat faturalara öndeğer olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Perakende Satış Fiyatı: Stokun perakende satış fiyatını belirtir. Burada girilen fiyat faturalara öndeğer olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Alış Hesap Kodu: Stok alış işlemlerinin işletme defterinde izleneceği hesap kodudur. Kayıtlı hesaplar listelenir ve ilgili olan tanım seçilir. Hesap tanımı seçildiğinde açıklaması, açıklama alanına otomatik olarak aktarılır. Ancak Açıklama alanından da kayıtlı hesaplar listelenir ve ilgili hesap seçilir.

Satış Hesap Kodu: Stok satış işlemlerinin işletme defterinde izleneceği hesap kodudur. Kayıtlı hesap kartları listelenir ve ilgili olan tanım seçilir. Hesap tanımı seçildiğinde açıklaması, açıklama alanına otomatik olarak aktarılır. Ancak Açıklama alanından da kayıtlı hesaplar listelenir ve ilgili hesap seçilir.

Alış İade Hesap Kodu: Stok alım iade işlemlerinin işletme defterinde izleneceği hesap kodudur. Kayıtlı hesap kartları listelenir ve ilgili olan tanım seçilir. Hesap tanımı seçildiğinde açıklaması, açıklama alanına otomatik olarak aktarılır. Ancak Açıklama alanından da kayıtlı hesaplar listelenir ve ilgili hesap seçilir.

Satış İade Hesap Kodu: Stok satış iade işlemlerinin işletme defterinde izleneceği hesap kodudur. Kayıtlı hesap kartları listelenir ve ilgili olan tanım seçilir. Hesap tanımı seçildiğinde açıklaması, açıklama alanına otomatik olarak aktarılır. Ancak Açıklama alanından da kayıtlı hesaplar listelenir ve ilgili hesap seçilir.

Amortisman Hesap Kodu: Sabit kıymetlere ait işlemlerin işletme defterinde izleneceği hesap kodudur. Kayıtlı hesap kartları listelenir ve ilgili olan tanım seçilir. Hesap tanımı seçildiğinde açıklaması, açıklama alanına otomatik olarak aktarılır. Ancak Açıklama alanından da kayıtlı hesaplar listelenir ve ilgili hesap seçilir.

Amortisman Parametreleri

Sabit kıymet kayıtlarında ve hesaplamalarda kullanılacak bazı bilgiler kart üzerinde Amortisman Parametreleri başlığı altındaki alanlardan kaydedilir. Bu bilgiler şunlardır:

Amorisman Türü: Sabit kıymete uygulanacak amortisman türünün belirlendiği alandır. Amortisman türü alanı Normal ve Azalan Bakiyeler seçeneklerini içerir. Burada belirlenen tür sabit kıymet fiş ve faturasına öndeğer olarak aktarılır. Sabit kıymetler bilançoda maliyet değeri ile bedellenir. Maliyet değeri fatura tutarı ile bu sabit kıymet için yapılan diğer giderlerden oluşur.

Normal amortisman yöntemi: Sabit kıymetin değeri belli süre içinde ve eşit tutarlar uygulanarak sıfıra iner. Hesaplamalarda kullanılacak kayıt öndeğerleri belirlenir.

Azalan bakiyeler amortisman yöntemi: Sabit kıymetler her yıl belirtilen amortisman oranı kadar değer kaybeder. Bir sonraki yılın amortisman değeri sabit kıymetin o andaki değeri üzerinden hesaplanır. Böylece her yıl bakiye, yani kalan sabit kıymet değeri azalmış olur.

Amortisman süresinin son yılında o ana kadar sabit kıymetin inmiş olduğu değerin hepsi birden amortisman olarak ayrılır ve sabit kıymetin değeri sıfıra iner.

Kıst Amortisman: Kıst amortisman, satın alınan sabit kıymetin satın alındığı tarihten yıl sonuna kadar geçen ay sayısı dikkate alınarak yapılan amortisman hesaplamasıdır. Şu anda sadece şirketlerde kullanılan binek otomobiller için kıst amortisman geçerlidir. Binek otomobiller dışındaki tüm sabit kıymetler için tam yıl amortisman ayrılır. Binek otomobillerin masraflarının yarısı gider olarak kabul edilir. Binek otomobilin ekonomik değerini artıran harcamalar maliyet bedeline dahildir. Bakım harcamaları maliyet bedeline dahil değildir.

Amortisman Oranı: Amortisman payının hesaplanmasında kullanılan yüzdedir. Burada verilen oran alım fişlerine öndeğer olarak aktarılır.

Normal amortisman yönteminin kullanılması durumunda amortisman oranı , azalan bakiyeler, bir diğer deyişle hızlandırılmış amortisman uygulamalarında ise amortisman oranı en az %40'tır.

Amortisman Süresi : Sabit kıymetin üzerinden amortisman ayrılmaya başlanmasından amortisman ayrımının tamamlanmasına kadar geçen süredir. Bu alana seçilen amortisman türü ve verilen yüzde üzerinden hesaplanan amortisman süre si otomatik olarak aktarılır.