Sipariş fişi üzerinde F9/sağ fare tuşu menüsünde yer alan bilgi giriş pencereleri şunlardır:

Muhasebe Kodları: Muhasebeleştirme yapıldığında işleme ait bilgilerin izleneceği muhasebe hesap kodlarının belirlendiği ve uygulandığı menü seçeneğidir. Muhasebe kodları fiş ya da faturanın her bölümünde İşlemler menüsünde yer alır. (Bkz. Muhasebe Kodları)

Döviz Bilgileri Girişi: Malzeme ya da hizmet hareketlerini belirli bir döviz türü üzerinden izlemek için kullanılan fiyatlandırma dövizi bilgileri Döviz Girişi seçeneği ile kaydedilir. Döviz bilgileri seçeneği malzeme ya da hizmetin birim fiyatı girildikten sonra İşlemler menüsünde yer alır. (Bkz. Döviz Bilgileri Girişi)

Üretici Kodu Girişi: Siparişler üretici malzeme kodu ile de kaydedilir. Kullanıcı sipariş fiş satırlarında üreticinin malzeme kodunu kullanarak kendi malzeme tanımına kolayca ulaşabilir. (Bkz. Üretici Kodu Girişi

Barkod Girişi: Program, malzeme giriş ve çıkış işlemlerinde barkod kullanımını destekler. Barkod kullanılıyorsa, malzeme kodunun girilmesine gerek kalmaz. Malzeme kartı seçimi barkod okuyucu ile gerçekleştirilir.

Toplu Varyant Seçimi: Fiş ve faturalarda işlem gören malzemenin varyantlı bir malzeme olması durumunda, malzeme varyantlarını özelliklerine göre seçip, miktar ve birim fiyat belirleyerek fiş/fatura satırlarına toplu olarak aktarmak için kullanılır.

Müşteri/Tedarikçi Kodu Girişi: Siparişler Müşteri/Tedarikçi kodu ile de kaydedilir. Kullanıcı sipariş fiş satırlarında malzemenin müşteri/tedarikçi kodunu kullanarak kendi malzeme tanımına kolayca ulaşabilir.

Birim Çevrimi: Dinamik birimleme ile birimler arasında sabit bağlantı olmayan mallarda doğru miktar çevriminin yapılması sağlanır. Böylece satış ve envanter raporları istenen birim üzerinden doğru rakamlarla alınır. Malzeme kartında belirtilen birim çevrim oranı bazı malzeme satırları için geçerli olmayabilir. Bu durumda, fiş ve faturalarda malzeme hareketine ait satırda birim belirtildikten sonra sadece o işlem için geçerli olacak çevrim katsayısı Birim çevrimi seçeneği ile verilir. Malzeme için birden fazla birim tanımlanması ve satırdaki işlemin ana birim dışındaki. birimler üzerinden yapılması durumunda çevrim katsayısı birim çevrimi penceresinde çevrim katsayıları bölümünde belirtilir. Birim çevrimi penceresinden aynı zamanda malzeme için geçerli boyut bilgileri de izlenebilir. (Bkz. Birim Çevrimi)

Onay Bilgisi: Bu seçenek sipariş fişlerinde yer alır. Sipariş fişlerinde, sipariş izleme şekli belirlenir ve siparişler buna göre irsaliye ya da faturaya bağlanır. Sipariş fişinde onay bilgisi seçeneği ile aynı zamanda proforma faturada olduğu gibi ön sipariş bilgilerinin girilmesi sağlanır, onaylama işlemi yapılmadan siparişle ilgili miktarlar kart toplamlarına yansıtılmaz. (Bkz. Onay Bilgisi)

Temin Tarihlerini Değiştir: Sipariş fişlerinde, siparişlerin temin tarihlerini değiştirmek, güncellemek için kullanılır.

Birim Fiyat Seçimi: Birim fiyat fiş ve faturalarda birim fiyat kolonunda girilir. Malzeme birim fiyatı doğrudan girilebileceği gibi fiyatlar listelenir ve ilgili fiyat seçilebilir. 

Birim fiyat seçenekleri arasında Stok Maliyet Yöntemini Kısıtla parametresinde yapılan seçime bağlı olarak maliyet yöntemlerine göre hesaplama seçenekleri de yer almaktadır. Malzeme Yönetimi Parametreleri arasında yer alan Stok Maliyet Yöntemi Kullanımını Kısıtla parametresinde "Evet" seçiminin yapılmış olması durumunda yalnızca firmanın kullandığı maliyet yöntemi birim fiyat seçenekleri arasında yer alır. "Hayır" seçilirse tüm maliyet yöntemleri birim fiyat seçenekleri olarak listelenecektir.

Birim Fiyat Güncelleme: Sipariş fişi, irsaliye ve fatura satırlarında miktar,tutar vb. koşullar dikkate alınarak tanımlanan satınalma fiyatlarının birim fiyat alanına yansıması için kullanılır.

Malzeme Tablosu: Tablolu malzeme sınıfı türündeki fiş satırlarında, alt malzemelere ait bilgileri kaydetmek için kullanılır. (Bkz. Malzeme Sınıfı Satırları)

Malzeme Sınıfı Detay Satırları: Fiş satırındaki hareketin genel türdeki malzeme sınıfına ait olması durumunda alt malzemelere ait bilgileri kaydetmek için kullanılır. (Bkz. Malzeme Sınıfı Satırları)

Hızlı Giriş Penceresi: Malzeme özelliklerine göre istenen kayıtları seçmek ve fişe aktarmak için kullanılır.

Detaylı Bilgi: Sipariş fişi satırında yer alan hareket için detaylı açıklama kaydetmek için kullanılır. İlgili sipariş irsaliyeye ya da faturaya aktarıldığında, satır için kaydedilen detaylı bilgi, irsaliyeden/faturadan ulaşılan "Detaylı Bilgi" penceresine otomatik olarak aktarılır.

Birime Göre Toplam Miktar: Fiş içerisinde girilmiş tüm satırların birim bazında toplamlarını listelemek için kullanılan seçenektir.

Uygulanan Ek Vergiler: Fiş satırı üzerinde F9 menüde bulunan “Uygulanmış Ek Vergiler” seçeneği ile, satırda bulunan çoklu ek vergi atanmış malzeme/hizmetin ek vergi tutarları sırasıyla görüntülenir.

Teklif Fişi Aktar: Sipariş fişine teklif fişi aktarmak için kullanılan seçenektir.

Döviz Bilgileri

Malzeme fiş ve faturalarında satırdaki işlemle ilgili döviz bilgilerini kaydetmek için sağ fare tuşu menüsünde yer alan Döviz Bilgileri Girişi seçeneği kullanılır.

Döviz türü alanında, malzeme fiyatlandırmasında, maliyetleri açısından dışa bağımlı olan ve dövize bağlı olarak fiyatlandırılması gereken malların satınalma işlemleri için fiyatlandırma dövizi türü girilir. Ya da döviz türleri listesinden seçilir.

Fiyatlandırma döviz türü için günlük kur tablosundan okunan fiş tarihine ait günlük kur değeri ve bu değer üzerinden hesaplanan birim fiyat karşılığı dövizli tutar otomatik olarak gelir. İşlem penceresinde bir alana bilgi girildiğinde diğer alan değerleri yeniden hesaplanarak yazılır. Şöyle ki, 

İşlem farklı bir kur değeri üzerinden yapılacaksa, kur değeri alanında yeni değeri doğrudan yazılır. Ya da kur tablosundan ilgili güne ait kur seçilerek alana aktarılır. Bu durumda yeni kur değeri üzerinden hesaplanan TL karşılığı dövizli birim fiyat, program tarafından hesaplanır ve dövizli birim fiyat alanına yazılır.

Fiş/Fatura İçindeki Tüm Satırların Fiyatlandırma Döviz Kurunun Güncellenmesi

Firmalarda bazı özel işlemler o işlem için belirlenen kurlardan yapılabilmektedir. Bu nedenle kur türleri ve onlar için girilen kurlar yerine fiş içerisinde fiyatlandırma dövizi kurunun belirlenmesi ve bütün satırlara yansıması önemlidir.

Döviz girişi penceresinde yer alan Kur Tüm Satırlar için Güncellensin seçeneği bu işlem için kullanılır. Bu seçeneğin işaretlenmesi durumunda işaretlenirse ilgili döviz türü için yapılan kur değişiklikleri aynı döviz ile fiyatlandırılmış tüm satırlar için geçerli olur.

Birim Fiyatlar

Birim fiyat fiş ve faturalarda birim fiyat kolonunda girilir. Malzeme birim fiyatı doğrudan girilebileceği gibi fiyatlar listelenir ve ilgili fiyat seçilebilir. Fiyatlar penceresinde yer alan seçenekler şunlardır: 

Tanımlı Satınalma/Satış Fiyatı: Malzeme/hizmet için tanımlanmış satınalma ya da satış fiyatıdır. Tanımlı fiyat seçimi yapıldığında, birden fazla fiyat tanımının olması durumunda bu tanımlı fiyatlar listelenir. İstenen tanım seçilir.

Ortalama Fiyatı: Alınan ya da satılan malın, girişlerin ortalaması maliyet yöntemine göre hesaplanan ortalama fiyatıdır.

Son Satınalma/Satış Fiyatı: Alınan veya satılan malın son satınalma ya da satış fiyatıdır. Son satınalma/satış fiyatı; bu müşteriye/bu satıcıdan ve tüm müşterilere/tüm satıcılardan olmak üzere iki seçeneklidir.Son satınalma ya da satış fiyatı işlemin ait olduğu cari hesaba göre seçilebildiği gibi malın ya da hizmetin alındığı tüm cari hesaplar dikkate alınarak da seçilebilir. Yapılan seçime göre, ya yalnızca ilgili cari hesaba ait son alım işlemi ya da tüm cari hesaplara ait alım işlemleri tek tek ekrana getirilir ve istenilen belge seçilerek, bu belgedeki satınalma/satış fiyatı birim fiyat alanına aktarılır.

Girişlerin Ortalaması: Girişleri dikkate alarak hesaplanan birim fiyattır.

Eldekilerin Ortalaması: Girişler yanında çıkışları da dikkate alarak hareketli ortalama maliyete göre hesaplanan birim fiyattır.

Dönemsel Ortalama: Çıkışlar dikkate alınmadan tüm girişlerin ağırlıklı ortalaması ile hesaplanan birim fiyattır.

FIFO Maliyet: İlk giren ilk çıkar prensibine göre, malın FIFO maliyet yöntemine göre hesaplanan fiyatıdır.

LIFO Maliyet: Son giren ilk çıkar prensibine göre, malın LIFO maliyet yöntemine göre hesaplanan fiyatıdır.

Fiziksel Maliyet: Fiziksel maliyet yöntemi, firmaların malzemelerini lot ya da seri numaralarına göre izlemeleri halinde kullanabilecekleri bir yöntemdir. Bu yönteme göre firmanın lot ya da seri numarasına göre izlenen malzemeler için birebir maliyet bulunur. İzleme yapılmayan malzeme kartları için ise FIFO yöntemine göre uygulama yapılır.

Tarihsel Birim Fiyatlar: Geçmiş tarihli birim fiyatları listeler ve istenen birim fiyatın seçilmesine olanak sağlar.

Son Satınalma/Satış Fiyatı (Net): Stok hareketleri listelenerek fişe gelmesi istenen net fiyat seçilir.

Son Satınalma/Satış Teklif Fiyatı: Alınan veya satılan malzeme için cari hesaba verilen/alınan son teklif fiyatıdır. Son alış ya da satış teklif fiyatı işlemin ait olduğu cari hesaba göre seçilebildiği gibi malın ya da hizmetin alındığı tüm cari hesaplar dikkate alınarak da seçilebilir. Yapılan seçime göre, ya yalnızca ilgili cari hesaba ait son teklif işlemi ya da tüm cari hesaplara ait alım işlemleri teker teker ekrana getirilir ve istenilen belge seçilerek, bu belgedeki alış/satış teklif fiyatı birim fiyat alanına aktarılır. 
Yapılan fiyat seçimine göre girilen miktar ve birim üzerinden hesaplanan toplam tutar fişteki tutar alanına yazılacaktır.

Fiş/Fatura Girişlerinde Son Satınalma ya da Satış Net Birim Fiyatların Öndeğer Olarak Gelmesi 
Fiş/Fatura girişlerinde birim fiyat alanına istenen fiyatın öndeğer olarak getirilmesi mümkündür. Bunun için Satınalma ve Satış Dağıtım Parametrelerinde yer alan Birim Fiyat Öndeğeri parametresi kullanılır. Burada yapılacak seçimle son satınalma ya da satış net birim fiyatın işlemlere öndeğer olarak gelmesi sağlanır. Net birim fiyat yanında tanımlı satınalma/satış fiyatının ya da son satınalma/satış fiyatının öndeğer olarak seçilmesi mümkündür.

Fiş Ve Faturalarda, Malzeme Satış Fiyatının Maliyet Fiyatı Altına Düşmesi Durumunda İşlemin Durdurulması ya da Kullanıcı Kontrolünde Kayıt 
Satış işlemlerinde satış fiyatı-malzeme maliyet fiyatı kontrolü yapılması mümkündür. Bunun için Satış Dağıtım Parametrelerinde yer alan, Satış Birim Fiyatı Son Satınalma Fiyatının Altına Düşerse parametresi kullanılır. Fiş ve fatura girişlerinde malzeme satış fiyatının maliyet fiyatı altına düşmesi durumunda bu parametre satırında yapılacak seçime göre, işlem durdurulur, kullanıcı kontrolünde kaydedilir ya da hiç bir kontrol yapılmaz.

Tarihsel Birim Fiyatlar

Tarihsel birim fiyatlar kayıtlı birim fiyatların yer aldığı fiyat tarihçesidir. Malzeme/ hizmet için istenen sayıda satınalma ve satış fiyatı tanımlanır. Fiyat tanım kartında bu fiyatın geçerli olacağı cari hesap, fiyatın hangi ödeme koşullarında ve hangi tarihler arasında geçerli olacağı belirtilir. Malzeme/hizmet geçmiş tarihli birim fiyatlardan birisi üzerinden işlem görebilir. Bu durumda tarihsel birim fiyatlar seçeneği ile geçmiş tarihli birim fiyatlar listelenir ve ilgili birim fiyat seçilir. Tarihsel birim fiyatlar seçeneği, fiş ve faturalarda birim fiyat alanında F10 tuşu ile listelenen seçenekler arasında yer alır. 
Tarihsel birim fiyat seçildiğinde, kayıtlı birim fiyatlar listelenir. Tanımlı satınalma/ya da atış fiyatları aşağıdaki kolon bilgileri ile listelenir; Cari Hesap Kodu, Ödeme Planı Kodu, Fiyat, KDV, Birim, Döviz, Öncelik, Başlangıç ve Bitiş Tarihi.

Tarihsel birim fiyat listesinde bitiş tarihi fiş/fatura tarihinden önce olan malzeme/hizmet için tanımlanmış birim fiyatlar yer alır. Fiyat tanım kartında belirtilen cari hesap, ödeme planı, öncelik, teslimat kodu bilgileri ile dikkate alınır ve fiş/faturada ilgili alanlarda belirtilen bilgilere uygun olan kayıtlar listelenir.

Birim Fiyat Güncelleme

Sipariş fişi, irsaliye ve fatura satırlarında miktar, tutar vb. koşullar dikkate alınarak tanımlanan satış fiyatlarının birim fiyat alanına yansıması için Birim Fiyat Güncelleme seçeneği kullanılır. Fiş ve faturalarda F9/sağ fare tuşu menüsünde yer alır. 
Birim Fiyat güncelleme ile; Sadece Boş Birim Fiyatlar ve Bütün Birim Fiyatlar güncellenir.

Sadece Boş Birim Fiyatlar seçildiğinde, birim fiyat alanı boş olan fiş satırlarına tanımlı fiyatlardan uygun olanı getirilir.

Bütün Birim Fiyatlar seçildiğinde, tüm satırların birim fiyat alanları tanımlı fiyatlardan uygun olanlar ile topluca güncellenir.

Malzeme (Sınıfı) - Hızlı Giriş Penceresi

Malzeme/Malzeme Sınıfı hızlı giriş penceresi, sipariş fişi, irsaliye ve fatura satırlarında özelliklerine göre malzemeleri seçerek fişe aktarmak için kullanılır. Belirtilen özelliklere uygun malzemeler "Satır Ekle" seçeneği ile fiş ya da faturaya aktarılır. Malzeme hızlı giriş penceresi seçeneği fiş ve faturalarda F9/sağ fare tuşu menüsünde yer alır. 

Özellik girişi penceresinden kaydedilen bilgiler şunlardır:

Malzeme (Sınıfı) Kodu/Açıklaması: Satırda işlem görecek malzeme ya da malzeme sınıfının kodu ve açıklamasıdır. Her iki alandan da "üç nokta" simgesi tıklanarak kayıtlı malzeme sınıfları listelenir ve seçilir. 
Barkod'ları da Ara: Malzeme kartlarının girişini barkod numaralarına göre yapabilmek için kullanılır. Kutucuk öndeğer olarak işaretli gelir.

Varyant Kodu/Açıklaması: Satırda işlem görecek malzemenin varyantlı olması durumunda, malzeme varyantının seçildiği alanlardır. Her iki alandan da "üç nokta" simgesi tıklanarak malzemeye ait varyant tanımları listelenir ve işlem görecek varyant seçilir.

Özellik Kodu/Açıklaması: Malzeme (sınıfı) özelliği kodu ve açıklamasıdır. Kayıtlı malzeme özellikleri listelenir ve ilgili tanım seçilir. Özellik kodu girildiğinde açıklaması otomatik olarak gelecektir. Malzeme(Sınıfı) seçildiğinde malzeme tanım kartında belirtilen özellikler ve değerleri bu bölümdeki satırlara aktarılır.

Özellik Değeri: Seçilen malzeme özellik tanımında yer alan özellik değerlerinden hangisinin kullanılacağı bu alanda belirtilir. Özellik değerleri listelenir ve ilgili değer seçilir. Malzeme (Sınıfı) seçildiğinde malzeme tanım kartında belirtilen özellikler ve değerleri bu bölümdeki satırlara aktarılır.

Bu değerlerden fiş satırı için geçerli olacak üzerinde "Malzeme Bul" düğmesi tıklanır. Bu özellik değerine sahip malzeme satır bilgileri bölümünde malzeme kodu alanına aktarılır. Bu malzemeye ait satır işlem bilgileri Satır Bilgileri bölümündeki alanlardan kaydedilir.

Miktar alanında malzeme miktarı, Birim alanında ise hangi birim üzerinden işlem göreceği belirtilir.

Birim Fiyat alanında seçilen birim için geçerli olacak birim fiyat kaydedilir. Ya da "üç nokta" simgesi tıklanarak birim fiyat seçenekleri listelenir ve ilgili birim fiyat seçilir.

Özellik ve satır bilgileri girişi tamamlandığında Satıra Ekle düğmesi tıklanarak kaydedilen bilgiler fiş satırına aktarılır. Gerekirse girin bilgiler fiş satırında değiştirilebilir.

Malzeme sınıfı-özellik girişi penceresinde ">>" simgesi tıklanarak açılan Önceki Hareketler/Durum alanında malzemenin fiş/faturanın ait olduğu cari hesaba ait hareketleri ve ambar durum bilgileri listelenir.

Malzeme sınıfı-özellik girişi penceresinde Önceki Hareketler/Durum alanında malzemeye ait aynı tedarikçiden yapılan alım hareketleri listelenir. İzleme yapılan alanlar da şu bilgilerle izlenir; malzemenin ambardaki son seviyesi, satır için belirtilen miktar çıkarıldıktan sonraki ambar seviye bilgileri, ilişkilendirilen giriş hareketindeki seri/lot miktarı, satır için belirtilen miktar çıkarıldıktan sonra kullanılabilecek kalan seri/lot miktarı, çıkış işleminin ilişkilendirildiği giriş hareketindeki seri/lot giriş fiyatı ve satıcı komisyonu %