Üretim yapan firmalarda bir durağanlık sözkonusu değildir. Sürekli olarak bir değişim mevcuttur. Planlanan üretimlerin verilen siparişlerin %100 gerçekleşmesi pek mümkün değildir. Verilen siparişler zamanında gelmeyebilir; kapasite kısıtlarından dolayı sipariş büyüklükleri değişebilir, hammadde eksikliğinden dolayı brüt ihtiyaçlar değişebilir veya müşterinin talep ettiği miktar değişiklikler gösterebilir. Bu gibi değişikliklere bağlı olarak ana üretim planı, değişiklikler gösterebilir. Firma bu değişikliklerden dolayı malzeme planını da değiştirmek zorunda kalabilir. Bütün bu parametreler gözönünde bulundurularak MRP’nin değişimlere uyum sağlaması ve ihtiyaç planlamasının güncel tutulması gerekir.

MRP‘nin güncel tutulması, değişimlere uygunluğunu sağlamak için çeşitli metodlar vardır Bunlardan en bilinenleri Yenileyici Metot ve Net Değişim Metodu. Yeniden planlamanın sıklığına bağlı olarak bu iki seçenekten biri uygulanabilir.

Yenileyici Metot (Regenerative Method)

Bu metot da tüm MRP periyodik olarak yeniden yapılandırılır. Bu metot ana üretim planında belirtilen tüm malzemelerin stok seviyelerini, üretilecek malzemelere ilişkin reçetelerin patlatılmasını ve planlanan üretimler için brüt ve net ihtiyaçların yeniden hesaplanmasını gerektirir. Yenileyici metot, çok sık aralıklarla yapılmayan planlamaya yönelik bir yöntemdir. Firmayı yeniden planlamaya iten sebeplerin çok fazla olmamasından dolayı tercih edilir. Dolayısıyla yenileyici metot haftalık veya aylık aralıklarla uygulanır.

Düzenli aralıklarla kontrol edilip düzeltildiğinden hatalı veri barındırma olasılığının oldukça düşük olmasıdır. Bu tür sistemlerde ihtiyaç planlamasında yapılan değişiklikler, ancak yeni bir MRP koşturulması sonrasında görülebilir.

Net değişim (Net Change Approach)

Bu metot ile tüm malzemeler için ihtiyaç hesaplamaları periyodik olarak değil, sadece ana üretim planında bir değişiklik sözkonusu olduğu zamanlarda yapılır. Herhangi bir zamanda planlanmayan bir durum ortaya çıkarsa (örneğin geç veya erken gelen sipariş, müşteri sipariş miktarının artması, mühendislik değişmelerinden dolayı ürün reçetelerindeki yenilemeler), sadece bu değişimlerden etkilenecek malzemeler için kısmi ihtiyaç planlaması yapılır. Net değişim metodu ile planlanmamış değişimler olduğunda sistemin güncellenmesi esasına dayanır.

Net değişim sistemlerinin faydası, sistemin değişimlere karşı anında güncellenmesidir. Fakat yanlış uygulanan net değişim sistemi, önceden yapılmış planları tamamen bozabilir. Üst seviyelerde yapılmış bir değişimin, alt seviyelerdeki malzemeler için belirlenmiş sipariş ve üretim miktarları üzerinde büyük etkiler yaratabilir. Net değişim metodunda ana üretim planı tamamen yeniden oluşturulmadığından, önceki planlarda yapılan hatalar devam eder.

Genel olarak durgun ortamlarda yenileyici metot kullanılırken; daha sık değişim gösteren ortamlarda ise net değişim metodu tercih edilmektedir.

MRP sisteminin işleyişini özetlemek gerekirse, şu adımlar takip edilir:

  • Firma siparişleri ve talepler gözönüne alınarak Ana Üretim Planını (MPS) ve bitmiş ürün ihtiyaçları belirlenir.
  • Belirlenen ürün reçeteleri 0. seviyedeki başlayarak her ürün için brüt ihtiyaçları belirler.
  • Ana Üretim Planını(MPS) baz alarak, ürün ağacı ve stok bilgileri kayıtlarını kullanarak verilmesi gereken sipariş ve üretim emirlerini önerir.
  • Saptanan değişiklikler uyarıca uygun metodu kullanarak kendini yeniler.