Başarılı bir MRP kullanımı için hazırlık adımları MPS kullanımında açıklanan adımlardan biraz daha farklıdır ve aşağıda özetlenmiştir. Bunların bazıları zorunlu, bazıları ise isteğe bağlıdır.

Malzeme ihtiyaç planlama işleminde yer alacak malzemeler, kendi fabrika parametreleri üzerinden MRP yoluyla planlanacak şekilde işaretlenmeliler.

Malzemelerin parti büyüklüğü belirleme yöntemleri de kendi fabrika parametreleri üzerinden belirlenmelidir.

Ana üretim çizelgelemede (MPS) olduğu gibi, üretimdeki ya da satınalmadaki malzemelerin temin sürelerini hesaplayabilmek için, malzemelerin geçerli ürün reçetesi tanımlarına ve tedarikçi bağlantılarına sahip olması gerekmektedir.

Malzeme ihtiyaç planlama işleminin başlangıcında, ilgili ana plan olacak bir ana üretim çizelgeleme işlemi, seçilmiş olmalıdır. Planlanan fabrika, tarih aralığı ve hesaplama seçenekleri bu başlık bilgilerinden gelecektir.

Bağımlı ihtiyaç miktarları, ürün reçetelerinde tanımlanan formüller kullanılarak hesaplanır. Girdi malzemelerin tespitinde ve miktar hesaplamalarında ürün reçetelerinin kullanılması “Reçete Patlatmak” olarak tanımlanır.

MRP ile MPS’i karşılaştıracak olursak, reçete patlatma haricinde tüm işlem adımlarının ve tüm hesaplamaların aynı olduğunu görürüz. Bunun anlamı şudur; MRP işleminde de, üretim için verilen teslim tarihi göz önünde bulundurularak, malzemelerin eldeki miktarları ve güvenli stok seviyeleri ihtiyaç duyulan miktarlara göre kontrol edilir ve daha sonra uygun üretim önerileri gerçekleştirilir. Bağımlı miktarların tespitinde malzeme seviyelerinin anahtar rol oynamasının sonucu olarak, bu hesaplama sürecinde izlenecek bir malzeme sıralaması gerekmektedir. Bu sıralama “en alt seviye koduna göre sıralama” şeklinde tanımlanır ki, bir malzeme için sadece bir kere ihtiyaç hesaplaması yapılmasını garanti eder ve bu hesaplama sırasında da bu malzemenin tüm bağımlı ihtiyaçları dikkate alınmış olur. Bunlar MRP işleminin çok başlarında tamamlanmış olur.