Filtre satırlarında yapılan koşul belirleme işleminden sonra Tamam düğmesi tıklandığında üretim çizelgesi açılır. Planlama her malzeme için ana birimi cinsinden yapılır. 

Malzeme satırlarının hesaplama ayrıntılarını izlemek/gizlemek için sol taraftaki " + , - " işaretleri kullanılarak söz konusu malzemenin ağacı açılıp/kapatılabilir. Tercihe bağlı olarak, uygun bir sağ klik menü seçimiyle herhangi bir malzeme ya da ürün reçetesi kaydı izlenebilir. Eğer tabloda herhangi bir müşteri sipariş değeri mevcutsa, tabloda yer alan ilişkili hücre üzerinden sağ klik menü seçimiyle sipariş fişi görüntülenebilir. 
Hesaplama seçeneği (ya da F5 ile), malzemelerin net ihtiyaç miktarlarını belirlemeye çalışan hesaplama işlemi başlatılır. İşlem sonucunda bulunan miktarlar için uygun öneri taslağı, malzemeye ait satırda kullanıcıya sunulur.
Hesaplamadan sonra, kullanıcı hem aşağıdaki Bağlantılar seçeneği kullanarak açılan ek pencerede hem de (önceden tanımlanmış F8 geçiş tuşunu kullanarak) tablodaki ilişkili hücreler arasında beliren oklar üzerinde, önerilen miktarları ve bunların meydana getirdiği ihtiyaç miktarlarını izleyebilir. 
Eğer kullanıcı tabloyu (hazırdaki önerilerle birlikte) sunmak için kaydetmek isterse, tüm gerekli veriler veritabanına kaydedilir ve işlem sonuçlandırılır.

AÜÇ'ye dahil edilecek malzemeler, fabrika ve AÜÇ tarih aralığı, filtreleme yoluyla kullanıcı tarafından belirlenir.

Planlama günlük, günlük-haftalık veya günlük-haftalık-aylık olarak yapılabilir.

Planlamanın ilk günü için devreden miktar, o günden önceki stok toplamlarına göre belirlenir.

Toplam sipariş miktarları, verilen fabrika ve tarih aralığı için, müşteri siparişleri taranarak, ana birimler cinsinden belirlenir.

Kullanıcı, müşteri talep tahminlerini ve/veya firma içi talepleri günlük/haftalık/aylık bazda girebilir. Haftalık ve aylık bazda girişlerin, günlük kayıtlara ne şekilde dağıtılacağı filtreleme sırasında seçilen parametreler ile belirlenir.

Kendisine reçete ataması yapılmamış malzemeler için, hangi gün üretim yapılacağı belirlenemez.


Kullanıcının, planlama yapılan günlerin bir kısmını ya da tamamını kesinleştirmesine imkan tanınır. Bu, daha sonra aynı dönemi kapsayacak şekilde AÜÇ çalıştırıldığında, kesinleşen günlere ait sipariş miktarlarının ve talep girişlerinin değiştirilemeyeceği anlamına gelir. 
Filtre satırlarında belirtilen koşullara uyan malzemeler çizelgeleme penceresinde yer alır. Her satıra ait detaylar ilgili satır çift tıklanarak ya da Detayları Göster düğmesi ile ulaşılır.

Detay bilgileri şunlardır:

Ayarlanmamış Temin Miktarı: Net ihtiyaç miktarı ile önceki temin miktarı arasındaki farktır. 

Önceki Temin Miktarı: "Fixed" durumundaki (devam ediyor durumundaki Üretim Emirleri ve Sevkedilebilir durumdaki siparişler) miktarlardır. 

Ayarlanmamış temin miktarı ve önceki temin miktarı satırları çizelgeleme bazındadır. Yani bir çizelgeleme ile yapılmış olan karşılama diğer bir çizelgelemenin bu satırlarına yansımaz. Bir çizelge ile yapılmış olan temin hareketi sadece o çizelgeyi ilgilendirir. Ancak çizelgeyle ilişkili olan temin hareketinin irsaliye ya da üretimden giriş ile ambar hareketi gerçekleştikten sonra yeni eklenen çizelgelerin ambar toplamlarına yansır.

Devreden Miktar= Gerçek Stok+ (Konsinye Çıkış + Konsinye Çıkış İade) + (Konsinye Girişler - Konsinye Giriş İade + Verilen Siparişler - Planlanan Çıkışlar + Planlanan Girişler Alınan Sipariş Miktarı) 

Ambar toplamları= Gerçek Stok+(- Konsinye Çıkış+Konsinye Çıkış  İade)+(Konsinye Girişler-Konsinye Giriş İade+Verilen Siparişler-Planlanan Çıkışlar+Planlanan Girişler) 

Not: Çizelgede üzerinde bulunulan gün için 

Kullanılabilir Miktar= Devreden Miktar + Ambar Toplamı + Planlanan Üretim miktarı 

Alınan Siparişler= Alınan sipariş miktarı 

Not: Çizelgede üzerinde bulunulan gün için 

Talep Miktarı= Kullanıcın girdiği miktar 

İhtiyaç Miktarı= Brüt ihtiyaç - Kullanılabilir miktar  

Brüt ihtiyaç Miktarı= Bağımsız ihtiyaç + Bağımlı ihtiyaç+Güvenli stok seviyesi (MİP) 

Talep Miktarı= Kullanıcın girdiği miktar 

Bağımsız İhtiyaç Miktarı= Talep miktarı+Alınan siparişler (MİP) 

Bağımlı İhtiyaç Miktarı= Patlatmadan gelen girdi ihtiyacı (MİP) 

HESAPLA işlemi ile çizelge üzerinde geriye doğru ihtiyaçların karşılanacağı günler ve toplam karşılama miktarları  belirlenir. İhtiyacın ne şekilde karşılanacağı ise malzeme kartı fabrika parametrelerinden belirlenir.

Hesaplama işleminde dikkate alınacak bilgiler şunlardır:

  • Malzemelerin, "planlama" seçeneği işaretli ve fabrika ve planlama dönemi için geçerli olan reçete ilişkisi tanımları.  Reçete tanımında yer alan miktar bağımlı ve bağımsız süreler.
  • Reçete tanımında yer alan, vardiya ataması yapılmış ürün hattı bilgisi.
  • Malzemenin fabrika parametreleri içinde tanımlanan parti büyüklüğü belirleme bilgileri.

Temin şekli satın alma ise, malzeme kartı içerisindeki teslim süresi bilgisi dikkate alınır. Bu bilgilerle, ihtiyaç duyulan günlerden geriye gidilerek hangi gün üretime başlanacağı belirlenir. Günlere göre üretim miktarları, planlama penceresinde, her malzemenin kodunun yer aldığı satırda gösterilir. Geçerli reçete ilişkisi bulunmayan malzemeler için, hangi gün üretim yapılacağı belirlenemez. Temin süresi belirtilmemişse 0 kabul edilir. 

Çizelgeleme sonuçları Kaydet düğmesi tıklanarak kaydedilir. Kayıt işlemi ile birlikte Üretim Planlama Önerileri oluşturulabilir.