Millileştirme, masraf yansıtılan malzemelerin millileştirilmesinin yapıldığı fiş türüdür. Bu fişe malzemeler maliyetli ve gerçek değerleri ile birlikte gelmekte ve bu malzemelerin hem ticari olarak hem de tek düzen muhasebe düzenine göre muhasebeleşmesini sağlar. Bu evrakta gelen malzemeler antrepolara göre gelmektedir. 

Millileştirme fişiyle ambara alınan malzemenin giriş maliyetine masraflarda eklenerek gerçek maliyeti belirlenir. Yeni fiş eklemek için Millileştirme Fişleri listesinde "Ekle" seçeneği kullanılır. 

Millileştirme Fişleri üzerinden kaydedilen bilgiler; Başlık Bilgileri, Satır Bilgileri ve Genel Bilgiler başlıkları altında toplanır.

Millileştirme fişi başlık bilgileri şunlardır:

Fiş Numarası: Fişin bilgisayardaki takip numarasıdır. Numara verilirken sayı ve harf birlikte kullanılabilir. Fişler numaralarına göre sıralıdır. Fiş numarası bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Fiş Tarihi: İşlemin yapıldığı günün tarihidir. Fiş tarihi bilgi girilmesi zorunlu bir alandır.

Saat: İşlemin kaydedildiği saati gösterir.

Belge Numarası: İşleme ait belgenin numarasıdır. Farklı firmalardan gelen belgeler aynı numaraya sahip olabilmektedir. Fişler belge numarasına göre sıralı değildir. Bu nedenle aynı belge numarasına sahip birden fazla fiş olabilir.

İthalat Dosya Kodu: Millileştirilmek istenen malzemelerin hangi ithalat dosyasına bağlı ise bu dosyanın kodunun girildiği alandır.

İthalat Dosya Adı: Millileştirilmek istenen malzemelerin hangi ithalat dosyasına bağlı ise bu dosyanın adının girildiği alandır.

İthalat Dosya Sıra No: İthalat dosyası sıra numarasıdır.

İşlem Sırası: İthalat dosyasındaki kaçıncı işlem olduğunu gösteren alandır.

Millileştirme Şekli: İthalat Operasyon fişi içerisinde birden fazla dosya kodu olduğunda, bu alanda yapılan seçime göre Millileştirme Fişi içerisinde "Genel" ya da "Dosya sıra no bazında" millileştirme yapılır. 

İşyeri: Firma ya da kurumun merkezine bağlı olan, ancak ticari işlemlerini dışarıya karşı bağımsız yürüten birimlerdir. Bu alan, yapılan satın alma işleminin ya da verilen siparişin firmanın kayıtlı iş yerlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır.

Bölüm: Bir işletmenin örgütlenme ve muhasebe açılarından birbirinden ayrılmış faaliyetlerinden veya faaliyet gruplarından her biridir. Bu alan, yapılan işlemin firmanın kayıtlı bölümlerinden biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır.

Fabrika: Bu alan, yapılan işlemin firmanın kayıtlı fabrikalarından biriyle ilişkilendirilmesi için kullanılır.

Ambar: Firmaya ait malların konulduğu, ya da belirli amaçlara (hurda, üretim vb.) hizmet eden malların bulunduğu yerlerin her birine ambar denir. Ambarlar firma ya da İşyeri tanımlarına bağlı olarak belirlenir. Bu alan fiş ya da faturanın ait olduğu ambarı belirtmek için kullanılır. 

Ambar fiş geneli ya da satırdaki işlem için ayrı ayrı girilebilir. Böylece aynı cari hesaba ait farklı ambarlara ait işlemler tek bir fiş üzerinden kaydedilebilir. Satınalma ve Satış Dağıtım Parametreleri'nde Fiş Satırları Ambar Bilgisi Değiştirilebilsin satırında "Evet" seçeneğinin işaretlenmesi durumunda satırlarda yer alan Ambar alanında satırdaki malzemeye ait ambar kaydedilir. 

İşlemler sırasında işyeri/fabrika/ambar kontrolü yapılıp yapılmayacağı Malzeme Yönetimi parametreleri ile belirlenir. İşyeri/fabrika/ ambar kontrolü yapılacaksa, işyeri ve fabrika belirtildiğinde, bağlı ambar kodu ambar alanına gelir. İşyeri bir kaç ambarla çalışıyorsa ambar alanında işlemin ait olduğu ambar seçilir. Kontrol yapılmayacaksa tanımlı tüm ambarlar listelenir ve seçim yapılır.

Özel Kod: Fişleri gruplamakta kullanılan ikinci bir kodlama alanıdır. Özel kod kullanıcının, fişleri kendi firmasına özel kriterlere göre gruplaması için kullanılır. Kullanıcı bu alanı fiş üzerinde yer almayan fakat girmek istediği bir bilgiyi işlemek için de kullanabilir.

Yetki Kodu: Detaylı yetki tanımlaması için kullanılır. Her kullanıcının iş tanımına göre, kullanabileceği kayıtlar değişik olacaktır. Detaylı yetki tanımlaması için öncelikle planlama yapmak gerekir. İlk adım olarak, kullanıcıların veya kullanıcı gruplarının ulaşabileceği ve işlem yapabileceği fişler belirlenmelidir. Sonra, her yetki grubunun kullanabileceği fiş gruplarına farklı yetki kodları verilmelidir. Yetki koduna göre fiş bazında şifreleme yapılır. Fişe yalnızca burada verilen yetki kodu ile programa giren kişilerin ulaşması ve işlem yapması sağlanır. 

Proje Kodu: Millileştirme fişinin ait olduğu projenin seçildiği alandır.

Millileştirme fişi satırlarından malzemeye ait bilgiler kaydedilir.

Tür: Fiş satır türüdür.

Malzeme Kodu: Satırda hareket gören malzemenin kodudur. Bu alana bilgi, ithalat operasyon fişinden ve daha önce girilen dolaşım fişlerinden otomatik olarak gelmektedir.

Malzeme Açıklaması: Satırda hareket gören malzemenin açıklamasıdır. Bu alana bilgi, ithalat operasyon fişinden ve daha önce girilen dolaşım fişlerinden otomatik olarak gelmektedir.

Varyant Kodu/Açıklaması: Satırda hareket gören malzeme varyantının kodu ve açıklamasıdır. Bu alana bilgi, ithalat operasyon fişinden ve daha önce girilen dolaşım fişlerinden otomatik olarak gelmektedir.

Kullanılabilir Miktar: İthalat operasyon fişi, daha önceden girilen dolaşım fişleri ve başlık bilgilerinde seçilen ambara göre otomatik olarak hesaplanan miktar bilgisidir.

Hareket Miktarı: Dolaştırmak istediğiniz miktarın girildiği alandır.

Hareket Birimi: İthalat operasyon fişinde kullanılan birim ile, millileştirme fişi ile içeri alınan birim farklı olabilir. Bu durumda hareket gören ve millileştirme fişi ile girişi yapılan malzemenin birim bilgisi bu alana yazılır.

Birim: Malzemenin birim bilgisidir.

İthalat Birim Fiyatı: İthalat operasyon fişinde girilen, malzemenin birim fiyat bilgisidir.

Birim Masraf: Malzemenin ithalat masrafı tutarıdır.

Birim Fiyat: Dağıtım fişi çalıştırıldıktan sonra, malzemenin ithalat birim fiyat ve birim masraf üzerinden hesaplanan birim fiyatıdır. Alana otomatik olarak gelir.

Dövizli Birim Fiyat: Dağıtım fişi çalıştırıldıktan sonra malzemenin maliyetli dövizli birim fiyatının otomatik olarak geldiği alandır.

Döviz Türü: Malzemenin döviz türünün otomatik olarak geldiği alandır.

Tutar: Miktar ve maliyetli birim fiyat üzerinden program tarafından otomatik olarak hesaplanır ve alana aktarılır.

Dövizli Tutar: Satırda belirtilen döviz türü, birim fiyat ve miktar üzerinden hesaplanan dövizli tutardır.

Çıkış Ambarı: Çıkış ambar numarasıdır.

Giriş Ambarı: Giriş ambar numarasıdır.

Hareket Özel Kodu 1/2: Fiş satırı özel kodudur. Hareket Özel Kodu alanına, İthalat Dosyası alanında seçilen İthalat Operasyon Fişinin hareket özel kod bilgisi aktarılır.

Açıklama: Fiş satır açıklamasıdır. 

Proje Kodu: İthalat Operasyon Fişinde seçilen proje kodu bu alana aktarılır. İstenildiğinde değiştirilebilir. 

Menşei Ülke Kodu/Açıklaması: İthalat Operasyon Fişinde seçilen menşei ülke bilgisi bu alanlara aktarılır.

Fiş No: İthalat Operasyon Fişinin fiş numarası bu alana aktarılır.

Fiş Tarihi: İthalat Operasyon Fişinin fiş tarihi bu alana aktarılır.

Dosya Sıra No: İthalat Operasyon Fişinden aktarılan Sıra No bilgisidir. 

Genel Bilgiler 

Bu bölüm fiş penceresinin alt bölümünde yer alır. Fişte girilen hareket satırlarına ait toplam tutar bilgileri görüntülenir ve fiş genelinde ve satırlarda kullanılacak para birimi belirlenir. Satırlardaki işlemler burada belirlenen para birimi üzerinden kaydedilir. 

Kullanılacak Para Birimi 

Fatura penceresinin alt bölümünde bulunan bu alandan fiş geneline ve satırlara ait para birimi bilgileri kaydedilir. Kullanılacak para birimi fiş geneli ve fiş satırları için ayrı ayrı belirlenir. Fiş geneli için kullanılacak para birimi; Raporlama Dövizi ve EURO seçeneklerini içerir.

Fiş satırlarında yer alan işlemler için geçerli olması istenen para birimi Satırlar bölümünde belirlenir. Satırlarda yer alan işlemler için birim fiyat bilgileri şunlardır; Yerel Para Birimi, Raporlama Dövizi ve Euro.

Genel 

Millileştirme fişinin alt bölümünde bulunan Genel alanında fişe ait toplam bilgileri yer alır. Bu alan izleme amaçlıdır. Yerel para birimi ve raporlama dövizi üzerinden hesaplanan toplam bilgileri şunlardır; Toplam Masraf, İthalat Toplamı ve Toplam (Genel Toplam).

Bu bölümde yer alan bilgiler sayesinde ithalat dosyasına ait olan toplam masraf tutarı ile toplam ithalat tutarı ayrı ayrı izlenebilmektedir. İthalat toplamları, millileştirme fişi üzerinde yer alan ithalat değerleri üzerinden ithalat birim fiyatı ve hareket miktarı dikkate alınarak; toplam masraf ise hareket miktarı ve birim masraf dikkate alınarak hesaplanır.