Kur farkı fişi, Kur farkı hesaplama işlemiyle otomatik olarak kesilebileceği gibi, bilgiler doğrudan girilerek de kesilebilir.

Kur farkı fişinin otomatik ya da bilgilerin doğrudan girilerek kesilmesi durumunda fiş bilgileri şunlardır:

Fiş No: Otomatik olarak gelir. Kur farkı fişleri diğer fiş türlerinde olduğu gibi kendi aralarında bir sıra numarası izler. Kullanıcı tarafından girilen ya da otomatik olarak oluşturulan bir kur farkı fişinin numarası sistemde kayıtlı son kur farkı fişinin numarasından bir sonraki numaradır.

Fiş Tarihi: Kur farkı fişi program tarafından oluşturulmayıp kullanıcı tarafından girildiğinde çalışma gününün tarihi bu alana öndeğer olarak gelir. Otomatik olarak hesaplatıldığında Kur Farkı Hesaplama İşlemi filtre satırında belirlenen Hesaplama Tarihi alana aktarılır.

Özel Kod: Kur farkı fiş özel kodudur.

Yetki Kodu: Kullanıcı yetki kodudur.

Proje Kodu: Fişin ilişkili olduğu proje kodudur. Kayıtlı projeler listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Satış Elemanı Kodu: İşlemin ait olduğu satış elemanı kodudur. Kayıtlı satış elemanları listelenir ve ilgili tanım seçilir.

İşyeri No: Kur fark hesaplaması sırasında Kur Farkı Hesaplama Şekli filtre satırında "İşyerlerine Göre" seçimi yapıldığında, kur farkı fişi "İşyeri" filtre satırında belirtilen işyerleri için ayrı ayrı oluşturulur. "Genel" seçimi yapılırsa, tüm işyerlerine ait kur farkları toplanır ve kur farkı fişi merkez işyeri için oluşturulur.

Kur farkı fişi kullanıcı tarafından girildiğinde merkez işyeri ya da kullanıcının yetkili olduğu işyeri öndeğer olarak gelir. İstendiğinde değiştirilebilir.

Bölüm: Kur farkı hesaplama işlemi bölümlere göre yapılmaz. Kur farkı fişinde bu alan kullanıcının yetkili olduğu bölüm öndeğerine eşit olmalıdır. İstendiğinde değiştirilebilir.

Cari Hesap Kodu/Unvanı: Kur farkı hesaplatılan cari hesabın kodu ve unvanıdır.

Ticari İşlem Grubu: İşleme ait ticari işlem grubunun belirtildiği alandır. Cari hesap için ticari işlem grubu belirlenmişse alana otomatik olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Kur Farkı Döviz Türü: Kur farkı döviz türünü belirtir. Kur farkı fişinin doğrudan kesilmesi durumunda döviz türleri listelenir ve satırdaki işleme ait döviz türü seçilir. Kur farkı hesaplama işleminin otomatik yapılması durumunda cari hesap için hangi döviz türü üzerinden kur farkı hesaplanmışsa o dövizin kodu döviz türü alanına gelir.

Döviz: Yerel para birimi dışında satır için geçerli olacak döviz bilgidir. Raporlama dövizi ya da EURO seçilebilir.

Borç/Alacak: İşlem türüne göre borç/alacak tutarının girildiği alandır.

Dövizli Borç/Alacak: Kullanılacak para birimi alanında satırlar için raporlama dövizi ya da EURO seçilmişse borç ya da alacak tutarı bu alanlarda kaydedilir.

Harekete Özel Kodu: Hareket özel kodu alanı fiş satırlarını gruplamak ve rapor alırken bir grup bilgiyi filtrelemek ve gruplanan bilginin toplamını görmek amacıyla kullanılabilir. Programda herhangi bir yerden girilmeyen, fakat kullanıcının fiş satırlarına işlemek istediği bir bilgiyi kaydetmek için de kullanılabilir.

Satırdaki hareket özel kodu ile fişin üst bölümünde yer alan özel kod farklıdır. Fişin üst bölümünde verilen özel kod fiş geneline ait özel koddur. Satırdaki hareket özel kod alanı ise hareketleri gruplamak için kullanılır.

KDV Oranı/KDV Tutarı: Satırdaki işlem için geçerli olacak KDV oranı ve bu oran üzerinden hesaplanan KDV tutarıdır. Finans Parametreleri'nde belirtilen KDV oranı öndeğer olarak alınır.

Makbuz No: İşleme ait makbuz numarasıdır. Birden fazla belge aynı fiş ile girildiğinde her satırdaki işleme ait makbuz numarasının verildiği alandır.

Proje Kodu: Fiş satırındaki işlemin ilişkili olduğu proje kodudur. Kayıtlı projeler listelenir ve ilgili tanım seçilir.

Teminat Riskini Etkileyecek: Yapılan işleminin cari hesabın teminat riskini etkileyecek olması durumunda bu alanda yer alan kutu işaretlenir.

Grup Şirket Hareketi: Mali konsolidasyon özelliğinin kullanılması durumunda işlemin grup şirketi hareketi olduğunu belirtmek için kullanılır. Fişte seçilen cari hesabın grup şirketine bağlı olması durumunda, bu alan otomatik olarak işaretlenir.

Riski Etkileyecek: Yapılan işleminin cari hesabın riskini etkileyecek olması durumunda bu alanda yer alan kutu işaretlenir.

Satış Elemanı Kodu: Satırdaki işlemin ilgili olduğu satış elemanının kodudur. Kayıtlı tanımlar listelenir ve ilgili satış elemanı seçilir.

Açıklama: Kur farkı hesaplatma işleminin filtrelerinde satır açıklaması girilmişse, kur farkı fişinde tüm satırlar için aynı açıklama gelir.

Sözleşme No: Bu alandan satırda seçili cari hesaba ait sözleşmeler listelenir. İlgili sözleşme seçilir. Bilgi amaçlıdır.

Fiş Açıklaması: Kur farkı hesaplama işlemi otomatik olarak yaptırıldığında oluşan kur farkı fişinde açıklama alanına, kur farkı hesabının yaptırıldığı tarihe göre kur farkı hesaplaması sonucu oluşan fiş açıklaması otomatik olarak gelir. Gerekirse değiştirilebilir.

Kur Farkı Fişinde Döviz Bilgileri

Kur farkı fişinde döviz bilgileri sağ fare tuşu menüsünde yer alan Döviz Girişi seçeneği ile kaydedilir. Döviz penceresinde yalnızca raporlama dövizi bilgileri yer alır. Kur farkı hesaplama tarihindeki raporlama dövizi kuru öndeğer olarak kullanılacaktır.

Kur Farkı Fişlerinin İthalat Operasyon Fişleri ile İlişkilendirilmesi/İthalat Masrafı Olarak Dağıtım Fişlerine Yansıması

Cari hesap kur farkı fişlerinin ithalat dosyasıyla ilişkilendirilmesi, ithalat dağıtım fişine aktarılması ve ithalat dosyası bazında masraf olarak malzeme maliyetlerine yansıtılması mümkündür. Kur farkı fişini ithalat dosyasıyla ilişkilendirmek için fiş satırlarında yer alan İthalat Dosya Sıra No, Dağıtım Şekli (Dosya Sıra No), İthalat Dosya Kodu ve İthalat Dosya Adı alanları kullanılır.

İthalat dosyası Kod ve/veya Açıklama alanlarından seçilir. Dağıtım, ithalat dosyasının sıra numarası bazında yapılacaksa bu, Dağıtım Şekli alanında belirtilir ve İthalat Dosya Sıra No alanından ilgili sıra numarası seçilir.

Kur farkı fişi ile ithalat operasyon fişi arasındaki bağlantı, ithalat operasyon fişleri F9/sağ fare düğmesi menüsünde yer alan İthalat Tarihçesi menü seçeneği ile görülebilir.

Kur farkı fişi ile ilişkilendirilen ithalat operasyon fişi, İthalat/Hareketler/Dağıtım Fişi içerisinden seçildiğinde, ilişkili olan kur farkı fişleri, Dağıtılacak Masraflar alanında listelenir.

Dağıtım fişi kaydedildiğinde kur farkı satırları ithalat operasyon fişi maliyetine dağıtılır ve malzeme maliyetini etkiler. Kur farkı fişi tutarı "alacak" olduğunda maliyet arttırıcı, "borç" olduğunda ise maliyet düşürücü etkisi vardır. Kur farkı fişinin tutarı "alacak" türündeyse ithalat maliyetini artırır ve dağıtım fişinde Kur Farkı (Alacak) şeklinde görünür; borç türündeyse maliyeti düşürür ve dağıtım fişinde Kur Farkı (Borç) şeklinde görünür.

İthalat dağıtım fişi ile dağıtımı yapılmış kur farkı fişleri çıkartılamaz; çıkartılmak istendiğinde kullanıcı uyarılır.

Kur farkı hesaplatılırken dikkat edilmesi gereken noktalar:

  • Kur farkı raporlama dövizi üzerinden değil işlem dövizi üzerinden hesaplanır.
  • Özel işlem fişleri kur farkı hesabına kesinlikle katılmaz.
  • Hesaplama işlemi işyerlerine göre ayrı ayrı yapılıyorsa mali dönem boyunca bu şekilde yapılmalıdır. Tüm işyerleri için genel olarak hesaplanıyorsa bu yöntem de aynı şekilde mali dönem boyunca devam etmelidir. Yıl içinde yöntem değişikliği yapılırsa hesaplanan tutarlarda yanlışlık olabilir.