Ödeme İşlemleri seçeneği, borç/alacak dekontları, vade farkı faturaları, açılış fişleri ve kur farkı fiş türlerinde sağ fare tuşu menüsünde yer alır. Satırlarda yer alan cari hesap hareketlerine ait toplamların ne zaman ve hangi tutarlarda ödeneceği listelenir, izlenir ya da doğrudan kaydedilir.  Ödeme işlemleri penceresinde ödeme tipi seçilerek ödeme tarihleri ve tutarlar satırlarda girilir.

Ödeme tutar ve tarihlerinin fiş satırında kaydedilmesi zamandan tasarruf yanında kullanıcılara istedikleri tarihe istedikleri ödeme tutarını tutarı girme olanağını da sağlamaktadır.

İşlemde herhangi bir ödeme planı kullanılmıyorsa vade tarihi işlem tarihine eşit tek parça halinde ve erken ödeme ve gecikme faizi sıfır olan bir hareket görüntülenir. Eğer işlemde ödeme planı varsa ödeme planlarına göre parçalanmış olan ödeme listesi satırlar halinde alınır.

Her satırda ödeme tarihi, gün, faiz % ve ödeme tutarı kolonları bulunur. Tablonun öndeğeri çalışma parametrelerine göre belirlenir. Ödeme işlemleri, Ödeme planında yapılan tanıma göre parçalanmış bir şekilde ya da ortalama ödeme vadesinde tek parçalık bir hareket olarak görüntülenir. 

Kredi kartı ve firma kredi kartı fişlerinde taksitli ödeme hareketleri oluşturulduğunda, taksitlendirilmiş hareketlerin ödenmiş ve kalan taksit hareketleri Ödeme İşlemleri penceresinde Ödeme Durumu kolonunda görüntülenir. Taksitli işlemler “Ödendi” ve “Bekliyor” statülerinde listelenir. 

Ödeme işlemleri penceresi tablo şeklindedir. Tablo satırlarında gerek satırdaki işlem gerekse fatura genelinde verilen ödeme planı esas alınarak hesaplanan ödemeler tarih, gün, ödeme tutarı, erken ya da geç ödeme ve indirimli ödemeler için verilecek indirim yüzdesi bilgileri ile görüntülenir.

Cari hesaplara ve çek/senet işlemleri dışında vadeli yapılan işlemlerin tümüne bir ödeme planı bağlanabilir. Cari hesap ya da malzeme tanımlarında verilen bu ödeme planları işlemlere öndeğer olarak aktarılır. Eğer satırdaki işlem ya da fiş geneli için farklı bir ödeme planı kullanılacaksa işlem sırasında değiştirilebilir. Ödeme işlemleri listesi Parçalı Ödeme ve Ortalama Ödeme olarak iki şekilde alınır.

Ödeme işlemleri listesinin ne şekilde alınacağı, Ticari Sistem Yönetimi bölümünde Satınalma Parametreleri ile belirlenir. Satınalma parametrelerinde yer alan Faturada ödeme hareketleri parametresi Parçalı Ödeme ve Ortalama Ödeme olarak iki seçeneklidir.

Burada yapılan seçim satış faturalarına öndeğer olarak aktarılır.

Ortalama Ödeme Seçeneği ile Ödeme İşlemleri

Ödeme işlemleri penceresinde ortalama ödeme seçimi yapıldığında, parçalanmış olan tüm işlemler tek bir vade tarihine ve faize göre tek parça haline getirilir. Vade tarihi ve faiz parçalanan işlemlerin ağırlıklı ortalamasından hesaplanır.

İndirimli Ödemeler

Borç kapatma tarihine kadar ödeme yapılması durumunda, ödeme tutarına indirim uygulanabilir. İndirimli ödemelerde uygulanacak indirim yüzdesi, fiş üzerinden ulaşılan Ödeme Hareketleri penceresinde ya da ödeme tahsilat planı satırında İndirim alanında belirtilir. Belirtilen indirim yüzdesi, satırdaki borcun belirtilen tarihe kadar ödenmesi durumunda ödeme tutarına yapılacak olan indirim yüzdesidir.

İndirim oranı belirtilen satırda erken ödeme faizi kaydedilmez. İndirim yüzdesi girilmeden önce erken ödeme faizi olsa bile, indirim yüzdesi girildiğinde bu değer sıfırlanır.

Şartlara göre değişen indirim oranı verilmez. Örneğin ilk 7 gün için %14 indirim yapılacaktır denemez. Ancak Tarih alanına girilen tarihe kadar yapılan ödemelerde uygulanacak olan indirim oranı girilebilir.

Cari Hesap ve Banka Fişlerinin İndirimli Ödeme İşlemi ile İlişkilendirilmesi

Faturaları borç takip ile kapatabilmek için nakit ödeme, nakit tahsilat fişleri veya banka havale fişleri (gönderilen/gelen) kullanılır. Fatura satış faturası ise nakit tahsilat, gelen havale fişleri, alım faturası ise nakit ödeme, gönderilen havale fişleri kullanılır.

Cari hesap ve banka fişlerinde Cari Hesap Kodu alanında işleme ait cari hesap belirtilir. Daha sonra F9-sağ fare düğmesi menüsünde yer alan İndirimli Ödemeler seçilir. Fişin kapatabileceği faturaların ödeme hareket satırları listelenir. Fiş ile kapatılacak indirimli ödeme işlemi seçilir. Seçilen fişteki tutar bilgisi cari hesap veya banka fişi Borç/Alacak kolonuna aktarılır. Nakit (İndirimli) alanına ödeme hareketine uygulanmış olan indirim sonucunda ödenmesi gereken tutar aktarılır. Borç Takip penceresinde faturaya ait ödemenin indirimli ödeme yapılan fiş tarafından kapatılmış olduğu görülür.

İşlem muhasebeleştirildiğinde, yapılan indirim, Ödemede İndirim Hesabı altında muhasebeleştirilir ve izlenir.