Satınalma sipariş fişleri, satınalma irsaliyeleri ve satınalma faturalarının muhasebeleşmesi sonucu oluşacak mahsup fişinin satırları, bir tablo şeklinde, bu pencerede görüntülenir. 

Muhasebe kodu ve masraf merkezi kodu kolonları bilgi girişi içindir. İşlemin muhasebeleşeceği muhasebe hesaplarını ve işlemin ait olduğu masraf merkezini belirtir. Tablodaki diğer kolonlar fişin muhasebe hesaplarına yansıyan borç ve alacak rakamlarını gösterir. 

Muhasebe kodları fiş geneline uygulanabileceği gibi, fişin birden fazla sayıda malzeme hareketini içermesi durumunda fiş satırları içinde uygulanır. Bunun için muhasebe kodları penceresinde İşlemler menüsünde yer alan seçenekler kullanılır. F9/sağ fare düğmesi menüsü; Muhasebe Kodları Genel Uygula ve Muhasebe Kodları Satır Uygula olmak üzere iki seçeneklidir.

Muhasebe Kodlarının Fiş Geneline Uygulanması

Genel uygula; Sadece Boş Kodlar ve Bütün Kodlar olmak üzere iki seçeneklidir.

Bütün kodlar seçiminde, işlem için muhasebe bağlantı kodlarında belirlenen tüm kodlar uygulanırken, sadece boş kodlar seçiminde boş olan bağlantılar için uygulama yapılır. İşlem için yapılan tanıma göre muhasebe kodları uygulandığında, muhasebeleştirme yapıldığında oluşacak mahsup fişi tablo halinde ekrana gelir.

Eğer fişte yer alan herhangi bir satırdaki işlem farklı muhasebe hesabı altında izlenecekse değiştirilebilir. Bu durumda, yalnızca bu fiş ile girilen işlem burada verilen muhasebe kodu altında muhasebeleştirilecektir.

Muhasebe Kodlarının Satıra Uygulanması

Muhasebe kodlarının satıra uygulanması için F9/sağ fare tuşu menüsünde yer alan Muhasebe Kodları Satır Uygula seçeneği kullanılır. Bu durumda muhasebe kodları yalnızca seçilen satırdaki işleme uygulanır ve muhasebeleştirme yapıldığında oluşacak mahsup fişi görüntülenir.

Muhasebe hesap kodu ve masraf merkezlerinin yoğun şekilde kullanıldığı durumlarda masraf merkezi fiş kaydetmeyi önlemek için kontroller koymak mümkündür. Bu kontrol ve yapılış şekli Ticari Sistem Yönetimi bölümünde, Muhasebe Parametreleri ile tanımlanır. Muhasebe hesap kodu ve masraf merkezi giriş kontrolü aşağıdaki seçeneklerden birisi seçilerek yapılır.

Kullanıcı Uyarılacak seçiminde, masraf merkezi belirtilmediğinde program, işleme devam edilip edilmeyeceğini belirten bir uyarı mesajı verir ve işlemin kaydedilmesi için kullanıcıdan onay ister.

İşlem Durdurulacak seçiminde, fiş kaydedilirken masraf merkezi alanı boş ise ekrana bir uyarı mesajı gelir ve masraf merkezi kodu girilmeden fiş kaydedilemez. 

İşleme Devam Edilecek seçiminde ise herhangi bir kontrol yapılmaz.

Grup Şirket Hareketleri Muhasebe Kodları 

Grup şirket hareketlerinin ayrı muhasebe hesapları altında izlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle "Grup Şirket Hareketi" alanı işaretli olan tüm hareketlerin muhasebe bağlantı kodları ayrı olarak tanımlanmalıdır. Bunun için ilgili harekete ait muhasebe hesaplarında "Bağlantılar/Kontroller" sekmesindeki Grup Şirketi Hesabı alanı kullanılır. 

Malzeme Yönetimi Fişleri, Satınalma İrsaliyeleri, Satınalma Faturaları, Satış İrsaliyeleri ve Satış Faturalarında muhasebe kodları atama işlemi sırasında ilgili fiş ya da faturada "Grup Şirket Hareketi" kutucuğu işaretli ise muhasebe kodlarına muhasebe bağlantı kodlarından getirilen muhasebe hesapları yerine bu hesapların kartında tanımlı olan "Grup Şirket Hesabı" getirilecektir.

Satınalma Faturalarında Hesap Dağıtım Detayı Girişi 

Satınalma program bölümünden kaydedilen faturaların (satınalma ,satınalma iade, satınalma fiyat farkı ve alınan hizmet) muhasebe kodları penceresinden, hesap dağıtım detayları kullanıcı tarafından girilebilir ya da dağıtım şablonu uygulama ile oluşturulabilir. Böylece masraf merkezi/dağıtım şablonları ile muhasebe hesapları arasındaki bağlantı satınalma faturaları için de kurulur. Bu özellik yalnızca belirtilen fatura türlerinde yer alır. 

Dağıtım Detayları muhasebe kodları penceresi üzerinden, hareketin borç/alacak tutarı mevcut ise F9/sağ fare tuşu menüsünde yer alan; Hesap Dağıtım Detayları ve Hesap Dağıtım Şablonu Uygula seçenekleri ile ulaşılır. 

Dağıtım Detayları, "Hesap dağıtım şablonu uygula" ile otomatik olarak oluşturulur. 

Hesap Dağıtım Detayları seçeneği ile detay satırları kullanıcı tarafından da girilebilir. 

Hesap Dağıtım Şablonu Uygula seçildiğinde muhasebe kodları penceresindeki her satır üzerinden ilgili muhasebe hesaplarına ait Hesap Dağıtım Şablonları listelenir ve uygulanacak şablon seçilir. Seçilen şablon uygulanarak dağıtım detayları oluşturulur. 

Ticari Sistem Yönetimi program bölümünde Muhasebe Parametreleri arasında yer alan "Dağıtım Şablonu Otomatik Uygulanacak parametre satırında Evet seçiminin yapılması durumunda, muhasebe fişlerinin kaydedilmesi esnasında, kendisine ait dağıtım hareketleri oluşturulmamış hareketler için otomatik olarak dağıtım şablonu uygulanır ve dağıtım hareketleri oluşturulur. 

Kullanıcının Muhasebe Hesapları penceresinde doğrudan girerek yada şablon uygulayarak oluşturduğu hareketler bu parametreden etkilenmez.