Faturalar tek tek ya da toplu olarak bastırılır. Fatura kaydedilir edilmez bastırılabileceği gibi daha sonra da bastırılabilir. Fatura ve irsaliye birlikte yazdırılabileceği gibi sadece fatura da yazdırılabilir.

Fatura basımının ne şekilde yapılacağı da Satış ve Dağıtım Parametreleri'nde belirlenir.

Faturaların tek tek yazdırılması için önce yazdırılacak fatura daha sonra "Yaz" seçilir. "Yaz" penceresinde hangi formun kullanılacağı ve faturanın alınacağı ünite belirlenir. Fatura yazdırılmadan önce ekrandan alınıp incelenebilir. Faturaları toplu bir şekilde bastırmak için satış faturaları listesinde sağ fare düğmesi menüsünde yer alan Toplu Basım seçeneği kullanılır. Hangi faturaların bastırılacağı alış faturaları toplu basımı filtre penceresinde belirlenir. Filtre seçenekleri ise şunlardır.

Basım Sırası filtre satırında toplu basımın ne şekilde yapılacağı belirlenir. Basım Sırası filtresi; Tarihe Göre, Tür ve Numaraya Göre ve Numaraya Göre olmak üzere üç seçeneklidir.

Burada yapılan seçime göre tarih aralığı, fiş numarası ve fatura türü filtre satırları kullanılır.

Tarihe Göre seçimi yapılırsa tarih aralığı filtre satırında başlangıç ve bitiş tarih aralığı verilir ve bu tarihler arasındaki fişler topluca yazdırılır.

Tür ve Numaraya Göre seçiminde, Fiş Numarası filtre satırında başlangıç ve bitiş numara aralığı; Fatura Türü filtre satırında fiş türü belirtilir. Verilen aralıktaki seçilen fiş türleri bastırılır.

Numaraya Göre seçiminde ise, Fiş Numarası filtre satırında başlangıç ve bitiş numara aralığı verilir ve bu aralıkta kalan fişler bastırılır.

Fiş Özel Kodu filtre satırı, toplu basımı yapılacak fişlerin özel koda göre filtrelendiği satırdır. Grup ya da aralık tanımı yapılarak belirlenen özel koda sahip fişlerin toplu basımı sağlanır.

Cari Hesap Kodu ve Unvanı filtre satırları toplu basım yapılacak faturaların cari hesap koduna ve unvanına göre filtrelendiği satırlardır. Grup ya da aralık tanımı yapılarak belirtilen özellikteki faturaların toplu basımı sağlanır.

Cari Hesap Özel Kodu ve Yetki Kodu filtre satırları toplu basım yapılacak faturaların cari hesap özel koduna ve yetki koduna göre filtrelendiği satırlardır. Grup ya da aralık tanımı yapılarak belirtilen özellikteki faturaların toplu basımı sağlanır.

İşyeri Numarası filtresi ile toplu basımın hangi İşyerine ait fişler için yapılacağı belirlenir. Tanımlı İşyerleri listelenir ve ilgili İşyeri işaretlenerek seçilir. Programda öndeğer olarak tüm işyerleri işaretli olarak gelecektir.

Bölüm Numarası, basılacak fişlerin, fiş kesilirken verilen bölüm numarasına göre filtrelendiği satırdır. Tanımlı bölümler listelenir ve ilgili bölüm işaretlenerek seçilir. Programda öndeğer olarak tanımlı tüm bölümler işaretli olarak gelecektir.

Ambar Numarası filtre satırında basımı yapılacak fişler ambar numaralarına göre filtrelenir. İşyeri filtre satırında yapılan seçime göre bu İşyerine ait tüm ambarlar açılan pencerede listelenir. Basımda dikkate alınacak ambarlar ara tuşu ile işaretlenerek seçilir. Programda öndeğer olarak tanımlı tüm ambarlar işaretli olarak gelecektir.

Fatura Türü: Satış işlemleri bölümünden kesilen fatura türlerini içeren filtre satırlarında ise basımın yapılacağı irsaliye türleri belirlenir.

Formların Basım Durumları: Faturaların basım durumlarına göre yazdırılmasına olanak sağlar. Formların Basım Durumları filtre satırı; Daha Önce Basılmamış Formlar ve Hepsi olmak üzere iki seçeneklidir.

Basılmış formların yeniden yazdırılmaması isteniyorsa bu filtre satırında Daha Önce Basılmamış Formlar seçiminin yapılması gerekir.

e-Fatura filtre satırında basılacak olan faturalar faturalama türüne göre filtrelenir. Kağıt Fatura, e-Fatura, e-Arşiv Faturası, e-Arşiv (İnternet Faturası) seçeneklerini içerir.

Durumu: Gerçek ya da Öneri durumundaki faturaların yazdırılması için kullanılır.

Teslim Şekli: Toplu olarak basılacak faturaların teslim şekli bilgisine göre filtrelendiği satırdır. Grup ya da aralık tanımı yapılarak teslim şekli seçilir; faturaların detaylar sekmesindeki "Teslim Şekli" bilgisine bakılarak filtreleme yapılır.

İptal Durumu: Basıma, İptal Edilmiş ya da İptal Edilmemiş faturaları eklemek için kullanılır.

Taşıyıcı Kodu: Toplu olarak basılacak faturaların taşıyıcı kodu bilgisine göre filtrelendiği satırdır. Grup ya da aralık tanımı yapılarak taşıyıcı kodu seçilir; faturaların detaylar sekmesindeki "Taşıyıcı Kodu" bilgisine bakılarak filtreleme yapılır.

Taşıma Tipi: Toplu olarak basılacak faturaların taşıma tipi bilgisine göre filtrelendiği satırdır. Grup ya da aralık tanımı yapılarak taşıma tipi seçilir; faturaların detaylar sekmesindeki "Taşıma Tipi" bilgisine bakılarak filtreleme yapılır.

Faturalar için birden fazla form tanımının olması durumunda ilgili formlar listelenir ve basımın yapılacağı form tanımı seçilir.

Not

Cari hesap belirtilmeden kaydedilen fiş ve faturalar yazdırılmak istendiğinde cari hesap iletişim bilgilerinin girilebildiği bir pencere açılır. Gerekli bilgiler kaydedilir ve "Yaz" seçeneği ile ilgili fiş ve ya fatura yazdırılır.

Toplu Basımda Yazıcı Seçimi

Toplu basım işlemi sırasında formlarda tanımlı yazıcılar dışında yazıcı seçmek mümkündür. Basım esnasında "Kullanıcı Yazıcı Ayarları Kullanılsın" uyarı mesajına "Tamam" dendiğinde, fişler öndeğer olarak tanımlı olan yazıcı ile bastırılır. Öndeğer yazıcı yoksa seçilen formda tanımlı yazıcı kullanılır. Uyarı mesajına "Vazgeç" dendiğinde ise, yazıcı seçim penceresi ekrana gelir ve tüm formlar seçilen yazıcıdan bastırılır; öndeğer olarak tanımlı form olsa dahi kullanıcının yazıcı seçimine izin verilir.

 Satış Faturalarının Maliye Onaylı Yazıcıdan Bastırılması

Satış faturası yaz işlemi yapıldığında faturanın yazıcıdan çıktı alınmayıp belirlenen bir dizine ASCII (text) dosya olarak yazdırılabilmesi mümkündür. Bunun için gerekli ayarlamalar Satış ve Dağıtım Parametrelerinde yer alan; Maliye Onaylı Yazıcı için Dosya Oluştur, Maliye Onaylı Yazıcı Dizin Adı, Maliye Onaylı Yazıcı Dosya Adı Deseni (Cari Hesap Vergi No+Fatura No ve Maliye Onaylı Yazıcı Dosya Uzantısı parametre seçenekleri ile belirlenir.

Satış faturalarının yazdırılması işleminde, faturanın yazıcıdan alınmayıp dosyaya yazdırılması mümkündür. Bu parametre satırında Evet seçiminin yapılması durumunda faturalar dosyaya yazdırılır. Dosyanın yazdırılacağı dizin, Maliye Onaylı Yazıcı Dizin Adı parametre satırında belirtilir.

Maliye Onaylı Yazıcı Dosya Adı Deseni: Maliye Onaylı Yazıcı Dosya Adı oluşturma öndeğeridir. Oluşacak dosyanın adı cari hesap vergi numarası + fatura numarası şeklinde düzenlenmiştir. Burada kaç karakter olarak yazılacağı seçilir 8+5 yazılırsa, 8 karakter CH vergi numarası 5 karakter fatura numarası olacak şekilde dosya adı oluşturulur.

Maliye onaylı yazıcı Kosova mevzuatına bağlı olarak çalışır. Bu özellik program dili Arnavutça seçildiğinde aktif hale gelir.